Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς πραγματοποίησε, την Τρίτη 16 Μαΐου, επίσημη επίσκεψη στην Πράγα όπου συναντήθηκε με τον Τσέχο ομόλογό του, κ. Lubomir Zaoralek, με τον Πρωθυπουργό, κ. Sοbotka και με τον Πρόεδρο της Γερουσίας, κ. Milan Stech.
Κατά τη διάρκεια των κατ΄ιδίαν συνομιλιών με τον κ. Zaoralek, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στη στάση και την πολιτική της ομάδας των χωρών του Visegrad.
Στο γεύμα εργασίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία των δύο αντιπροσωπειών, συμφωνήθηκαν τρόποι διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας. Παράλληλα, ο κ. Zaoralek προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, η οποία θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 9 Ιουνίου και εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να ανοίξει Επίτιμο Προξενείο στην Κέρκυρα, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.
Εξετάστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες ενδυνάμωσης της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, με έμφαση σε εκείνον του τουρισμού, ιδίως δε στο πεδίο του ιαματικού τουρισμού στην Κεντρική Ελλάδα μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με περιοχές της Τσεχίας, όπως η λουτρόπολη Karlovy Vary.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Zaoralek, διερευνήθηκαν, επίσης, θέματα αμοιβαίας υποστήριξης υποψηφιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, η τσεχική πλευρά ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδας για την υποψηφιότητα του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου, πρώην Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και νυν απεσταλμένου της Τσεχίας στα Βαλκάνια, κ. Stefan Fule, για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ.
Από ελληνικής πλευράς, εκφράσθηκε η βούληση διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, οι οποίες μολονότι ανήκουν σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες θα μπορούσαν να αναπτύξουν σχήματα συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.
Επιπλέον, προτάθηκε -και έγινε δεκτό από την τσεχική πλευρά- να συναντώνται οι Υπουργοί Εξωτερικών μία φορά το χρόνο και να διεξαχθούν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για διάφορα θέματα, όπως η μετανάστευση, το μέλλον της Ευρώπης και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Ως προς τη Μέση Ανατολή, δόθηκε έμφαση στη Συρία, στην οποία η Τσεχία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί ακόμη Πρεσβεία. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά επί του θέματος, δεδομένου ότι η Ελλάδα στέλνει ειδικό απεσταλμένο με έδρα τη Βηρυτό, ο οποίος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στη στάση των δύο χωρών έναντι της Αιγύπτου, στις σχέσεις με την Τουρκία και στο προσφυγικό ζήτημα.
Μετά την ολοκλήρωση των επαφών στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας, κ. Milan Stech. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο προσφυγικό, όπου ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο έκρηξης στο προσφυγικό (λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης για προγράμματα επισιτισμού και στέγασης του ΟΗΕ υπέρ των προσφύγων στο Λίβανο και στην Ιορδανία) και υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και από τις δύο πλευρές.
«Είμαστε δύο χώρες που έχουμε το ίδιο μέγεθος, έχουμε τον ίδιο πληθυσμό, έχουμε κοινά συμφέροντα και πρέπει να συνεργασθούμε σε μια σειρά από τομείς», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών και με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Τσεχικής Γερουσίας.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια δύναμη νευρική, αναθεωρητική και γεμάτη αντιφάσεις. «Εμείς θέλουμε μία Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά, θέλουμε μία περισσότερο ευρωπαϊκή Τουρκία, μία Τουρκία που να σέβεται το διεθνές δίκαιο, μία Τουρκία που να δεσμεύεται από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό. Και η Ευρώπη, ως προς το θέμα του μεταναστευτικού, πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό, εξηγώντας τον πυρήνα του όλου προβλήματος, το οποίο είναι ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής. Υπογράμμισε, μάλιστα, τη σαφή και αυτονόητη θέση ότι δεν διευθέτηση του ζητήματος με τη διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Η Ελλάδα επιθυμεί την εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, προς όφελος των δύο κοινοτήτων και των τριών θρησκευτικών ομάδων.
Η Ελλάδα στηρίζει τη λύση, η οποία όμως πρέπει να στοχεύει στην ειρήνευση και τη σταθερότητα του νησιού και όχι στην εξασφάλιση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας ή στην ικανοποίηση παράλογων απαιτήσεων, όπως αυτή για τις τέσσερις ελευθερίες, μέσω της οποίας επιδιώκεται να εξισωθούν -και δεν μπορούν να εξισωθούν σε καμία περίπτωση- τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα δικαιώματα των πολιτών τρίτης χώρας.
Τέλος, η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας, κ. Subotka, διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα και οι δύο συνομιλητές εξέφρασαν ικανοποίηση για την επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Πράγα, η οποία θα οδηγήσει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε σειρά επίκαιρων θεμάτων, μεταξύ των οποίων η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και η θεσμική λειτουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αμφότεροι, τέλος, διατύπωσαν την αντίθεσή τους σε προτάσεις που διατυπώνονται κατά καιρούς για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.