Με μια συνέντευξη-έκπληξη του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ κυκλοφορεί Το Βήμα, υπό τον τίτλο “ΗΠΑ ευλογούν Τσίπρα”. Πέραν του ότι είναι προφανές πως η κυριακάτικη έκδοση του ΔΟΛ, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Καρακούση κινείται σε μάλλον διαφορετική “γραμμή” από Τα Νέα που παραμένουν ιδιαιτέρως επιθετικά προς την κυβέρνηση και στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την τελική στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό θέμα και ενώ η διπλωματική ένταση με την Τουρκία έχει χτυπήσει κόκκινο.
Ο Τζέφρι Πάϊατ που είχε μιλήσει με θετικό τρόπο για την ελληνική κυβέρνηση και σε πρόσφατη ομιλία του στο forum των Δελφών επισημαίνει πως «Ο Πρωθυπουργός έχει πλέον την ευκαιρία να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα
για να πλεύσει η Ελλάδα σε πιο ήρεμα νερά».
Τι είπε ο Αμερικανός πρέσβης στο Βήμα- Πάιατ: Ο Τσίπρας έχει ευκαιρία για ένα νέο αφήγημα
«Είμαι αισιόδοξος ότι τώρα θα δούμε ταχεία πρόοδο προς το Eurogroup της 22ας Μαϊου που θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης» υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρέσβης
«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει πλέον μια ευκαιρία να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα […] Υποθέτοντας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και η επόμενη εκταμίευση πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα θα πλεύσει σε ήρεμα νερά για περίπου δύο χρόνια» δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Ο κ. Πάιατ σημειώνει: «Το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να δουν μια Ελλάδα, σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ και μέλος της ευρωζώνης να βγαίνει από τον επταετή κύκλο οικονομικής κρίσης και να πορεύεται σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης». Από την οπτική αυτή, όπως παρατηρεί, οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες «από την είδηση για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». «Είμαι αισιόδοξος ότι τώρα θα δούμε ταχεία πρόοδο προς το Eurogroup της 22ας Μαϊου που θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης» υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρέσβης.
Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ Πάιατ σημειώνει: «Έχω εντυπωσιαστεί από τις συζητήσεις μου με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους μετά το τουρκικό δημοψήφισμα, για την έμφαση που δίνουν στο να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». «Τα αμερικανικά και ελληνικά συμφέροντα συγκλίνουν στο ζήτημα αυτό» υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας «Θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, που θα σέβεται τα ευρωπαϊκά κριτήρια διακυβέρνησης και θα είναι σταθερή. Ενθαρρύνουμε να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας».
Αναφορικά με τη βάση της Σούδας, ο Αμερικανός πρέσβης δηλώνει: «Κατά την πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο κ Καμμένος μίλησε δημόσια για την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει για περισσότερα από ένα έτη τις δραστηριότητές μας στη Σούδα. Θα το καλωσορίζαμε αυτό». Επίσης, τονίζει «Ενδιαφερόμαστε η Ελλάδα να μπορεί να συντηρήσει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις διότι είναι και προς το δικό μας συμφέρον».
Για τις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ, λέει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «η οικονομική και εμπορική σχέση ΗΠΑ-ΕΕ είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθούν λύσεις. Στο στρατηγικό επίπεδο , το απλό γεγονός είναι ότι η Ευρώπη είναι το πρώτο μέρος στο οποίο προσφεύγουν οι ΗΠΑ σε περιόδους κρίσης ή προβλημάτων. Δεν βλέπω να αλλάζει αυτό. Πιστεύω ότι η διατλαντική σχέση πατάει σε στέρεο έδαφος».
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου
Όλα αυτά ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνουν το νέο σχεδιασμό για τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι χαρακτηριστικό πω ςο εκτός ακραίου απροόπτου βέβαιος νικητής των γαλλικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, σε γαλλικό μέσο ενημέρωση, σαράντα οκτώ ώρες πριν τις κάλπες, πως θα ηγηθεί προσπάθειας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ο γάλλος επίτροπος και υποστηρικτής του Μακρόν, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως “με τον Μακρόν η Γαλλία θα παραμείνει σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας”.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κλειστεί έστω και ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.
Αναλυτικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει στο Πεκίνο στις 14-16 Μαΐου, δηλαδή σε ημερομηνίες στις οποίες θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κίνας και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ. Τσίπρας και η κυρία Λαγκάρντ θα συμμετάσχουν στο φόρουμ Belt and Road, στο οποίο θα παραβρεθούν αρχηγοί κρατών από 28 χώρες του κόσμου και οι γενικοί διευθυντές 61 διεθνών οργανισμών. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο επίσημο ραντεβού μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κυρίας Λαγκάρντ, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ακόμη και σε… τυχαία συνάντησή τους, το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί.
Η δεύτερη προσπάθεια του κ. Τσίπρα φέρεται ότι θα αφορά τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς στις 25 Μαΐου πραγματοποιείται στο Βερολίνο η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση, πάντως, που μπορεί να έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Τραμπ, δεν θα είναι της ίδιας έντασης με αυτήν με την κυρία Λαγκάρντ, με δεδομένο ότι πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη, όπου θα πρέπει να γνωριστεί με πληθώρα ηγετών και κορυφαίων στελεχών από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.