Οι βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου μπορεί να αναδειχθούν σε μάχη στήθος με στήθος, κάτι που σημαίνει ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ίσως να μην καταφέρει να εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η μάχη έχει αλλάξει από μια σίγουρη πλειοψηφία για τη Μέι, όπως έδειχναν αρχικά οι δημοσκοπήσεις, σε μια αμφίρροπη μάχη, στην οποία ίσως ακόμα και να μην εξασφαλίσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία ? ένα αποτέλεσμα που θα προκαλέσει πολιτικό χάος πριν η Βρετανία ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπολόγιζε στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, για να ενισχύσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο δείχνουν να ματαιώνουν τα σχέδιά της.
Μετά από μια σύσκεψη κρίσεων το πρωί της Δευτέρας, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αφού μια νέα τρομοκρατική επίθεση είναι «πολύ πιθανή».
Από τη στιγμή που έγινε η επίθεση τη νύχτα του Σαββάτου, επιπλέον μέτρα ελήφθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στις γέφυρες του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι.
Εκανε λόγο για «μια επίθεση εναντίον του Λονδίνου και εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης μια επίθεση εναντίον του ελεύθερου κόσμου».
Οι βουλευτικές εκλογές στην Αγγλία θα γίνουν όπως είχε προβλεφθεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου και η προεκλογική εκστρατεία θα συνεχιστεί από τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Μέϊ: Μετά το Brexit θα πάρουμε τον έλεγχο των συνόρων
Η ομιλία της Τερέζα Μέη ήταν ουσιαστικά η πρώτη προεκλογική της εμφάνιση μετά την επίθεση του Λονδίνου και η βρετανή πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα σκληρότερο μεταναστευτικό σύστημα από την στιγμή που η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Οι Βρετανοί έκαναν την επιλογή τους και θα ήταν σκάνδαλο να κάνουμε ο,τιδήποτε άλλο από το να σεβαστούμε την επιλογή τους. Θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πάρουμε τον έλεγχο του νομίσματός μας, θα πάρουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα πάρουμε τον έλεγχο των νόμων μας», δήλωσε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα βοηθήσει την εισαγωγή ενός νέου συστήματος μετανάστευσης «το οποίο θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα». Αλλά επέμεινε ότι η Μεγάλη Βρετανία «θα συνεχίσει να προσελκύει τα λαμπερότερα και καλύτερα μυαλά του κόσμου και της επιστήμης».
«Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε σωστά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit» είπε ο Τερέζα Μέη και κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν «ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μια καλή συμφωνία Brexit για την Βρετανία».
Η αστυνομία ανακοίνωσε τη νύχτα της Κυριακής ότι «επιπλέον αστυνομικοί θα παραταχθούν στη βρετανική πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες. Οπως σε κάθε επίθεση, το Facebook έθεσε σε λειτουργία το σύστημα safety check το οποίο επιτρέπει στα άτομα που βρίσκονται σε ζώνη τρομοκρατικού χτυπήματος να ειδοποιούν όταν βρεθούν σε ασφαλές μέρος.
Η παράμετρος του τρόμου
Όλες οι μεγάλες δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται η Μέι, αλλά το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος έναντι των Εργατικών έχει συρρικνωθεί από τις 20 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες μόλις στις 3.
Ακολουθούν οι λεπτομέρειες για το τι χρειάζεται για να κερδίσει η Μέι και τι θα συμβεί εάν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
Σε όλα αυτά, πλέον, πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος της τρομοκρατίας. Τρία χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους μέσα σε δύο μήνες αλλά κυρίως η σφαγή αθώων νέων ανθρώπων στο Μάντσεστερ Αρένα προκάλεσε σοκ στην βρετανική κοινή γνώμη. Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει πως θα συμπεριφερθεί εκλογικά ο μέσος Βρετανός. Υπέρ της ταχείας υλοποίησης του Brexit και του να καταστεί “φρούριο” για οποιονδήποτε ξένο η Μεγάλη Βρετανία (αν και οι τζιχαντιστές ήταν Βρετανοί πολίτες) ή ως κατανόηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη;
Οι δημοσκοπήσεις
Το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι προηγείται με μόλις 1% έναντι του κόμματος των Εργατικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation για λογαριασμό της εφημερίδας Mail on Sunday.
Η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το προβάδισμα του κόμματος της Τερέζας Μέι κατέγραψε κάθετη πτώση σε σύγκριση με τη διαφορά 12% της προηγούμενης έρευνας Survation/Mail on Sunday που δημοσιεύτηκε την 21η Μαΐου.
Βάσει της νέας σφυγμομέτρησης, το ποσοστό υπέρ των Συντηρητικών ανέρχεται πλέον σε 40%, με πτώση 6%, και των Εργατικών σε 39%, με άνοδο 5%.
Στη διαδικτυακή δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.049 άνθρωποι και διεξήχθη την 3η Ιουνίου.
Σε άλλη μέτρηση πριν τρεις μέρες, οι Συντηρητικοί της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι διατηρούν ένα προβάδισμα τριών μόνο ποσοστιαίων μονάδων από το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την πιό πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov για την εφημερίδα Times χθες, λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές της Βρετανίας στις 8 Ιουνίου.
Η δημοσκόπηση δίνει στο Συντηρητικό Κόμμα 42%, μια ποσοστιαία μονάδα λιγότερη από συγκρίσιμη δημοσκόπηση της 27ης Μαΐου, και στο κόμμα των Εργατικών 39%, τρεις ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω, αντίστοιχα, είπε σε tweet του ο αναπληρωτής πολιτικός αρχισυντάκτης των Τάιμς.
