Το έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει έναν στόχο: να εκλέξει ξανά πρόεδρο του κόμματος τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι άλλωστε ο μοναδικός υποψήφιος.
Σχεδόν 1000 μέρες, για την ακρίβεια 979, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν παράλληλα και αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Για τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος η κατάσταση αυτή είναι ώρα να αλλάξει. Πράγμα που αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο του έκτακτου συνεδρίου του AKP στην Άγκυρα την Κυριακή, το οποίο καλείται να επικυρώσει την εκ νέου εκλογή του Ερντογάν στη θέση του προέδρου του κόμματος. Στο συνέδριο η συμμετοχή των μελών θα είναι αθρόα. Την Κυριακή αναμένονται στην Άγκυρα πάνω από 1500 λεωφορεία με χιλιάδες μέλη του κόμματος από όλη την Τουρκία.
Πρόκειται για το τρίτο έκτακτο συνέδριο στην ιστορία του AKP και, όπως είναι φυσικό, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα ξανά στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος είναι άλλωστε και ο μοναδικός υποψήφιος. Αλλά ακόμη κι αν υπήρχαν κι άλλοι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος, η νίκη του Ερντογάν θα έπρεπε να θεωρείται σίγουρη. Κανένας στο ΑKP δεν είναι διατεθειμένος στην παρούσα συγκυρία να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του τούρκου προέδρου.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ πέρυσι απέσπασε το 100% των ψήφων στο αντίστοιχο κομματικό συνέδριο και εξελέγη αρχηγός. Το ίδιο αναμένεται και φέτος για τον Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ο Γιλντιρίμ στον λόγο του είχε κάνει σαφείς αναφορές στον Ερντογάν, αποκαλώντας τον ως τον κατεξοχήν «αρχηγό». Τότε μάλιστα ο ίδιος είχε υποστηρίξει με θέρμη τον αγώνα του προέδρου Ερντογάν για τη μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.
Μετά το «ναι» του τουρκικού λαού στο δημοψήφισμα του Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ερντογάν άρχισε αμέσως να προετοιμάζει την επιστροφή του στην ηγεσία του ΑΚP. Σημειωτέον ότι με τη νέα συνταγματική αναθεώρηση αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε μέχρι πρότινος για τον πρόεδρο της δημοκρατίας να είναι παράλληλα και αρχηγός κόμματος. Άλλωστε σύμφωνα με το ισχύον τουρκικό σύνταγμα ο ρόλος του προέδρου είναι συμβολικός και οφείλει έτσι να είναι υπεράνω κομματικών αντιπαραθέσεων.
Ωστόσο οι νέες ρυθμίσεις του τουρκικού συντάγματος αναμένεται τεθούν σε εφαρμογή από το Νοέμβριο του 2019, μετά τις επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Τότε θα καταργηθεί στην πράξη ο θεσμός του πρωθυπουργού με τα σημερινά του χαρακτηριστικά του και ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας θα λάβει συγχρόνως το διπλό συνταγματικό στάτους του αρχηγού του κράτους και της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση η ανάληψη εκ νέου της ηγεσίας του ΑΚP από τον Ερντογάν είναι ένα επιπλέον στοιχείο που ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την πολιτική και θεσμική του θέση. Πλέον μπορεί να έχει απροκάλυπτα άμεση επιρροή στους πολιτικούς του AKP που διατηρούν έδρες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Μέχρι πρότινος η επιρροή του στο κόμμα ήταν μεν μεγάλη, αλλά παρασκηνιακή. Παράλληλα με την ανάληψη της προεδρίας του AKP τη δεδομένη στιγμή, αίρει de facto τον μέχρι πρότινος υπερκομματικό χαρακτήρα του προεδρικού θεσμού. Με λίγα λόγια, πλέον θα παύσουν να υπάρχουν ακόμη και τα τελευταία προσχήματα, ενώ ο Ερντογάν θα αποκτήσει μια πρόσθετη ισχυρή νομιμοποιητική βάση για την διατήρηση της εξουσίας. Σε ό,τι αφορά τέλος τον Γιλντιρίμ, προς το παρόν δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καλωσορίζει τον πρόεδρο Ερντογάν πίσω στο «σπίτι, το οποίο ο ίδιος έχτισε».
Πηγή: DW