Στόχος επιθέσεων στα social media αλλά και σε σημαντικό αριθμό ελληνικών σάϊτς έγινε τις προηγούμενες μέρες η Ελληνογαλλίδα ανταποκρίτρια, συνεργάτης εδώ και πολλά χρόνια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θωμαϊς Παπαϊωάννου. Αφορμή τρία tweets της τελευταίας που ορισμένοι εξέλαβαν ως στήριξη στην Μαρίν Λεπέν, κάτι μάλλον εκτός λογικής εάν λάβει κανείς υπόψη την επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία της δημοσιογράφου.
Όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα στο σάϊτ της Athens Voice:
Σάλο έχει προκαλέσει το γεγονός πως η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Γαλλία, Θωμαίς Παπαϊωάννου φέρεται να στηρίζει την ακροδεξιά υποψήφια στις γαλλικές εκλογές, Μαρίν Λεπέν.
Ειδικότερα, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter τρεις αναρτήσεις που φαίνεται να υποδεικνύουν μία ιδιαίτερη συμπάθεια προς την ακροδεξιά υποψήφια.
Η Athens Voice παρέθεσε, μάλιστα, τα επίμαχα tweets:
Η Θωμαΐς Παπαϊωάννου απάντησε με επιστολή της (άρθρο) που δημοσιεύεται από το Docoumentonews.gr.
Ολόκληρο το άρθρο:
Η αντίπαλος του Μαρίν Λε Πεν, ως βετεράνα, αντιλήφθηκε την ευκαιρία να τον κάψει επικοινωνιακά, πήγε κατευθείαν στο εργοστάσιο. Ο Μακρόν χωρίς άλλη επιλογή, μετέβει κι αυτός.
Παρά τις αποδοκιμασίες, ο Ε.Μακρον τους έφερε βόλτα περιορίζοντας την καταστροφική εικόνα που αναμετέδιδαν τα κανάλια από το μεσημέρι.
Αυτά ήταν τα γεγονότα, καταγεγραμμένα απο δεκάδες κάμερες. Καμία αμφισβήτηση. Την επομένη ο γαλλικός Τύπος αφιέρωσε τα πρωτοσέλιδά του σε αυτό το « θέαμα » που παρακολούθησαν οι τηλεθεατές όλη την ημέρα. Με το συμπέρασμα οτι η Μαρίν Λε Πεν κυριαρχεί επικοινωνιακά, επιβάλλει το ρυθμό της.
Το Σάββατο, η αριστερή εφημερίδα Libération αφιερώνει 12 σελίδες με κεντρικό ερώτημα: «Πνεύμα της 21ης Απριλίου, έχεις αποθαρρυνθεί;».
Αναφέρεται στην Κυριακή 21 Απριλίου 2002. Τότε, για πρώτη φορά προκρίθηκε ακροδεξιός υποψήφιος στο 2ο γύρο, ο πατέρας της Μαρίν, ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν, προκαλώντας μαζική, καθολική αντίσταση εναντίον του. Τόση που ο άλλος υποψήφιος, ο δεξιός Ζακ Σιράκ είπε στον γραμματέα του Ντομινίκ Ντε Βιλπέν: « Αστο μην οργανώνεις τίποτα, κερδίσαμε». Και κυνικά είχε δίκιο: 82 % των ψήφων, χωρίς να κουνήσει το μικρό του δαχτυλάκι.
Απο τότε δεν έγινε τίποτα για να εξαφανιστεί το Εθνικό Μέτωπο που με εξομολογία του του τότε Προέδρου του « ποτέ δεν ήθελα να κυβερνήσω ». Αντίθετα, το απλουστευμένο μυαλό των Γάλλων πολιτικών θεωρούσε οτι αν παραμείνει μόνιμη απειλή το Εθνικό Μέτωπο θα κερδίζουν εναλλάξ τις εκλογές αιώνια.
Το στοίχημα πέτυχε για τον Ν. Σαρκοζί το 2007. Το 2012 όμως όλοι κατάλαβαν οτι οι ψηφοφόροι χαζοί δεν είναι ούτε και οι Λε Πεν γραφικές ακροδεξιές καρικατούρες. Η Μαρίν Λε Πεν μεταμόρφωσε τον « μπαμπούλα» της πολιτικής σε «mainstream » κόμμα με ένα 18 %. Πολλοί τότε τόλμησαν να πούν οτι την επόμενη φορά θα περάσει στον 2ο γύρο.