Η δημοσκόπηση διεξήχθηκε στις 30 και 31 Μαΐου και δείχνει ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 7% της πρόθεσης ψήφου και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 4%.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ;
Προκειμένου να προκύψει μια πλειοψηφική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει θεωρητικά να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρακτικά, το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 323, καθώς το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η αδυναμία να εξασφαλιστεί μια ξεκάθαρη πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς θα έχει ως αποτέλεσμα η Μέι και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να προσπαθήσουν να βρουν εταίρους για να στηρίξουν μια νέα κυβέρνηση.
Ως απερχόμενη πρωθυπουργός, η Μέι έχει το δικαίωμα να κάνει την πρώτη προσπάθεια για τον σχηματισμό συνασπισμού, αλλά και η σκληρή της στάση για το Brexit («Το να μην υπάρξει συμφωνία είναι καλύτερο από το να έχουμε μια κακή συμφωνία») πιθανόν να καταστήσει την εύρεση του κατάλληλου εταίρου δύσκολη.
Μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, η Μέι και οι υπουργοί της διατηρούν τις θέσεις τους και νομικά τις εξουσίες τους για να λειτουργούν εξ ονόματος της χώρας, αν και αναμένεται να αποφύγουν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
Η Μέι θα μπορούσε να επιχειρήσει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης χωρίς να έχει την πλειοψηφία, προσπαθώντας να εξασφαλίσει κάθε φορά την στήριξη των αντιπάλων στο κοινοβούλιο. Αυτό θα θέσει σε δοκιμασία τη διακομματική στήριξη για τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Ενώ η σκληροπυρηνική στρατηγική της Μέι για το Brexit βρίσκει αντίθετα όλα τα άλλα μεγάλα κόμματα, η Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή της ενεργοποιώντας τη διετή διαπραγματευτική περίοδο με τις Βρυξέλλες. Είναι απίθανο η Μέι να συμφωνήσει να σταματήσει το διαζύγιο του Brexit.
Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια της Μέι συνεχίζουν να βασίζονται στην ικανότητά της να περάσει νόμους από τη Βουλή. Πρώτα να μετατρέψει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε βρετανικούς νόμους και μετά να σχεδιάσει μια νέα πολιτική για την εποχή μετά το Brexit για θέματα όπως η μετανάστευση και η φορολογία.
Οι καθυστερήσεις ή τα εμπόδια για αυτή τη νομοθεσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τεράστιες αμφιβολίες για το πώς η Βρετανία θα μπορούσε να ελέγξει τα σύνορά της και να έχει εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ μετά το Brexit.
Η δημοσιονομική ατζέντα της Μέι, που περιλαμβάνει σχέδια για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας μέσω της συνέχισης της ισχύουσας πολιτικής λιτότητας, επίσης θα βρει αντιδράσεις από αντίπαλα κόμματα.
Οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό σε θέματα όπως το κυνήγι της αλεπούς και οι περικοπές στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης επίσης θα βρουν σημαντική αντίσταση, ενώ θα υπάρξουν αιτήματα να γίνουν τροποποιήσεις.
Ωστόσο, τα σχέδιά της να μειώσει τις αποδοχές των ανώτατων στελεχών, να δώσει λόγο στους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά τη στρατηγική μιας εταιρίας και να καταστήσει την εξαγορά βρετανικών εταιριών από ξένες επιχειρήσεις δυσκολότερη θα μπορούσαν αρχικά να εξασφαλίσουν στήριξη αν και άλλοι πιθανόν να ζητήσουν αλλαγές στις πολιτικές πριν συμφωνήσουν να τις στηρίξουν.
Η μοναξιά των Remainers
Το 48% των Βρετανών ψηφοφόρων που τάχθηκε κατά της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 δυσκολεύεται να επιλέξει ποιον υποψήφιο θα ψηφίσει στις εκλογές της 8ης Ιουνίου.
Στους δρόμους του Σίτι ο Τομ Γκλόβερ έχει καταλήξει: «Δεν έχω ψηφίσει ποτέ στη ζωή μου τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, όμως αυτή τη φορά θα το κάνω», δήλωσε ο 45χρονος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τον έχει προσελκύσει η δέσμευση του κόμματος του Τιμ Φάρον να διοργανώσει νέο δημοψήφισμα μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ώστε οι Βρετανοί να μπορέσουν να επιλέξουν είτε να δεχθούν τη συμφωνία αποχώρησης είτε να παραμείνουν στην ΕΕ.
«Ο ηγέτης τους σίγουρα δεν είναι ο πιο χαρισματικός, όμως η ιδέα ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνουμε στην Ευρώπη μου αρκεί για να τους δώσω την ψήφο μου», τονίζει ο Γκλόβερ.
Λίγοι όμως στη Βρετανία συμμερίζονται την άποψή του. Παρά την αναπάντεχη και ξεκάθαρη στήριξη του Economist προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το ποσοστό τους παραμένει γύρω στο 7% της πρόθεσης ψήφου, πολύ πίσω από αυτό των Συντηρητικών (42%) και των Εργατικών (39%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της YouGov που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Μαΐου.
Υποστηρικτής εδώ και χρόνια των Lib-dem ο Μπέντζαμιν 31 ετών δεν θα τους ψηφίσει. Το να στηρίξει αυτό το κεντρώο κόμμα δεν έχει νόημα για τον Μπέντζαμιν, διότι «δεν θα κερδίσουν».
Ωστόσο ανησυχεί πολύ για το Brexit, μεταξύ άλλων και επειδή η σύτνροφός του κατάγεται από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
«Το πιο σημαντικό είναι να εμποδίσουμε την Τερέζα Μέι να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις. Δεν κάνει το καλύτερο για τη χώρα», εκτίμησε ο Μπέντζαμιν. «Πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο να έχουμε μια κυβέρνηση με τους Εργατικούς».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