Τρία είναι τα ονόματα που «παίζουν» για την πρωθυπουργία της Γαλλίας μεταξύ των οποίων οι δύο είναι γυναίκες. Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει το όνομα του Πρωθυπουργού του στην τελετή αλλαγής σκυτάλης της ηγεσίας με τον Ολάντ, την άλλη Κυριακή, στις 14 Μαΐου.
Οι υποψήφιοι:
Συλβί Γκουλάρ – η γεννημένη στη Μασσαλία πολιτικός προέρχεται απ’ το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού. Η Γκουλάρ είναι ευρωπαϊστρια, οπαδός ενός μεγαλύτερου φεντεραλισμού κι απόφοιτος της Ecole Nationale d’ Administration, όπως και ο Μακρόν. Μιλά άπταιστα Γερμανικά, ήταν μέρος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε την επανένωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ‘90 κι ήταν αυτή που κανόνισε τη συνάντηση του Μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ.
Αν Μαρί Ιντράκ – διετέλεσε υπουργός Μεταφορών τη δεκεατία του ‘90 και πρόεδρος των κρατικών εταιρειών μεταφορών RATP και των σιδηροδρόμων SNCF. Η 65χρονη Ιντράκ είναι επίσης απόφοιτος της Ecole Nationale d’ Administration κι ανήκει στο κόμμα «Νέο Κέντρο» (Nouveau Centre).
Φρανσουά Μπαϊρού – ο βετεράνος κεντρώος και ηγέτης του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem), ήταν ένα απ’ τα πρώτα γνωστά ονόματα της γαλλικής πολιτικής σκηνής που έσπευσε να στηρίξει την υποψηφιότητα Μακρόν. Πρώην καθηγητής ιστορίας ο 65χρονος Μπαϊρού ήταν υποψήφιος στις τρεις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.
Ο Μακρόν προηγείται ενόψει βουλευτικών εκλογών
Δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive κατέδειξε ότι το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem, που έχει συμμαχήσει μαζί του, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την 11η Ιουνίου.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) αναμένεται να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων, ισοψηφώντας με το κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και το UDI, που έχει ταχθεί μαζί του, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία (13%) θα ξεπεράσει το ποσοστό των Σοσιαλιστών (8%), με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.
Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Kantar Sofres Onepoint, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%).