Μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας θα έχουν σήμερα στις 11:00 το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του από την πρώτη ημέρα που ο κ. Ντιμιτρόφ ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Την κατ’ ιδίαν συζήτηση των δύο υπουργών και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας το οποίο θα παραθέσει ο κ. Κοτζιάς στον κ. Νιμιτρόφ, αφού προηγουμένως οι δύο υπουργοί (γύρω στις 13:00) παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.
Όπως εξήγησε χθες ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ, αναφορικά με τις προσδοκίες του για τη συνάντηση, τα μηνύματα που έλαβε από τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε προσωπικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, καθώς και με τον κ. Ντιμιτρόφ, αλλά και από την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουμε με τον αλυτρωτισμό». Πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρχει πιο ευτυχής άνθρωπος από εμένα αν τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μετατρέπει, όπως λέω πάντα, την ιστορία από σχολείο σε φυλακή».
«Θα δείξουμε και θα επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «ότι για την Ελλάδα αυτό που προέχει, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και κατά προέκταση αυτής της χώρας», αναφέροντας ότι ο Σκοπιανός ομόλογός του είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό με άλλες κυβερνήσεις και «θα αξιοποιήσει από την πλευρά του τη δυνατότητα να αναζητά λύσεις».
Μολονότι πολλοί έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο ονοματολογικό, η πρώτη αυτή συνάντηση αναμένεται να είναι αναγνωριστική και δεν πρόκειται οι συζητήσεις να μπουν στην ουσία του ονοματολογικού.
Ενδεχομένως, όπως εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, να συζητηθεί η μέθοδος και η διαδικασία με την οποία θα συνεχιστούν οι συζητήσεις. Αναμένεται, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέες συνεργασίες στο πεδίο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες, η υιοθέτηση των οποίων, τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του κλίματος και των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Ντιμιτρόφ: Ένταξη στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία
Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ο οποίος παρουσιάστηκε θετικός στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία.
Ο Νικολά Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι έχει κάποιες ιδέες για τους τρόπους και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την ονομασία. Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα ήταν σοφό από την πλευρά του να ανοίξει τα χαρτιά του πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.
Έκανε λόγο για δημιουργία μιας αξιοπρεπούς φιλικής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ των αγαλμάτων, αναφερόμενος στην τοποθέτηση, από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος.
«Αν έχουμε ένα μέλλον, είναι ένα κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον», είπε. Πρόσθεσε πως θα ήθελε τα δικά του παιδιά να θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχουν φίλους, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε στην αίθουσα αναμονής πολλά χρόνια. Το πεπρωμένο μας είναι η Ευρώπη. Θα θέλαμε να είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
Guardian: Κοντά σε συμφωνία για το όνομα
Κοντά σε συμφωνία για την ονομασία είναι η ελληνική και η σκοπιανή κυβέρνηση σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.
«Η ΠΓΔΜ αποστέλλει τον υπουργό Εξωτερικών της στην Ελλάδα, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι οι δυο χώρες προχωρούν προς την επίλυση μιας διαμάχης που έχει διαρκέσει τα τελευταία 27 χρόνια» τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Εκπέμποντας σήμα ότι ένας συμβιβασμός είναι στα σκαριά, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι καλός μας φίλος», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ στη διαδικασία της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης. «Γνωρίζω ότι αν έχουμε φιλικές σχέσεις και καλή προσέγγιση μια λύση είναι εφικτή» ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ πριν τη συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ με το Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα την Τετάρτη.
Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της Guardian, ο Ζάεφ, δήλωσε ότι θέλει το μικρό, αλλά στρατηγικής σημασίας, έθνος του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ «το συντομότερο δυνατόν». Η ΠΓΔΜ πρότεινε, θα μπορούσε να συμμετάσχει και στα δύο μπλοκ υπό την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιεί σήμερα στο ΟΗΕ: ΠΓΔΜ ή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. «Θα προσπαθήσουμε να λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να οδηγήσουμε τη ΄΄Μακεδονία’’ στην ένταξη» τόνισε.
To ζήτημα της ονομασίας επανακάμπτει στην επικαιρότητα εν μέσω κατηγοριών για ρωσική παρέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι η ρωσική ανάμιξη έχει καταστήσει τη συμμετοχή της στη Συμμαχία πιο ζωτική. Ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε τη θέση αυτή, λέγοντας ότι αποστολή του ΝΑΤΟ είναι να στηρίξει όλες τις προς ένταξη χώρες.
Ο Ζάεφ, που σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με τα κόμματα που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα, υιοθέτησε μια πολύ πιο συμφιλιωτική προσέγγιση με την Αθήνα. Την περασμένη εβδομάδα ο κεντροαριστερός πολιτικός επέκρινε τον δεξιό προκάτοχό του, Νικόλα Γκρουέσκι, κατηγορώντας τον για προκλήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που κατείχε το αξίωμα, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ανέγερσης αγαλμάτων και μνημείων με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε τηλεοπτική συνέντευξη ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ότι η πολιτική της σύγκρουσης με την Αθήνα θα τερματιστεί αμέσως. «Μπορώ μόνο να πωότι η εποχή των μνημείων, η μετονομασία των εθνικών οδών, των αεροδρομίων, των αθλητικών χώρων και των σταδίων με ιστορικά ονόματα τελειώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή ονομασίας στη γείτονα θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα. Mέχρι στιγμής, οι προτάσεις περιελάμβαναν την προσθήκη γεωγραφικών προορισμού, όπως «Άνω», «Νέα» ή «Βόρεια» ΠΓΔΜ.
«Σε αυτό που η Αθήνα θεωρούσε ως σημαντικό συμβιβασμό, η Ελλάδα ανακοίνωσε το 2007 ότι θα δώσει τη συγκατάθεσή της σε ένα σύνθετο όνομα στο οποίο θα μπορούσε να υπάρχει η λέξη ‘’Μακεδονία’’. Την εποχή εκείνη το συμβιβασμό υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός του μικρού εθνικιστικού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων που βρίσκεται προς το παρόν στην εξουσία με το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Έκτοτε, προσθέτει η Guardian, η ένταση έχει αποκλιμακωθεί, καθώς η αίσθηση της realpolitik (σ.σ πολιτική που βασίζεται στο ρεαλισμό) και στις δύο χώρες έχει ενισχυθεί. Ενώ ο Ζάεφ πιστεύει ότι η ένταξη στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του διασπασμένου έθνους, η χρεοκοπημένη Ελλάδα θέλει επίσης μια λύση για να ενισχύσει την χτυπημένη από την κρίση οικονομία της στη βαλκανική χερσόνησο.
Ας σημειωθεί ότι τα ελεγχόμενα από τον Γκρούεφσκι ΜΜΕ όπως το MINA (ανεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο) εξαπολύουν βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Ζάεφ και του συνασπισμού που έχει σχηματίσει με την αλβανική μειονότητα χαρακτηρίζοντάς τον ως «Κουίσλινγκ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr