Στην υπόθεση του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο, μάλιστα, της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δεν παίζει απλώς το δικό του πολιτικό χαρτί έναντι της Γερμανικής Βουλής και κυρίως της Χριστιανικής Ένωσης CDU/GSU αλλά, πιθανότατα το επόμενο πολιτικό του βήμα.
Οι πληροφορίες θέλουν την Άγκελα Μέρκελ να έχει συμβιβαστεί στην ιδέα ότι ο 75χρονος κ. Σόϊμπλε δεν θα μείνει στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές. Στην περίπτωση που επαναληφθεί η συνεργασία με το SPD, κάτι τέτοιο αποτελεί όρο από τους Σοσιαλδημοκράτες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγορεί ευθέως και σε υψηλούς τόνους τον κ. Σόϊμπλε ως υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Όμως ο Γερμανός υπ. Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη σκηνή. Αρχικά έγιναν γνωστά σενάρια περί αντικαγκελαρίας, ωστόσο κάτι τέτοιο ίσως μπορούσε να συμβεί μόνο σε αυτοδυναμία των Χριστιανοδημοκρατών (κάτι απίθανο), αφού παραδοσιακά τη θέση αυτή παίρνει στέλεχος του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο.
Το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, όμως, είναι ευρύτερο και η θέση στην οποία θα μετακινηθεί μετά τις εκλογές -και εφόσον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Άγκελα Μέρκελ είναι ξανά Καγκελάριος- συνδυάζεται με την επιχείρηση διεύρυνσης της ηγεμονίας της Γερμανίας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή ο κ. Σόϊμπλε ελέγχει το Eurogroup δια του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και θα συνεχίσει να το ελέγχει προωθώντας έναν εκ των Κάζιμιρ ή Ντε Γκίντος μετά τον Ιανουάριο του 2018 που λήγει η θητεία του Ολλανδού πολιτικού. Ελέγχει επίσης τον ESM δια του Κλάους Ρένγκλινγκ, γι αυτό, άλλωστε, έχει διατυπώσει την πρόταση να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ και να περάσουν στον οργανισμό αυτό οι αρμοδιότητες ελέγχου των προϋπολογισμών των κρατών της Ευρωζώνης, κάτι που τώρα ανήκει στο “χαροτφυλάκιο” της Κομισιόν (Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις).
Επιθυμεί, τώρα, να ελέγξει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δε το φως της δημοσιότητας σε γερμανικά και άλλα ευρωπαίκά μέσα, η Γερμανία έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδιο, όπως όλα δείχνουν, για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όταν λήξει η θητεία του στα τέλη Οκτωβρίου 2019 και εξετάζει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει για τη θέση αυτή τον σημερινό πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν.
Αυτό προκύπτει από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ιδιαίτερα του περιοδικού Spiegel και της εφημερίδας Handelsblad.
Στην πράξη αυτό, όπως αναφέρουν Τα Νέα, σημαίνει ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήθελαν να δουν έναν Γερμανό στα ηνία της ΕΚΤ και ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις που μπορεί να εκδηλωθούν από άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα από τον Νότο.
Για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι αν τελικά θελήσουν να προχωρήσουν με ένα τέτοιο σχέδιο, πιθανότατα θα αναγκαστούν να κάνουν παραχωρήσεις σε άλλες κορυφαίες θέσεις θεσμών της ΕΕ.
Ο Βάιντμαν έχει κρατήσει πιο αυστηρή στάση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και χορήγησης άπλετης ρευστότητας της ΕΚΤ ζητώντας ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων και τερματισμό εν ευθέτω χρόνω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Κάποιες πληροφορίες συμπληρώνουν, μάλιστα ότι ίσως ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επιδιώξει να αναλάβει εκείνος τα ηνία της Μπούντεσμπανκ.