Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το υπ. Δικαιοσύνης πρότεινε να μην μπουν στην αναδιάρθρωση χρεών κόμματα και ΜΜΕ.
Τα «κόκκινα» δάνεια συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και το επιχείρημα είναι ότι τα κόμματα δεν μπορούν ούτως ή άλλως να μπουν σε κάποια ρύθμιση αναδιάρθρωσης, αφού δεν είναι επιχειρήσεις.
Για τα δε ΜΜΕ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, είπε απλώς ότι η πρόταση αφορά στις οφειλές που έχουν ήδη δημιουργηθεί.
Την ίδια ώρα, ξέσπασε κόντρα μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και ΤτΕ σχετικά με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η διάταξη που θα ενσωματωθεί και θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαΐου σε ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης προβλέπει ότι για τους δημόσιους λειτουργούς θα πρέπει να υπάρχει άδεια ή θετική γνωμοδότηση από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Για τα δε τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις δανείων, θα απαιτείται γνωμοδότηση του υπουργείου Οικονομικών, μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας διεύθυνσης της Τράπεζας της Ελλάδας.
Μάλιστα, το χρονικό περιθώριο που θα δίνει η διάταξη για την κατάθεση της θετικής γνώμης θα είναι δύο μήνες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπ. Δικαιοσύνης. Η εν λόγω διάταξη δεν θα έχει αναδρομική ισχύ – δεν θα καλύπτει δηλαδή περιπτώσεις που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αναδιάρθρωση χρεών.
Ανώτατες πηγές της ΤτΕ διατήρησαν σοβαρές ενστάσεις για την επίμαχη διάταξη και επιφυλάχθηκαν να διατυπώσουν θέση αύριο, Σάββατο, οπότε και αναμένεται να επανεξεταστεί το ζήτημα.
Με άλλα λόγια, η πρόταση του υπ. Δικαιοσύνης σημαίνει ότι θα εξετάζεται ad hoc κάθε περίπτωση εμπλοκής τραπεζικών στελεχών σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης, μια διαδικασία που είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και θα επιτείνει το πρόβλημα για τα «κόκκινα» δάνεια για τα οποία «καίγονται» ΤτΕ και επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr