Ήπιο και καλό περιγράφουν κυβερνητικές πηγές το κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου συζητήθηκαν αναλυτικώς οι αποφάσεις του Eurogroup, καθώς και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ενόψει της νέας Πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε αναλυτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου και χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας, ωστόσο δεν πρέπει να εκπέμπονται λάθος μηνύματα προς τους επενδυτές. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να κάνει ζημιά στον εθνικό στόχο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να επιδιώξει πλατιά διακομματική συναίνεση τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της (τράπεζας) όσο και ως προς τη διοίκησή της.
Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ, για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση και υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να φτάσει σε επίλυση το ζήτημα.
Οι δυο άνδρες συζήτησαν και για το μέλλον της Ευρώπης με αιχμή τις συζητήσεις που αναπτύσσονται για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ένωσης.
Για τις δηλώσεις της κυρίας Γεννηματά, περί θηλιάς, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι σε μια συζήτηση που αφορούσε εθνικά θέματα ήρθε να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και προσέθεταν πως «όταν η κυρία Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, από το 2010 έως το 2015 επέβαλλαν 65 δισ. μέτρα, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, πήραν το χρέος από το 120% και το πήγαν στο 180% και συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και σήμερα μιλούν για θηλιά, ήταν αναμενόμενο να λάβει την απάντησή της».
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι ίδιες πηγές τις χαρακτήριζαν αναγκαίες.
Είναι σωστό να ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί απευθείας από τον πρωθυπουργό, σημείωναν χαρακτηριστικά.
Είναι προφανές πως ο σημερινός πρωθυπουργός σέβεται το Κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τους αρχηγούς σε αντίθεση με τους προκατόχους του, σχολίαζαν χαρακτηριστικά.