Όπως αποκαλύπτει η Handelsblatt το θρίλερ στο Eurogroup με τη «συμβιβαστική πρόταση» για το χρέος είχε έντονο ελληνικό παρασκήνιο.
Yπό την πίεση του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει από τώρα το σκηνικό για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους o Σόιμπλε πρότεινε στο Eurogroup να μπει το Ταμείο τώρα στο πρόγραμμα και να δεχθεί η Γερμανία να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τον EFSF κατά 15 χρόνια.
Ο Τόμσεν μετέφερε την πρόταση στη Λαγκάρντ τηλεφωνικά και εκείνη απάντησε: «Να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα από τώρα έως το 2018, αλλά με stand by arrangement». Δηλαδή ουσιαστικά να παραμείνει το ΔΝΤ όπως είναι τώρα, ως παρατηρητής και εγγυητής, χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, λίγο μετά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μην δεχθεί τη συμφωνία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μάζεψε το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και έληξε τη συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει απόφαση για το ζήτημα του χρέους.
Γιατί η Αθήνα απέρριψε το σχέδιο
Η πρόταση θα ήταν δώρο-άδωρο για την Ελλάδα, διότι δεν θα εξασφάλιζε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, άρα θα ακύρωνε το σχέδιο για ελληνική συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ και το σχέδιο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Με αυτό το σκεπτικό ο Αλέξης Τσίπρας είπε κατηγορηματικά ΟΧΙ.
Με το μέρος της Ελλάδας τάχθηκαν και άλλες χώρες, κυρίως του Νότου και – σύμφωνα με πληροφορίες – οι Βρυξέλλες. Ουσιαστικά, αν αυτό προχωρούσε, θα ισοδυναμούσε με στημένο σκηνικό Σόιμπλε-ΔΝΤ, δηλαδή ένα συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδας, που θα ακύρωνε τη συμφωνία, η οποία είναι: Εσείς τα σκληρά μέτρα από τώρα έως το 2019, κι εμείς τις δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους.
Ανάλογες πληροφορίες για συμβιβασμό έχουν και οι Financial Times.