Το 2017 είναι φυσικό αποτέλεσμα της πολιτικής αδράνειας ενώ η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Γαλλίας όπως και της Ευρώπης χειροτέρευε.Το πνεύμα της 21 Απριλίου έχει σβήσει. Οι συνθήκες άλλαξαν. Η δραματική οικονομική κρίση του 2008-9 υποτιμήθηκε μόνο απο τους πολιτικούς της χώρας. Οχι όμως απο τον ακρο-αριστερό Ζ-Λ. Μελενσόν που θεωρεί οτι αν δεν βγεί η Λε Πεν Πρόεδρος τώρα, το 2022 είναι δικό της.
Η εισαγωγή μου ήταν μακροσκελής γιατί δέχθηκα σφοδρή επίθεση γι’αυτά τα συμβάντα απο ανώνυμους και ορισμένους επώνυμους μέσω Twitter (@ThomaisERT_RIK) όταν ενημέρωσα περιορισμένη σε 140 χαρακτήρες.
Δεν συμβαδίζουν με την δική τους γνώμη για το τί συμβαίνει στη Γαλλία. Ναί, φαίνεται οτι υπάρχει ελληνικό κοινό που γνωρίζει καλύτερα την γαλλική πραγματικότητα που κατά σύμπτωση συμπίπτει α-κ-ρ-ι-β-ώ-ς με τη δική τους ανάλυση της ελληνικής πραγματικότητας. Ολος ο πλανήτης, η Ελλάδα.
Από την Τετάρτη λοιπόν με το επεισόδιο « Whirlpool » δέχτηκα ένα καταιγισμό ανώνυμων μηνυμάτων, υβριστικών σχολίων που με κατηγορούσαν :
– οτι πρόσκειμαι φιλικά στην Λε Πεν και την προωθώ.
– οτι γι’αυτούς de facto συριζαία επιβεβαιώνω τη θεωρία των 2 άκρων.
– οτι η ΕΡΤ πρέπει να κλείσει γιατί κάτι τέτοια « παράσιτα, ζώα, βλαμμένα, χαζοβιόλικα» όπως εγώ τα πληρώνουν με το «αίμα» τους μέσω ΔΕΗ. Ενδεικτικά « Εγώ σε πληρώνω, βούλωστο τσογλάνι».
Η τεχνική του καταιγισμού : απομόνωσαν τουιτς μου, τα αποστείρωσαν… ορίστε, μα είναι ολοφάνερο είναι λεπενική.
Ορισμένοι απαιτούσαν να απολογηθώ. Αλλοι να πάρω εδώ και τώρα θέση υπέρ ή ενάντια της Λε Πέν. Ενας ψευτοδημοσιογράφος, αυτός επώνυμα αλλά ολοφάνερα διαταραγμένη προσωπικότητα, με πληροφόρησε οτι «δεν μπορώ να τον φτάσω ούτε καν στα γόνατά του».
Ορισμένοι ανώνυμοι είναι οι ίδιοι που στοχεύουν κι άλλους δημοσιογράφους ή πολίτες που τολμούν να εκφράσουν ο,τιδήποτε που αντιτίθεται στην επίσημη γραμμή τους: ή με εμάς ή εναντίον μας. Το κόλπο είναι γνωστό, οι περισσότεροι πληρώνονται, άλλοι φανερώνουν τη χαμηλή υπόστασή τους αλλά όλοι ορμώμενοι απο τους προηγούμεναυς 3 στόχους.
Κερασάκι στην τούρτα, το σάιτ του δωρεάν περιοδικού Athens Voice θεώρησε οτι υπάρχει θέμα και αφιέρωσε άρθρο «Τα αμφιλεγόμενα tweets ανταποκρίτριας της ΕΡΤ για τη Λεπέν» http://www.athensvoice.gr/ellada/ta-amfilegomena-tweets-antapokritrias-tis-ert-gia-ti .
