Στροφή των ΗΠΑ ως προς την ρητορική υψηλών τόνων προς τη Β. Κορέα, καθώς ο ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον λίγο πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο τη Βόρεια Κορέα, επεσήμανε πως οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τον απευθείας διάλογο.
“Σαφώς, αυτός θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα θέλαμε να επιλύσουμε αυτό” επισήμανε, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ.
Ωστόσο το καθεστώς πρέπει να είναι έτοιμο να συζητήσει για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου κι όχι μόνο για το «πάγωμα» του πυρηνικού του προγράμματος, υπογράμμισε
«Ο στόχος μας είναι ο ίδιος με εκείνον της Κίνας, είναι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Και θα προσέθετα σύντομα ότι εμείς εκπληρώσαμε το δικό μας μέρος, αποσύραμε τα πυρηνικά μας όπλα από την κορεατική χερσόνησο. Είναι καιρός η Βόρεια Κορέα να εξαλείψει επίσης τα (πυρηνικά) της όπλα».
«Δεν επιδιώκουμε την αλλαγή του καθεστώτος, δεν επιδιώκουμε την κατάρρευση του καθεστώτος, δεν επιδιώκουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας ενοποίησης της χερσονήσου. Επιδιώκουμε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».
Πεκίνο: Ο “διάλογος” η “μοναδική καλή επιλογή”
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουανγκ Γι προέβαλε σήμερα από τον ΟΗΕ τον «διάλογο» με τη Βόρεια Κορέα ως την «τη μοναδική καλή επιλογή» προκειμένου να επιλυθεί η κρίση με την Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμά της.
«Το να διευθετήσουμε με ειρηνικό τρόπο το πυρηνικό ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων αποτελεί τη μοναδική καλή επιλογή που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προσερχόμενος στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ με αντικείμενο τη Βόρεια Κορέα.
Ο Κινέζος υπουργός επανέλαβε την πρόταση του Πεκίνου για «πάγωμα» των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.
Το Λονδίνο θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Β. Κορέα, καταδικάζει την “αποσταθεροποιητική δράση” της
Οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια και η Βρετανία θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της ώστε να διατηρηθεί η πίεση στην Πιονγκγιάνγκ, διαβεβαίωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε στην εξοχική κατοικία της η Μέι είπε ότι Λονδίνο και Τόκιο συμφωνούν ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειές της. “Απέναντι σε μια τέτοια φιλοπόλεμη διάθεση, παραμένουμε σταθεροί στην καταδίκη μιας τέτοιας αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας”, πρόσθεσε.
“Ο πρωθυπουργός Άμπε και εγώ συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να διατηρήσουμε την πίεση στη Βόρεια Κορέα και να αντιμετωπίσουμε την απειλή για την ασφάλεια που θέτει η παράνομη επιδίωξή της για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αλλά και να εργαστούμε για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης”, κατέληξε.
Ρώσος υφυπουργός εξωτερικών: Η χρήση βίας κατά της Βόρειας Κορέας “είναι εντελώς απαράδεκτη”
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, από το βήμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την Βόρεια Κορέα να θέσει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα και το προγράμμα ανάπτυξης πυραύλων, ενώ απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα είπε ότι η χρήση βίας κατά της Πιονγκιάνγκ θα είναι “εντελώς απαράδεκτη”.
“Η επιθετική ρητορική που συνοδεύεται με επίδειξη δύναμης έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος αυτή την στιγμή διερωτάται σοβαρά πότε θα γίνει ή δεν θα γίνει πόλεμος”, είπε ο Ρώσος υφυπουργός στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι μια λαθεμένη εκτίμηση ή ένα βήμα που μπορεί να παρερμηνευθεί, “μπορεί να έχει πιό τρομακτικές και θλιβερές συνέπειες”
Παράλληλα ο Γκενάντι Γκατίλοφ κάλεσε τις ΗΠΑ και την Νότιο Κορέα να επανεξετάσουν την σκοπιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στην περιοχή, καθώς συνιστά όπως είπε παράγοντα αποσταθεροποίησης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