Αν επαληθευτεί το exit poll (το κείμενο γράφτηκε πριν εκδοθούν τα επίσημα αποτελέσματα), τότε η αξιοπιστία της Τερέζα Μέι θα έχει υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό ένα μεγάλο ερώτημα για το Brexit, επισημαίνει η εφημερίδα Independent.
Η Μέι δικαιολόγησε την απόφασή της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι επεδίωκε μια ισχυρή πλειοψηφία με την οποία το κόμμα της θα προσερχόταν με αυτοπεποίθηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και θα μπορούσε να περάσει τα αναγκαία νομοσχέδια. Αλλά το αποτέλεσμα που δείχνει το exit poll αφήνει τους Τόρηδες με 12 έδρες λιγότερες απ’ αυτές που χρειάζεται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Το exit poll προκάλεσε ισχυρές δονήσεις σ’ ολόκληρη την Ευρώπη με μια ανώτερη πηγή της ΕΕ να λέει στη βρετανική εφημερίδα: «Όλοι εδώ έχουν σοκαριστεί. Δεν κάναμε σχέδια για κάτι τέτοιο. Περιμέναμε η κ. Μέι να λάβει πλειοψηφία 30-40 εδρών. Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στη Βρετανία ένας συνασπισμός. Γίνονται εικασίες ότι ίσως θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές – είμαστε σε αχαρτογράφητα εδάφη.»
Κι ενώ η Βρετανία ξεκίνησε τη διαδικασία του διαζυγίου με τις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Κομισιόν λένε ότι θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την έναρξη των διαβουλεύσεων πέραν της προγραμματισμένης ημερομηνίας της 19ης Ιουνίου, αλλά είναι μάλλον απίθανο λίγες παραπάνω μέρες να βοηθήσουν τη Βρετανία να βγάλει άκρη.
Αν βγει ισχυρότερο κόμμα εκείνο της Μέι, τότε η απερχόμενη πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να μείνει στο πόστο της είτε με συνασπισμό είτε με κυβέρνηση μειοψηφίας. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Θα χρειαζόταν τις ψήφους άλλων κομμάτων, που έχουν απορρίψει τον τρόπο που προσεγγίζει το Brexit. Κι ακόμη κι αν κατάφερνε να φθάσει στο σημείο ώστε να περάσει τους μυριάδες νόμους που χρειάζονται πριν το διαζύγιο από την ΕΕ και συναινέσει σε μια συμφωνία, όπου η ΕΕ θα ήταν σε πολύ ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, η όποια τελική συμφωνία θα έπρεπε να τεθεί προς έγκριση στη βουλή των Κοινοτήτων, χωρίς να υπάρχει μια κοινή θέση.
Σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα που αναμένεται να έχουν έδρες στη βουλή, αν είναι σωστό το exit poll, πιστεύουν ότι το σχέδιο της Μέι για το Brexit θα καταλήξει σε μια σκληρή ρήξη με την Ευρώπη, που θα βλάψει την οικονομία. Κι αυτό καθιστά πολύ δύσκολη τη συγκρότηση συνασπισμού.
Στελέχη των Εργατικών κάλεσαν ήδη τη Μι να παραιτηθεί, αν αποδειχθεί ακριβές το το exit poll, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ των Τόρηδων και των Εργατικών που θα διαπραγματευτεί το Brexit με τη Μέι επικεφαλής είναι σχεδόν απίθανος.
Αλλά ακόμη και μ’ έναν άλλο Συντηρητικό ηγέτη οι συμβιβασμοί που θα έπρεπε να κάνουν οι Τόρηδες για να κερδίσουν την υποστήριξη των Εργατικών για το Brexit θα ήταν τόσο επώδυνοι που καθιστούν αδύνατη μια τέτοια συμφωνία για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.
Πανικόβλητος ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Ukip, Πωλ Νούταλ, είπε ότι το Brexit «κινδυνεύει». Μια πιθανή συμμαχία μεταξύ Εργατικών, του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος SNP ή των Φιλελευθέρων – αν αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός ότι κάποια κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας- θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να γίνει νέο δημοψήφισμα για την όποια συμφωνία για το Brexit.
Αξιωματούχοι τόσο στην ΕΕ όσο και στο Λονδίνο επεσήμαναν ότι είναι αναστρέψιμο το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, που πυροδότησε την έναρξη της διαδικασίας του Brexit. Aλλά κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή θα απαιτούσε τεράστια πολιτική βούληση τόσο στη Βρετανία όσο και στις Βρυξέλλες.
Πηγή: Independent