Το ενδιαφέρον στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξάγεται στη Γαλλία επικεντρώνεται όχι στον νικητή, αλλά στον αριθμό των εδρών που θα συγκεντρώσει το κόμμα του Γάλλου Προέδρου La République En Marche.
Οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές προβλέπουυν συντριπτική επικράτηση με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής με 400 και 455 εδρών στο σύνολο των 577 στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Στον πρώτο γύρο το κόμμα του Μακρόν, με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem, κατέλαβε την πρώτη θέση με 32,3% των ψήφων, προηγούμενο με μεγάλη διαφορά της δεξιάς (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%).
Το άλλο σημείο το οποίο συγκεντρώνει ενδιαφέρον είναι το ποσοστό συμμετοχής το οποίο στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, σημαδεύτηκε από το ιστορικό 51,29%.
Ποια θα είναι η εικόνα της αντιπολίτευσης μετά τον δεύτερο γύρο και την αναμενόμενη μαζική είσοδο των δυνάμεων του Μακρόν στη βουλή, είναι το ερώτημα πολλών τις ώρες αυτές.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα, υπό κατάρρευση, είναι βέβαιο ότι θα εκλέξει 15-40 βουλευτές και θα μπορέσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.
Τα μόνα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος που αναμένεται να μπουν στη βουλή είναι όσα δήλωσαν πρόθυμα να συνεργαστούν με τον Μακρόν, όπως ο Μανουέλ Βαλς, η Μαρισόλ Τουρέν, η Μυριάμ Ελ Κόμρι.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της δεξιάς, που ελπίζουν σε 50 έως 110 βουλευτές, θα μπορούσαν λογικά να εκπροσωπήσουν την αντιπολίτευση. Είναι όμως διχασμένοι, διότι ανάμεσά τους μεγάλη μερίδα είναι φιλικά προσκείμενοι στον Μακρόν και δεν αποκλείουν τη δημιουργία αυτόνομης ομάδας στο κοινοβούλιο παράλληλα με αυτή των Ρεπουμπλικάνων.
Το κόμμα του αριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν Ανυπότακτη Γαλλία κινδυνεύει να μη δημιουργήσει κοινοβουλευτική ομάδα, θα έχουν να βασίζονται μόνο στην παρουσία του επικεφαλής του στα έδρανα.
Εξαφανισμένη είναι και η ακροδεξιά του Εθνικού Μετώπου, που ενδέχεται να περιοριστεί στην παρουσία μόνον της Μαρίν Λεπέν.
Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου, θα καθορίσει την κατανομή των νεοεκλεγέντων.
Η δίχως προηγούμενο υπεροχή του Μακρόν βοηθήθηκε από το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA, το 71% των Γάλλων συμφωνούν πλέον να υιοθετηθεί η αναλογική στις βουλευτικές εκλογές, διατηρώντας το πλειοψηφικό σύστημα για τις προεδρικές.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο
Ο πρώτος γύρος, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, σημαδεύτηκε από το ιστορικό ποσοστό αποχής που έφθασε το 51,29%. Το προεδρικό κόμμα, με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem, κατέλαβε την πρώτη θέση με 32,3% των ψήφων, προηγούμενο με μεγάλη διαφορά της δεξιάς (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%).
Η ακροδεξιά (Εθνικό Μέτωπο) εξασφάλισε το 13,20% των ψήφων, αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε «πολύ απογοητευτικό» από την επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν η οποία ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση, μετά το ιστορικό υψηλό ποσοστό που πήρε στις προεδρικές εκλογές. Η ριζοσπαστική αριστερά (Ανυπόταχτη Γαλλία) εξασφάλισε το 13,7% των ψήφων μαζί με τους κομμουνιστές συμμάχους της, προηγούμενη των σοσιαλιστών και των συμμάχων τους (9,5%). Τα ψηφοδέλτια των οικολόγων έλαβαν ποσοστό 4,3% των ψήφων.
Από τον πρώτο γύρο έχουν εκλεγεί μόνο τέσσερις βουλευτές: δύο από τα ψηφοδέλτια του REM, ένας κεντρώος της δεξιάς και ένας από την αριστερά.
Απομένει η εκλογή 573 βουλευτών, από τους οποίους οι έντεκα εκπροσωπούν τους Γάλλους που ζουν στο εξωτερικό.
Κάθε εκλογική περιφέρεια εκπροσωπεί περίπου 125.000 κατοίκους. Στον δεύτερο γύρο εκλέγεται όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής.
Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) στις μεγάλες πόλεις, οπότε και θα ανακοινωθούν και οι πρώτες προβολές των μερικών αποτελεσμάτων.
Πηγή: neaselida.news