Μία τυχαία ανακάλυψη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τους επιστήμονες στη θεραπεία της… φαλάκρας!
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία νέα αιτία που προκαλεί το ανεπιθύμητο αυτό αποτέλεσμα -κυρίως- για τους άνδρες. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι μέσω της τυχαίας ανακάλυψης του συγκεκριμένου αιτίου, διαφαίνεται στον ορίζοντα η θεραπεία του φαλάκρας.
Η ομάδα έρευνας που ανακάλυψε τη νέα αιτία, εξέταζε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα αντιφλεγμονώδη ανοσοκύτταρα, τα οποία οι επιστήμονες αποκαλούν Tregs, στην υγεία του δέρματος γενικότερα. Στη διάρκεια της έρευνας, κατάφεραν να αφαιρέσουν-αποσπάσουν προσωρινά τα Tregs από το δέρμα των εργαστηριακών ποντικιών, τα οποία είχαν ξυριστεί για την ανάγκη της έρευνας. Τότε διαπίστωσαν κάτι συνταρακτικό. Ότι η τρίχα στο ξυρισμένο σημείο δεν αναπτυσσόταν.
Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η αναγέννηση των τριχών επιτυγχάνεται μέσω των βλαστοκυττάρων. Όπως αποδείχθηκε εντελώς τυχαία, τα Tregs είναι εκείνα που φροντίζουν για την αναγέννηση και που τελικά, μπορούν, μέσω συγκεκριμένης επεξεργασίας, να δώσουν λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.
«Είναι σαν να έχουν εξελιχθεί τα βλαστικά κύτταρα του δέρματος και τα Tregs, έτσι ώστε τα Tregs να μην προστατεύουν μόνο τα βλαστοκύτταρα από τη φλεγμονή, αλλά επίσης να συμμετέχουν στην αναγεννητική εργασία τους. Τα βλαστοκύτταρα βασίζονται τελείως στα Tregs για να μάθουν πότε είναι καιρός να αρχίσουν να αναγεννούνται», τόνισε ένας εκ των επικεφαλής της ομάδας, σε μία προσπάθεια να αποτυπώσει την ανακάλυψη με όσο πιο απλό τρόπο μπορούσε.
Η ίδια διαδικασία λαμβάνει χώρα και στην επούλωση του δέρματος, γεγονός που αφήνει ανοικτό ένα ακόμη μεγάλο πεδίο έρευνας, το οποίο αφορά τους σοβαρούς τραυματισμούς, ή εγκαύματα και πολλές ακόμα παθήσεις του δέρματος.
Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες θεωρούσαν τα Tregs ως τους ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος, που καθόριζαν σε ποιες περιπτώσεις έπρεπε να «επιτεθεί» και σε ποιες όχι. Η τυχαία ανακάλυψη έφερε στο φως έναν πιο πολύπλοκο ρόλο, με εφαρμογές σε πολλά πεδία και επίπεδα.
ΠΗΓΗ: protothema.gr