Τον αδύναμο πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας αποτέλεσε για πολύ καιρό η Ευρωζώνη. Το 2017 όμως, αλλάζει σελίδα. Η οικονομία της αναπτύσσεται πλέον σταθερά από το 2013, ξεπερνώντας τα ποσοστά των ΗΠΑ το 2016, αλλά και τα δικά της ρεκόρ, αφού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται άνω του μέσου όρου.
Η έρευνα Business Report (IBR) της Grant Thornton, μια τριμηνιαία έρευνα 2.500 επιχειρήσεων σε 36 οικονομίες παγκοσμίως, δείχνει ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι ιδιαιτέρως αισθητή στο θετικό επιχειρηματικό κλίμα. Η αισιοδοξία των επιχειρηματιών της Ευρωζώνης βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών και ανέρχεται σε 43%.
Η Γερμανία παραμένει η κυρίαρχη δύναμη, αλλά την ακολουθούν πλέον και άλλοι μοχλοί ανάπτυξης, όπως η όλο και πιο ανταγωνιστική Ισπανία και η ανακάμπτουσα Ιρλανδία. Κατά την επόμενη χρονιά, οι προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν για χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.
Η έρευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες αψηφούν την ανασφάλεια που προκαλεί το Brexit. Δεν θεωρούν ότι πλέον αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ΕΕ. Πράγματι, η πλειονότητα αναφέρει ότι θα ήθελε περαιτέρω ενοποίηση. Η αισιοδοξία τους δεν φαίνεται να πτοήθηκε ούτε από τις εκλογές σε κυρίαρχα κράτη της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, οι προοπτικές θα παραμείνουν ευάλωτες σε τυχόν επιπτώσεις του Brexit. Ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων προβλέπουν ότι το Brexit θα οδηγήσει σε ένα μοντέλο Ευρώπης δύο ταχυτήτων, το οποίο σίγουρα θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές. Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις δεν έχουν αποφύγει τον κίνδυνο του αυξημένου τελωνειακού προστατευτισμού.
Σύμφωνα με την έρευνα, παρά την ήττα των ακροδεξιών στην Αυστρία, στην Ολλανδία και στη Γαλλία, τα στοιχεία της έρευνάς μας αποκαλύπτουν ότι η άνοδος των λαϊκιστικών πολιτικών προσώπων αποτελεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για τον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κόσμο. Αναμένονται ακόμα η οριστικοποίηση του ψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις πρόσφατες εκλογές και οι εκλογές στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, το νότιο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ακαθόριστο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