ΔΝΤ: Αν υπήρχε Έλληνας Μακρόν το Ταμείο θα έμπαινε άμεσα στο πρόγραμμα- Προαναγγέλει “μνημόνιο 20ετίας”- Παιχνίδια στο παρασκήνιο για κυβέρνηση τεχνοκρατών;
Μια περίεργη δήλωση που συνιστά έμμεση παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις φέρεται να έχει κάνει μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Οι δηλώσεις του συγκεκριμένου αξιωματούχου έγιναν γνωστές χθες αν και αρχικώς αυτό που αναδείχθηκε ήταν η έκφραση πεποίθησης ότι θα επέλθει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Όμως στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι είχε γίνει και αναφορά με σημαίνον πολιτικό περιεχόμενο. Η οποία τυγχάνει αναπαραγωγής από ελληνικά ΜΜΕ, ορισμένα, μάλιστα, από τα οποία την υποδέχονται αρκετά θετικά…
“Εάν υπήρχε Έλληνας Μακρόν, το ΔΝΤ θα έμπαινε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα”, δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου μιλώντας εχθές στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Η αναφορά αυτή εκλαμβάνεται από μερίδα του Τύπου (σχετικό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής κάτω)ως θέμα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη της Ν.Δ έλεγαν πως “ο Έλληνας Μακρόν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης”. Αξίζει να σημειωθεί πως από τη Ν.Δ αλλά και από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη γίνεται το τελευταίο διάστημα προσπάθεια να ταυτισθεί η πολιτική Μακρόν με τον “μεταρρυθμιστικό λόγο” της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο κ. Θεοδωράκης υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία την παλαιότερη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζοντας το κίνημα En Marche ως το “Γαλλικό Ποτάμι”.
“Εάν υπήρχε Έλληνας Μακρόν, το ΔΝΤ θα έμπαινε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα”, δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου μιλώντας εχθές στο αμερικανικό δίκτυο CNBC και αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως εκτός από τα ζητήματα του χρέους, υπάρχει και θέμα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, σημειώνει το skai.gr, ενώ η “Καθημερινή” φιλοξενεί το θέμα στην πρώτη της σελίδα.
Εκείνο που αξίζει να προσέξει κανείς και ίσως αποτελεί και το μήνυμα που θέλει να στείλει ο…”ανώνυμος “αξιωματούχος του ΔΝΤ είναι ότι τα επιχειρήματα του κατά τη συνομιλία του με την δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου Σίλβια Αμάρο οικοδομούνται για να καταλήξουν στο δίλημμα “ή ένας Έλληνας Μακρόν (υπό την έννοια ενός ηγέτη προσηλωμένου στις μεταρρυθμίσεις όπως ο νέος Γάλλος πρόεδρος) ή ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας-μνημόνιο”.
“Θα απαιτηθούν 20 χρόνια για να φτιάξουμε την Ελλάδα”
Τονίζει, μάλιστα, πως “θα χρειαστούν 20 χρόνια για να φτιάξουμε την Ελλάδα” και αναφέρει πως “ως οικονομολόγος δεν μπορώ να αποκλείσω ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας αλλά ως στέλεχος του ΔΝΤ δεν μπορώ να το πω στο διοικητικό συμβούλιο”. Αυτή και μόνο η αναφορά, πάντως, περίπου “φωτογραφίζει” τον Πολ Τόμσεν ως συνομιλητή του CNBC αφού εκείνος είναι που εισηγείται σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα στην διοίκηση του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι Ευρωπαίοι εταίροι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Απέδωσε μάλιστα την αισιοδοξία αυτή στη χρονική πίεση που υπάρχει, λόγω του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ιδιώτες πιστωτές εντός του Ιουλίου.