Η τεχνική είναι πολύ παλιά αλλά επιστρέφει με τρομερό σουξέ εξαιτίας της αμερικάνικης προεκλογικής καμπάνιας. Ναι, τα περίφημα «fake news». 1ο βήμα: μια ομάδα μυημένων πλημμυρίζουν το ίντερνετ με μια συγκεκριμένη χοντροκομμένη «πληροφορία». 2ο βήμα: ορισμένα σάιτ την αναπαράγουν «βασισμένοι στον σάλο» που δημιουργείται στο ιντερνέτ απο « αγανακτισμένους πολίτες ». Και γίνεται γεγονός ένα φανταστικό, ψεύτικο στοιχείο.
Αυτό το σάιτ είναι το Athens Voice. Το οποίο ονειρεύεται φαίνεται να μεταλλαχτεί σε ελληνικό Breitbart αλλά χωρίς το ταλέντο του.
Φυσικά απαίτησα να ανακαλέσουν μέσω Twitter. Τους έστειλα βίντεο του Γάλλου δημοσιογράφου Edwy Plenel που δεν φημίζεται για την αγάπη του προς την οικογένεια Λε Πεν, και το δημοσίευμα της Libération που έλεγαν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Δεν μου απάντησαν.
Τους έστειλα ένα μέιλ. Με αγνόησαν. Τους ξαναέστειλα νέο προειδοποιώντας τους οτι θα κινηθώ νομικά. Τίποτα.
Υπενθυμίζω οτι εγώ ήμουν το κεντρικό πρόσωπο του « άρθρου» που προκάλεσε «σάλο». Γιατί τότε; Το συμβόλαιο εκτέλεσης στόχευε την επαγγελματική υπόληψη, πυροβολεί και φεύγει. Τίποτα προσωπικό. Εκανε την δουλειά. Το επόμενο θύμα.
Ας προσπεράσουμε το στύλ και την ποιότητα του άρθρου που θυμίζει 16χρονο να ξεκατινιάζει στο Facebook, ας επικεντρωθούμε στο οτι επιτίθεται σε ανταποκριτή, η ιδιότητα αυτή ενδιαφέρει τον «16χρονο» μας. Γιατί ; Γιατί έχουν μείνει ελάχιστοι τέτοιοι που να συνδέουν την Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο και να την ενημερώνουν μέσα απο το δικό τους πρίσμα αντί να αντιγράφονται άρθρα του γαλλικού τύπου ή των πρακτορείων στην καλύτερη των περιπτώσεων σερβίροντάς τα σε ένα κοινό που δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αποκωδικοποιήσει τα παγκόσμια γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή του. Φυσικά δεν αφορά μόνο το ελληνικό κοινό. Το « ουρανοκατέβατο » Brexit είναι απλά το τελευταίο παράδειγμα. Η γαλλικές εκλογές ίσως είναι το επόμενο. Ακόμα πιο σοκαριστικό για τον στυλοβάτη της δημοκρατίας, το Αthens Voice δεν περίμενε κάτι τέτοιο απο ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, της δημόσιας, συγγνώμη κρατικής, τηλεόρασης! Το πιάσατε το υπονοούμενο ;
Τελικά δεν θα κινηθώ νομικά ενάντια στην Αthens Voice. Η αιτία είναι η φωτογραφία που επέλεξαν για να συνοδεύει το ψευτοάρθρο. Τί διακρίνει κανείς πίσω; « J’irai voter sur vos tombes = θα πάω να ψηφίσω πάνω από τους τάφους σας » ήταν ένα απο τα συγκλονιστικά μηνύματα των Γάλλων μετά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Bataclan και στα μπαράκια του Παρισιού. Ενα μήνυμα για τον θρίαμβο της δημοκρατίας, ενάντια στο Φόβο. Η Αthens Voice αυτοακυρώνεται ή ο «16χρονος» μου κλείνει κρυπτικά το μάτι./
*Ελληνο-γαλλίδα, δημοσιογράφος 22 χρόνια. Δούλέψε για τα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου: CBC-Radio Canada, CNN, CBS “60 Minutes”, WTN, APTN, Canal+. Δουλεύει για το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι CNEWS και συνεργάζεται με την ΕΡΤ.