«Κάποιοι Κλουζό της δημοσιογραφίας εμφανίζουν τους εφιάλτες τους ως πραγματικότητα». Αυτό είναι ο σχόλιο που κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, μέσω των συνεργατών του σχετικά με τα σενάρια που οργιάζουν από χθες για την συμμετοχή του στη δημιουργία νέου κόμματος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί να διαψεύσει τα σενάρια για την δημιουργία κόμματος και ξεκαθαρίζει «Δεν κάνω κόμμα. Δεν ήμουν σε κανένα τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας έμμεσα στα σενάρια που τον εμφανίζουν ως ομοτράπεζο σε κρυφό γεύμα πολιτικών και τραπεζιτών, όπου δήθεν προετοίμαζαν νέο πολιτικό φορέα.
Η διάψευση αφορά δημοσιεύματα εφημερίδων (Δημοκρατία κ.ά) που τον φέρουν να μετέχει σε συναντήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον γνωστό τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα και τον Άδωνι Γεωργιάδη στην κατοικία πρώην υφυπουργού του (σημιτικού) ΠΑΣΟΚ και ιδιοκτήτη περιφερειακού καναλιού. Σκοπός της συνάντησης υποτίθεται πως ήταν η ιχνηλάτηση του πολιτικού τοπίου και η πιθανότητα δημιουργίας νέου φορέα.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει έντονη κινητικότητα τον τελευταίο καιρό στον χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου. Πολλοί παράγοντες του παλαιού πολιτικού συστήματος και της επιχειρηματικής ελίτ θέλουν να ανακόψουν, εφόσον κριθεί ότι αυτό είναι εφικτό, τη συνέχιση της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Ελ. Το κλείσιμο της αξιολόγησης με “μπόνους” την περιγραφή της ελάφρυνσης του χρέους έχει προκαλέσει εκ των πραγμάτων αναδιάταξη των πολιτικών ισορροπιών.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά έναν πολιτικό διάδρομο περίπου δύο ετών και εναπόκειται σε εκείνον να αποφασίσει πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα προχωρήσει σε εκλογές. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες είναι στα χέρια του, την ώρα που η Ν.Δ, παρότι προπορεύεται με μεγάλη άνεση στις δημοσκοπήσεις, δείχνει εγκλωβισμένη στο αίτημα για διεξαγωγή άμεσων εκλογών, κάτι που δεν φαίνεται να επιθυμεί η κοινωνία (στην τελευταία μέτρηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών το 61% δεν θέλει εκλογές), ενώ βασικά πολιτικά επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη (π.χ επενδύσεις) τα έχει οικειοποιηθεί η κυβέρνηση.
Από την άλλη, η Φώφη Γεννηματά, παρά τα φίλια πυρά που δέχεται, δείχνει να κατορθώνει να ενισχύσει την ΔΗΣΥ και δεν αφήνει χώρο σε παράγοντες του χώρου, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ακολουθεί μονήρη πορεία συγκλίνοντας συχνά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος, όμως, δεν μπορεί να εσνωματώσει -όπως θα ήθελε- πρόσωπα του σημιτικού μπλοκ (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Ραγκούσης κ.ά), ούτε, φυσικά, τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μείζονα και ίσως ανεξέλεγκτη αντίδραση του Κώστα Καραμανλή που στηρίζει μεν την ηγεσία της Ν.Δ, δεν θα ήθελε όμως ποτέ να δει να συνεργάζονται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο με την παράταξη εκείνοι που τον κατηγορούν ότι κατέστρεψε τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένα πρόσωπο που φαίνεται πως μπορεί να συγκεντρώσει χαρακτηριστικά κοινής αποδοχής. Εκτός από την πλευρά Καραμανλή, δεδομένου ότι ως υπουργός Οικονομικών επί Σαμαρά και παλαιότερα είχε τοποθετήσει τη χρεοκοπία της χώρας στην περίοδο 2007-2009. Η συζήτηση περί πολιτικής δραστηριοποίησης Στουρνάρα, πάντως, με υποκίνηση από τα “μπλοκ” Σαμαρά και Βενιζέλου, αξιολογείται και ως έμμεση κριτική στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη…
Ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης, πάντως, ακούει ευχάριστα να τον χαρακτηρίζουν “λύση στο πολιτικό κενό στον χώρο του κέντρου”, όμως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ισχυρή θέση στην ΤτΕ και τις σχέσεις του με το σύστημα της Φραγκφούρτης και του Βερολίνου παρά μόνο εάν προκύψει μέσα από μία σοβαρή πολιτική αναταραχή. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στο ορατό μέλλον…