Την αντίδραση του συνταγματολόγου Μιχάλη Σπουρδαλάκη, προέδρου της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπλέξει στην πολιτική αντιπαράθεση το θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Η εφημερίδα κάνει λόγο για καθοδηγούμενη από το Μέγαρο Μαξίμο διαδικασία.
Ο γνωστός συνταγματολόγος επισημαίνει ότι ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση από την κυβέρνηση και αφήνει αιχμές κατά συνδέλφων του.
Δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Με ιδιαίτερη έκπληξη διάβασα το άρθρο «Παιχνίδια με το Σύνταγμα από το Μαξίμου» [ http://www.kathimerini.gr/915176/article/epikairothta/politikh/paixnidia-me-to-syntagma-apo-to-ma3imoy ].
Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση έχω να επισημάνω τα παρακάτω:
Το ερωτηματολόγιο αποτελείται αποκλειστικά από προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή από τις συναντήσεις (ημερίδες και διήμερα) διαβούλευσης με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς στην Αθήνα και στις περισσότερες πρωτεύουσες των περιφερειών. Άλλωστε όλες οι διαβουλεύσεις έχουν μαγνητοφωνηθεί και θα συνοδεύσουν την Έκθεση της Επιτροπής μετά το πέρας της διαδικασίας.
Στην σύνταξη του ερωτηματολογίου, όπως άλλωστε και εκείνο της προηγούμενης φάσης της διαβούλευσης, ουδέποτε παρενέβη «το Μαξίμου» ή άλλο κυβερνητικό στέλεχος.
Σε ό,τι αφορά τα ειρωνικά σχόλια των κατά τα άλλα σεβαστών συναδέλφων μου η έκπληξή μου είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί θεωρώ ότι τα σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα αποτελούν συνήθως την αιχμή στην αντιπαράθεση απόψεων. Τέτοια ουσία εδώ δεν διατυπώνονται. Αντίθετα οι δηλώσεις τους περιέχουν προσβλητικούς, για το ακαδημαϊκό ήθος των συμμετεχόντων μελών της Επιτροπής, χαρακτηρισμούς καθώς και ειρωνείες. Ειρωνείες μάλιστα που τους εκθέτουν καθώς επιχειρούν με αυτές να συγκαλύψουν την θεμιτή κατά τα άλλα άποψή τους ότι οι πολίτες δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν λόγο προδιαδιακαστικά για επίδικα ζητήματα που θα απασχολήσουν την τυπική διαδικασίας της Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ευτυχώς οι χιλιάδες των πολιτών που απαντούν τα ερωτηματολόγια ή με άλλους τρόπους στέλνουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή καθώς και οι εκατοντάδες εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και άλλων συλλογικοτήτων που με σοβαρότητα και υπευθυνότητα έχουν καταθέσει και εξακολουθούν να καταθέτουν τις απόψεις τους έχουν άλλη άποψη.
Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Το δημοσίευμα της Καθημερινής που προκάλεσε την απάντηση του Μιχάλη Σπουρδαλάκη:
Την αναθεώρηση του Συντάγματος επιχειρεί να εμπλέξει και πάλι η κυβέρνηση στην κομματική αντιπαράθεση, προφανώς για να αλλάξει και την ατζέντα της επικαιρότητας που αντιλαμβάνεται ότι δεν την εξυπηρετεί. Ετσι, αιφνιδίως χθες, στην ιστοσελίδα της περιβόητης επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανέβηκε ένα νέο ερωτηματολόγιο που ζητεί από τους πολίτες να τοποθετηθούν για πλήθος καταστατικών αλλαγών. Αλλαγών που περιλαμβάνουν από κορυφαία πολιτειακά ζητήματα, όπως οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του τρόπου εκλογής του, μέχρι άκρως εξειδικευμένες συνταγματικές πρόνοιες, όπως η τυχόν ανάγκη προστασίας «της ευεξίας των ζώων»(!). Το ερωτηματολόγιο μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τους συντάκτες του «η τελική φάση της διαβούλευσης» και με το σλόγκαν «η γνώμη των πολιτών μετράει» κάλεσαν από χθες τους επισκέπτες του site να μετάσχουν ενεργά στο άτυπο αυτό δημοψήφισμα, επιλέγοντας από τις έτοιμες απαντήσεις που εκείνοι έχουν διατυπώσει σε μορφή multiple choice.
