Ζητάει και τα ρέστα η Τουρκία, μετά την προκλητική ενέργεια να διαβαστεί το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά: Η Ελλάδα ασκεί πιέσεις στη μουσουλμανική κοινότητα, μην επιτρέποντάς της να ασκεί τα θρησκευτικά της καθήκοντα.
Λίγες ώρες μετά το σάλο που προκλήθηκε από την προκλητική ενέργεια της Αγκυρας, με τις «ευλογίες» Ερντογάν, να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά και να διαβαστεί το Κοράνι μέσα στο Βυζαντινό μνημείο, παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η τουρκική πλευρά «απασφάλισε» κάνοντας υποδείξεις στην Ελλάδα «να σέβεται όλες τις θρησκείες»!
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την ελληνική ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι, η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή, παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα σημειώνει ότι, είναι αμφισβητούμενο το τι αντιλαμβάνεται η χώρα από τον διαθρησκευτικό διάλογο στον οποίο αναφέρθηκε το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Ελλάδα ασκεί πιέσεις στη μουσουλμανική κοινότητα, μην επιτρέποντάς της να ασκεί τα θρησκευτικά της καθήκοντα.
Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ, καλεί την Ελλάδα να γίνει «μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Καταδικάζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να εκφράσει τα συγχαρητήριά του στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη «Νύχτα της Δύναμης», επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και την πρόσκληση σε προσευχή στην Αγία Σοφία.
Η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή.
Ας αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν σε αυξανόμενη πίεση την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, καταθέτουν μηνύσεις εναντίον εκλεγέντων μουφτήδων επειδή τελούν τα τυπικά καθήκοντά τους και απέρριψαν ξανά φέτος το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια επερχόμενη γιορτή του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για λατρεία.
Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει για την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ακόμα τζαμί ανοικτό για λατρεία ούτε στην πρωτεύουσά της, τι αντιλαμβάνεται από το διαθρησκειακό διάλογο που ανέφερε στη δήλωσή της.
Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες.
Οι αντιδράσεις της Αθήνας
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη. Καταρχάς το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την ενέργεια Ερντογάν επισημαίνοντας:
«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του Κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών».
Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό δευθυντή της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, στο υπουργείο Εξωτερικών, κατήγγειλε τη νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ζητώντας την παρέμβαση της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.
Μία πράξη, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, που θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου, καταθέτοντας την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και -με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- να ζητήσει την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Μπανταρίν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών, υπογραμμίζοντας ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».