Από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ”.
Παρότι ο κ. Μητσοτάκη έκανε παρόμοιες αναφορές και στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή αρκετοί παρατήρησαν πως είναι ίσως η πρώτη φορά που διατυπώθηκε τόσο καθαρά και κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Ο συνδυασμός δε της αναφοράς αυτής με τους υψηλότερους τόνους κριτικής που χρησιμοποιεί έναντι των δανειστών ίσως αποτελεί μία ενδιαφέρουσα στροφή στην στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εάν συνομιλήσει κανείς με κεντρικά στελέχη της Ν.Δ διαπιστώνει πως ενιαία γραμμή ως προς το θέμα αυτό δεν υπάρχει. Η αναφορά, για παράδειγμα, του κ. Μητσοτάκη για το χρέος εκλαμβάνεται ως “σημαντική” και ως “δείγμα καλής πρόθεσης για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο θέμα” από βουλευτές και συνεργάτες του ευρύτερου περιβάλλοντος του προέδρου της Ν.Δ που χαρακτηρίζονται από την ήπια στάση τους, θεωρείται, όμως, ως κάτι αυτονόητο και… “πέραν τούτου ουδέν” από τους λεγόμενους “σκληρούς” όπως ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης.
“Περιθώριο συνεννόησης με τον Τσίπρα σε οτιδήποτε δεν υπάρχει”, λέει η πλευρά αυτών των στελεχών που επιδιώκει την απόλυτη σύγκρουση με την κυβέρνηση ακόμα και σε θέματα που θα έπρεπε να τίθενται εκτός της ατζέντας της πόλωσης.
Οι πληροφορίες, όμως, επιμένουν πως η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μια χαραμάδα διεξόδου από μια πολιτική που έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της. Κεντρικό στέλεχος της Ν.Δ, γνωστό για δηλώσεις του περί…συνεννόησης κατά το παρελθόν έλεγε πως “το τελευταίο Eurogroup και η εκβιαστική στάση του Σόϊμπλε και του ΔΝΤ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη”. Η Ν.Δ διαπιστώνοντας πως μια μεγάλη μερίδα ευρωπαίων πολιτικών (Μακρόν, Γιουνκέρ, Μοσκοβισί, Γκάμπριελ κ.ά) και πολλά μέσα ενημέρωσης, ακόμα και γερμανικά, κατηγορούν ευθέως, πλέον, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τη στάση του έναντι της Ελλάδας.
“Δεν μπορούμε, στον βωμό της αντιπαράθεσής μας με την κυβέρνηση, να εμφανιζόμαστε ότι επιρρίπτουμε τις ευθύνες για το θέμα του χρέους στον Τσίπρα, όταν σχεδόν άπαντες στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται και ομολογούν δημοσίων πως φταίει ο Σόϊμπλε”, έλεγε το στέλεχος της Ν.Δ.
Υπέρ της συνεννόησης στο συγκεκριμένο θέμα, άλλωστε, τάσσονται και πολλοί “καραμανλικοί” βουλευτές, ενώ η στάση που έχει τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν έχει διαλάθει της προσοχής πολλών στη Ν.Δ.
Η ρητή και κατηγορηματική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα του χρέους, πάντως, αποτελεί και μία ποιοτική στροφή από την παλαιότερη θέση περί βιώσιμου χρέους που επαναλάμβανε η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου αλλά και από την υποβάθμιση του ζητήματος από τη Ν.Δ μέχρι πριν μερικούς μήνες. Το γεγονός ότι η αξιολόγηση έχει τεχνικά κλείσει και το ότι η κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει πολιτικό ορίζοντα διετίας αναγκάζει την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει την τακτική της, λένε οι γνωρίζοντες τις νέες ισορροπίες αλλά και τις αλλαγές προσώπων στον πολιτικό σχεδιασμό και την επικοινωνιακή ομάδα της Πειραιώς.