Πέντε τρόποι
Ενδεικτικά, από τους οι πολίτες ζητείται να τοποθετηθούν για την εκλογή του ΠτΔ ανάμεσα σε πέντε διαφορετικούς τρόπους! Π.χ. «να εκλέγεται από τον λαό, αν δεν επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία από τη Bουλή», από «ειδικό εκλεκτορικό σώμα που θα απαρτίζεται από βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους», «με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή, όπως σήμερα» ή «και πάλι από τη Βουλή, αλλά με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και με απλή πλειοψηφία στην τρίτη, χωρίς τη διάλυση της Βουλής»… Για όσους τυχόν μπερδεύτηκαν, ακόμη πιο εξειδικευμένες απαντήσεις ενέταξαν οι συντάκτες του ερωτηματολογίου στα ερωτήματα για τις ανεξάρτητες αρχές, στις οποίες π.χ. οι πολίτες καλούνται να αποφανθούν «αν πρέπει να εκλέγονται για μία η δύο θητείες» ή και «ποια ακριβώς επαγγελματικά ασυμβίβαστα πρέπει να έχουν τα μέλη τους».
Η όλη διαδικασία ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Ν.Δ. Ο αρμόδιος συντονιστής της Ν.Δ. Κ. Τασούλας, παρατηρώντας ότι «το τελικό ερωτηματολόγιο είναι στην ουσία υπαγορευμένες απαντήσεις», αναρωτήθηκε ειρωνικά «γιατί δεν κάνει η κυβέρνηση κάτι ακόμη πιο πρωτότυπο: Να ρωτήσει τους πολίτες αν θέλουν να είναι “νέοι, πλούσιοι και υγιείς” ή “υπέργηροι, πτωχοί και ασθενείς” και να περιλάβει τις απαντήσεις τους στις τελικές προτάσεις». Εξυπακούεται ότι η Ν.Δ. θα τοποθετηθεί υπεύθυνα μόνο στον θεσμικά αρμόδιο χώρο. Δηλαδή στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης της Βουλής», κατέληξε ο κ. Τασούλας. Αναλόγως οξύ ήταν το σχόλιο του Ευ. Βενιζέλου: «Η πιο επικίνδυνη μορφή λαϊκισμού είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός. Δηλαδή η μετατροπή της αναθεωρητικής διαδικασίας που εγγυάται τον αυστηρό χαρακτήρα και την αυξημένη νομική ισχύ του Συντάγματος σε μια δημοσκόπηση ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες», είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Με ανάλογη ειρωνεία σχολίασαν το ερωτηματολόγιο και κορυφαίοι συνταγματολόγοι. «Δεν καταλαβαίνουν καν πόσο κωμικοτραγικό είναι να μπαίνει το Σύνταγμα σε multiple choice, ούτε τους περνά από το μυαλό πόσο εξόφθαλμη είναι η απόπειρά τους να αποκτήσουν μια επίφαση λαϊκής νομιμοποίησης», είπε στην «Κ» ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, παρατηρώντας ενδεικτικά ότι οι συντάκτες «ξέχασαν παραδόξως να διατυπώσουν έστω μία ερώτηση για την ανάπτυξη, τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου ή και για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προφανώς γιατί φοβούνται τις απαντήσεις των πολιτών στα ερωτήματα που δεν ταιριάζουν με την ιδεολογία τους». Ο δε καθηγητής Στ. Τσακυράκης υπερθεμάτισε, τονίζοντας ότι «είναι πρωτοφανής ευτελισμός του καταστατικού χάρτη να ζητείται μονοσήμαντα η άποψη των πολιτών για τόσο σύνθετα προβλήματα». Και για να γίνει σαφέστερος, έθεσε το εξής ρητορικό ερώτημα: «Πώς μπορεί κάποιος να αποφανθεί για τον τρόπο που θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να ξέρει ποιες αρμοδιότητες θα του δώσει ο συνταγματικός νομοθέτης;».
Με ακόμη πιο ειρωνικό τρόπο σχολίασε το ερωτηματολόγιο ο συνταγματολόγος Φίλιππος Σπυρόπουλος. Χαρακτηρίζοντας «εντελώς ασυνάρτητο τον τρόπο με τον οποίο τέθηκαν τα ερωτήματα», ευχήθηκε μεταξύ σοβαρού και αστείου «οι πολίτες να μην μπερδευτούν και ψηφίσουν αρχηγός της προστασίας των ζώων να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»…
Αν κάτι, ωστόσο, θα προκαλέσει σήμερα συζητήσεις, προφανώς και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πολύ προσεκτικό σχόλιο που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος. Κληθείς να σχολιάσει το ερωτηματολόγιο επέλεξε την εξής διατύπωση: «Ολα αυτά εντάσσονται σε έναν προκαταρκτικό κοινωνικό διάλογο και δεν προοιωνίζονται κατά κανένα τρόπο το περιεχόμενο της πρότασης αναθεώρησης που ενδέχεται να υποβληθεί κάποια στιγμή στη Βουλή», είπε ο κ. Χρυσόγονος, θέλοντας μάλιστα να επιβεβαιώσει «αν ακούστηκαν και γράφηκαν σωστά οι λέξεις “κατά κανέναν τρόπο”, “ενδέχεται” και “κάποια στιγμή”»…