Μόνο αν υλοποιηθεί όλο το μνημόνιο και οι (ανά τρίμηνο) αξιολογήσεις και παρ όλα αυτά κριθούν αναγκαία θα αποφασιστεί το καλοκαίρι του 2018 αν θα εφαρμοσθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν στο “εύρος” των αποφάσεων του 2016, αναφέρεται στην ατζέντα Dijsselbloem για την σύνοδο του Eurogroup της Πέμπτης.
Ουσιαστικά, όπως αποκαλύπτει το capital.gr (σε ρεπορτάζ της Δήμητρας Καδά), ο πρόεδρος του Eurogroup κινείται στην γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και “τορπιλίζει” τη διαμεσολαβητική πρόταση της Γαλλίας που μετέφερε στην Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.
Στο πεδίο της δόσης γίνεται σαφές ότι θα αποφασιστεί με βάση τρία έγγραφα: την Έκθεση Συμμόρφωσης της Επιτροπής (η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα και αν αποσταλεί στους θεσμούς και στις κυβερνήσεις, το επικαιροποιημένο μνημόνιο που επίσης “κλειδώνει” και την θέση του Eurogroup. Όσο για το ύψος της δόσης θα καθοριστεί μετά από πρόταση του ESM και με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ακόμη “κινείται” σε ένα εύρος από τα 7,4 δισ. ευρώ (σ.σ. που αφήνει πολύ λίγα χρήματα για πληρωμή οφειλών προς ιδιώτες) έως ένα πακέτο προς τα 8-11 δισ. ευρώ.
Η αναφορά του Ολλανδού Προέδρου του Eurogroup προς την Ολλανδική Βουλή, καταγράφει τα μεγάλα “ανοικτά” θέματα της διαπραγμάτευσης, ενώ σήμερα συνεχίζονται οι ζυμώσεις στον απόηχο της πρότασης Λεμέρ για την σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη η οποία φέρεται να βρίσκει “αντιστάσεις” από το Βερολίνο.
Το δικό του μήνυμα έστειλε χθες και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Benoit Coeure κάλεσε τους υπουργούς να βρουν μια λύση που θα φέρει πίσω τους επενδυτές και τους καταθέτες και αναφερόμενος στην απόφαση για το QE ανέφερε ότι “είναι μια διαφορετική συζήτηση”.
Σήμερα, συγκαλείται υπουργικό Συμβούλιο για να διαμορφωθεί η ελληνική στάση με βάση τα νέα “μηνύματα” που έρχονται από τους θεσμούς. Και αύριο η ελληνική αποστολή αναχωρεί για το Λουξεμβούργο για μία ολοήμερη σύνοδο πρώτα του ESM και ακολούθως του Eurogroup με πέμπτο (τελευταίο) θέμα την Ελλάδα και αναφορά στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου ότι η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει μόνο αν κριθούν αναγκαία.
Αυτό που θα συζητηθεί την Πέμπτη σύμφωνα με την αναφορά του Συμβουλίου είναι η “κοινή προσέγγιση” που “θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, αν χρειαστούν, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018” αναφέρεται.
Η Ατζέντα του Dijsselbloem
Στο ίδιο μήκος κύματος με κινείται και το έγγραφο του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup στο έγγραφο ενημέρωσης προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη επισήμως δεν προσδιορίζεται η λήψη απόφασης.
Θα συζητηθεί, αναφέρεται, η πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη βελτίωσή του. Γίνεται αναφορά στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στις 19/5 και αναφέρεται ότι “οι ελληνικές αρχές εργάζονται τώρα για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων” και “το Eurogroup θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά”.
Επίσης, την Πέμπτη ο ESM “αναμένεται ότι θα προτείνει το μέγεθος και το σχήμα της εκταμίευσης του επόμενου πακέτου δόσεων”. Κάνει σαφές ότι η εκταμίευση της δόσης “μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν η τελική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείξει ότι το ελληνικό πρόγραμμα υλοποιείται επαρκώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και ότι τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί”. Θα πρέπει να επίσης πέρα από την έκθεση προόδου να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου (SMoU) αλλά και της εκτίμησης του Eurogroup.
Για το ΔΝΤ αναφέρεται ότι έχει θέσει δύο σημαντικές προϋποθέσεις για την έναρξη ενός προγράμματος, μία δέσμη μέτρων πολιτικής και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και “το θέμα αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στο Eurogroup”.
Επαναλαμβάνει την απόφαση του 2016 που όπως αναφέρει ορίζει ότι τα μέτρα για το χρέος θα καθοριστούν “στο τέλος του προγράμματος, το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί πλήρως” αλλά και ότι θα κριθεί πως είναι “απαραίτητα πρόσθετα μέτρα” επί του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση. Κάνει επίσης σαφές ότι η ολλανδική πλευρά δεν μπορεί να κινηθεί πέραν όσων αποφασίστηκαν το 2016….
Πηγή: capital.gr