Τα τελικά και καθαρογραμμένα κείμενα των θεσμών επί των οποίων υπάρχει συμφωνία με την ελληνική πλευρά θα έχουν στα χέρια τους εντός της ημέρας οι αρμόδιοι υπουργοί και στο σύνολό της η κυβέρνηση. “Τελειώσαμε όλους τους φακέλλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει», είπε τα ξημερώματα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας που έχει συνολική εικόνα για τις διαπραγματεύσεις και ενημερώνει τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παράγοντα «απομένουν 4-5 φάκελοι όπου, όμως, είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα, και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα, ένα θέμα είναι σημαντικό».
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το ζήτημα με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 μένει κενό, διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος.
Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σχετικά με τις επαφές της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ότι «υπάρχουν 2-3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, για τα οποία θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω emails. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κινητικότητα, στις αξιολογήσεις, στα πάντα».
Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε πως «υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».
Νέος κύκλος επαφών για τα εκκρεμούντα ζητήματα θα γίνει σήμερα μετά το μεσημέρι, αν και από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως “βρισκόμαστε στην τελική ευθεία”.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με την Αθήνα να αναμένει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά -εκτός απροόπτου- από την ερχόμενη εβδομάδα τις επισκέψεις του στα Υπουργεία.
Πρώτοι σταθμοί του πρωθυπουργού, αναμένεται να είναι το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας. Ήδη από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή για:
• επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
• υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων
• έμφαση στις επενδύσεις
• άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα σε ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, δίκτυα, τουρισμό, αγροτική παραγωγή.
Ολονύχτιο διαπραγματευτικό θρίλερ
Με καθυστέρηση 6 ωρών άρχισε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και η προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη στα εναπομείναντα ανοικτά θέματα.
Προηγήθηκαν πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που βρέθηκαν από το μεσημέρι στο Χίλτον αλλά και επαφές μεταξύ των Θεσμών, ενώ «καθαρογράφονταν» τα κείμενα τις συμφωνίας ώστε να αποτυπώσουν τις συμφωνίες και τα ανοικτά μέτωπα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από το μαραθώνιο συναντήσεων της Κυριακής αλλά και αυτούς που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ο χθεσινός μαραθώνιος ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 02:00 και οι δυο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα.
Αρχικά το σημερινό ραντεβού είχε προγραμματιστεί για τις 13:00, ωστόσο μετατέθηκε καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η προεργασία.
Τα ανοιχτά θέματα
Ανοιχτά παραμένουν επιμέρους θέματα σε ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, υπερταμείο, «κόκκινα» δάνεια, δημόσιο τομέα, εργασιακό και άνοιγμα αγορών.
«Μέχρι τις 13.00, οι θεσμοί θα έχουν καθαρογράψει τα κείμενα, στα οποία καταλήξαμε. Θα οριστικοποιήσουν τα σημεία που υπάρχουν συμφωνίες – συμβιβασμοί και τα σημεία που υπάρχουν διαφωνίες. Από εκεί θα ξεκινήσουμε να συζητάμε σήμερα» τόνισε τα μεσάνυχτα πηγή του ΥΠΟΙΚ τονίζοντας ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση όλων των θεμάτων που περιλαμβάνουν τα προσχέδια μνημονίων από ΔΝΤ και ΕΕ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν κλείσει οριστικά η μείωση του αφορολόγητου για το 2020, και τα θέματα της ενέργειας, της υγείας και της παιδείας.
Νωρίτερα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης παραδεχόταν ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές σε θέματα που αφορούν την κινητικότητα και την αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών, αλλά και το μισθολογικό κονδύλι του δημοσίου.
Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αναφερόμενο στη συζήτηση του επέκτασης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου τόνιζε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει ένα σχέδιο που θα προβλέπει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου, όπως ζητά σο κείμενο του μνημονίου το ΔΝΤ».
Η ίδια πηγή τόνιζε ότι το θέμα συζητήθηκε σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου και θεσμών, όπου υπήρχε καταρχήν συμφωνία στο ότι το αντικείμενο της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων αφορά μόνο όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και μόνο για την τουριστική περίοδο.
Σημείωνε, επίσης, ότι για παράδειγμα στην Αθήνα η επέκταση της λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων θα ισχύσει γι’ αυτά που αφορούν το παραλιακό μέτωπο, αλλά όχι για προάστια όπως π.χ. η Νέα Σμύρνη και η Νέα Φιλαδέλφεια.
Το τεχνικό κλιμάκιο που έχει αναλάβει, θα πρέπει να καθορίσει τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με βάση τις σημερινές συνθήκες, αλλά και τον επανακαθορισμό του όρου της «τουριστικής περιοχής», καθώς και αν τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν περισσότερες από 8 Κυριακές τον χρόνο, όπως ορίζει ο νόμος.
Επίσης, και το θέμα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείου βρίσκεται στο στάδιο της τεχνικής επεξεργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr, ΕΡΤ, thehuffingtonpost.gr