«Κάποιος πρέπει να υποχωρήσει σε κάτι. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, λόγω της πίεσης χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα “Δημοκρατία”, ωστόσο, επισημαίνει πως η συγκεκριμένη δήλωση αποσκοπεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση συνθηκών για μια κυβέρνηση-μαριονέτα (πιθανώς τεχνοκρατών) και πως αυτό συνδυάζεται με την απαίτηση του ΔΝΤ για ένα πρόγραμμα μετά τη λήξη του προγράμματος με στόχο υψηλά πλεονάσματα και σκληρή εποπτεία για πολλά χρόνια.
Η παρέμβαση αυτή αποτελεί σαφή προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικών εξελίξεων και είναι βέβαιο πως θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από μιντιακά και πολιτικά κέντρα που κινούνται εσχάτως προς την κατεύθυνση συνεργασιών ώστε να αναδειχθούν πρόσωπα από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Κώστα Σημίτη που θα συνεργαστούν εν καιρώ με τη Ν.Δ.
Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα το επόμενο διάστημα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις που θα “φωτογραφίζουν” τον Έλληνα Μακρόν.
Πολιτικοί κύκλοι, πάντως, που είναι σε θέση να γνωρίζουν επισημαίνουν πως ο αξιωματούχος που φέρεται να έχει κάνει τις δηλώσεις αυτές δεν είναι άλλος από τον Πολ Τόμσεν, ο ρόλος του οποίου είναι σαφής στην προσπάθεια να πιεσθεί η ελληνική κυβέρνηση για ένα θηριώδες μνημόνιο 3+ μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος ώστε να συνεχισθεί η παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα. Σχέδιο το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει εκπονηθεί σε συνεννόηση με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και η διαφωνία μεταξύ τους να μην είναι κάτι περισσότερο από μία σκηνοθετημένη διαφωνία με στόχο να φέρουν την Ελλάδα προ του εκβιασμού για έναν ακόμα συμβιβασμό στις 15 Ιουνίου.
Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού. #Presidentielle2017
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) April 23, 2017
Μετά τις Γαλλικές εκλογές, στελέχη της Ν.Δ επιχείρησαν να ταυτίσουν το νέο Γάλλο πρόεδρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (αν και στον πρώτο γύρο είχε υποστηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν), ενώ ήταν ευδιάκριτη η προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου υπέρ των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος και της σαφούς υποστήριξης που παρείχε ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο πρόσφατο Eurogroup.
Μνημόνιο 20ετίας!
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν κρύβει, πάντως, τον μυστικό σχεδιασμό των κέντρων εκτός Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι δηλώνει τη βεβαιότητά του για μία συμφωνία σχετικά με το χρέος στις 15 Ιουνίου, προαναγγέλλει νέο μνημόνιο (new bailout programme ) σε …βάθος 20ετίας.
“Let’s be honest, it will take 20 years to fix Greece,” (Ας είμαστε ειλικρινείς, θα πάρει 20 χρόνια για να φτιάξουμε την Ελλάδα), λέει χαρακτηριστικά. Το CNBC. μάλιστα επικαλείται οικονομολόγους που ισχυρίζονται πως θα απαιτηθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα στο μέλλον.
“Ως οικονομολόγος συμφωνώ κι εγώ”, λέει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, “αλλά ως στέλεχος του Ταμείου δεν μπορώ να πάω στο διοικητικό συμβούλιο και να πω πως θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα στο μελλον γιατί θα μου πουν πάρε όλα τα αναγκαία μέτρα τώρα ώστε να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα στο μέλλον”.
Και φτάνουμε στην επίμαχη φράση που “φουντώνει” τα πολιτικά σενάρια και αποκαλύπτει τις προθέσεις στελεχών του Ταμείου- πιθανότατα του Πολ Τόμσεν:
If we had a Greek Macron, we would jump right now,” the IMF official said, in reference to the new French president’s focus on vastly reforming the French economy.
Η συγκεκριμένη αναφορά, όπως εξηγεί ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, αφορά την προσήλωση του νέου Γάλλου προέδρου στις μεταρρυθμίσεις, προφανώς κατά αντιδιαστολή -όπως ερμηνεύουν ελληνικά ΜΜΕ- με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και …υποδεικνύοντας την μεταρρυθμιστική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του CNBC