«Ο οδικός μας χάρτης είναι ότι κλείνει η αξιολόγηση, μπαίνουμε στο QE και χωρίς θριάμβους αλλάζουμε σελίδα και νομίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα αρθούν και τα capital control μέχρι το τέλος του έτους». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του που έκλεισε τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο της β’ αξιολόγησης.
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε: «Επιδιώκουμε μια αριστερή κυβέρνηση που θα παρεμβαίνει δίνοντας λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, και την ενεργή συμμετοχή του ελληνικού λαού στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που δεν θα μας επιστρέφει στην περίοδο του 2009».
Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση έφερε 4ο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: «εγώ να δεχθώ ότι είναι το 4ο μνημόνιο αν εσείς δεχθείτε ότι είναι το 14ο μνημόνιο. Γιατί το πρώτο μνημόνιο είχε πέντε επικαιροποιήσεις, το δεύτερο μνημόνιο είχε τέσσερις. Κάθε φορά που γίνεται αξιολόγηση, έχουν και οι δύο πλευρές δικαίωμα, να βάζουν στο τραπέζι και νέα μέτρα και νέα ζητήματα. Ό,τι ίσχυε με εσάς, ισχύει και εμάς. Οπότε διαλέξτε, ή θα λέμε 3ο μνημόνιο ή 14ο. Αλλά όπως θέλετε εσείς…κορώνα κερδίζετε – γράμματα χάνουμε, δεν θα το δεχθούμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι τα μέτρα την περίοδο 2015-2021 -προεξοφλώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάλι κυβέρνηση το 2019- θα είναι ύψους 14, 2 δισ.. «Αν διαιρέσουμε τα 14,2 δισ. μέτρα με την επταετία, έχουμε 2 δισ. ευρώ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα πέντε χρόνια πήραν 63 δισ. . Την τελευταία φορά που διαίρεσα 63 δια του 5 ήταν μεγαλύτερο από τα δύο. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Κουτσούκου ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήραν μέτρα διότι ήταν αντιμέτωπες με το μεγάλο έλλειμμα, ο Ε. Τσακαλώτος απευθύνθηκε στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και ρώτησε: «Δηλαδή εμείς ευθυνόμαστε που εσείς πήρατε περισσότερα μέτρα, γιατί εσείς δημιουργήσατε την κρίση; Εμείς φταίμε για το έλλειμμα; Ποια είναι η λογική σας, για να την καταλάβω και εγώ».
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε όμως και στο ΚΚΕ λέγοντας ότι «το ποιος υποστηρίζει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, δεν είναι κληρονομιά. Είναι κάτι που διεκδικούν πολλά αριστερά κόμματα, με διαφορετικές στρατηγικές και κινήσεις». Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην κατηγορία του ΚΚΕ ότι «τώρα υποστηρίζει την κυβέρνηση και ο ΣΕΒ».
«Ο ΣΕΒ λέει στην τελευταία του ανακοίνωση ότι “σήμερα που η Ελλάδα περνάει σε μια νέα φάση εξωστρέφειας, μετά την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης και με ορατό το τέλος του προγράμματος και ορατή την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να δώσουμε έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Άρα λέει ο ΣΕΒ, και εσείς λέτε ότι μας υποστηρίζει, μια αλήθεια. Μερικά πράγματα που είναι αλήθεια και μπορεί να τα πει ο ΣΕΒ, δεν σημαίνει ότι το κεφάλαιο έχει γίνει υποστηρικτής μας. Μπορεί ο ΣΕΒ αύριο να πει ότι η γη δεν είναι επίπεδη αλλά είναι σφαίρα. Θα είναι αλήθεια”.
Όταν μια δημοκρατία δεν έχει φτάσει σε μια ωρίμανση να βλέπει την αλλαγή της οικονομίας δεν φταίμε εμείς. Εμείς υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων σε δυσμενείς συνθήκες. Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε μονόδρομο, ότι είμαστε γιατροί και τεχνοκράτες που θα λύσουμε τα προβλήματα πάνω από τα λαϊκά στρώματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο και έσπευσε να επικαλεστεί τον Μαρξ λέγοντας ότι «οι άνθρωποι καθορίζουν την πορεία τους αλλά όχι κάτω από συνθήκες που διαλέγουν οι ίδιοι».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση ποτέ δεν έκρυψε πως θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο. «Αυτό δεν είναι ούτε μέσα στην ιδεολογία μας ούτε στην ανάλυση μας για την οικονομία. Έχουμε κάνει δημόσια κριτική και για τους αριθμούς του ΔΝΤ, και για το πόσοι δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα και στη θεωρία για τους συνταξιούχους Έλληνες και Γερμανούς», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «άρα αυτό που κάναμε, αφού από την αρχή του Μνημονίου έπρεπε να μπει στο πρόγραμμα, ήταν ένας συμβιβασμός». Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ που λέει ότι πρέπει να υπάρχει υπέρβαση των στόχων ότι «αυτό δεν είναι ένας έντιμος τρόπος».
«Είπαμε ότι θίγουμε τον δικό μας κόσμο και με το αφορολόγητο και με τις συντάξεις. Αποζημιώνουμε αυτούς τους ίδιους ανθρώπους με τα αντίμετρα; Όχι. Και εκεί ήμασταν ειλικρινείς. Δεν τους αποζημιώνουμε έναν προς έναν. Λέμε όμως στον συνταξιούχο ότι θα ωφεληθεί το εγγόνι του με το πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Τους λέμε, ‘εσείς δεν έχετε παιδιά και τσοντάρετε για το νοίκι ή το δάνειο τους;’», είπε ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι δεν είναι σοβαρό κοινωνικό κράτος αυτό που οι συνταξιούχοι τσοντάρουν για τη συντήρηση των παιδιών τους και για τα εγγόνια τους, για τους ανέργους. «Εμείς θέλουμε στο τέλος αυτής της κατάστασης, οι συντάξεις να είναι για τις συντάξεις, να έχουμε προγράμματα για την απασχόληση. Εγώ πολλές φορές ακούω από έναν ηλικιωμένο στην Πρέβεζα ότι δεν με νοιάζει για τη σύνταξη όσο να βρει δουλειά το παιδί μου», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα αντίμετρα θα επηρεάσουν περίπου 6.000.000 κόσμο, και αυτό δείχνει ότι τα αντίμετρα δεν θα ωφελήσουν μόνο τους φτωχούς αλλά και τα μεσαία στρώματα. «Σε αυτά τα μεσαία στρώματα εμείς λέμε να αναρωτηθούν, τώρα που θα αρχίσει η ανάπτυξη, ποιος πιστεύουν ότι θα εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προσπαθεί να πάρει μέτρα υποστηρικτικά μέσα στην κρίση», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός εκτίμησε ότι επενδυτές και funds έχουν αναστείλει όλες τις αποφάσεις τους μέχρι να μπούμε στο QE και μέχρι να αρθούν τα capital control, για να προσθέσει ότι ο στόχος της ανάπτυξης είναι εφικτός, μόλις κλείσει η αξιολόγηση και αν πάρουμε τη συνολική λύση για το χρέος.
«Θα κριθούμε το 2019 και το 2023 για το αναπτυξιακό μοντέλο που θα φέρουμε και που δεν θα έχει καμία σχέση με την ψευδεπίγραφη ανάπτυξη των προηγούμενων κυβερνήσεων, για το αν έχουμε καταφέρει να φέρουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν μας επιστρέφει στο 2009. Θα κριθούμε και στον τομέα της Δημοκρατίας ενεργοποιώντας όλον τον ελληνικό λαό σε αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών κλείνοντας τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.