Η CIA είχε προειδοποιήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από τον Αύγουστο του 2016 πως για τις κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος είχε δώσει εντολή ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με σκοπό να πλήξει την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.
Υποψίες βάρυναν τη Ρωσία ήδη από τον Ιούλιο του 2016, όταν τα υποκλαπέντα μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος δημοσιεύτηκαν από το WikiLeaks την επομένη του συνεδρίου των Δημοκρατικών.
Όμως η Washington Post περιγράφει με λεπτομέρειες τον συναγερμό που σήμανε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών στον Λευκό Οίκο, πολλούς μήνες προτού η Ουάσιγκτον κατηγορήσει δημοσίως, την 7η Οκτωβρίου 2016, τα πλέον υψηλόβαθμα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης ότι υποκίνησαν τις κυβερνοεπιθέσεις.
Τον Ιανουάριο του 201,7 οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδίωκε να αποσταθεροποιήσει το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, με στόχο να υπονομεύσει τις πιθανότητες εκλογής της Χίλαρι Κλίντον και να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της.
Από τον Αύγουστο του 2016, όπως γράφει η εφημερίδα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε θέσει επί ποδός πολέμου τον Λευκό Οίκο, υπό άκρα μυστικότητα.
Σε αυτό τα πλαίσιο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διατάξει τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες και να καταρτίσουν έναν κατάλογο με πιθανά αντίποινα: από οικονομικές κυρώσεις έως κυβερνοεπιθέσεις.
Η Washington Post γράφει επίσης ότι πέραν της προειδοποίησης που απηύθυνε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο μιας συνόδου στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, τηλεφώνησε την 4η Αυγούστου στον Ρώσο ομόλογό του των υπηρεσιών ασφαλείας FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, για να τον προειδοποιήσει.
Και την 31η Οκτωβρίου, εστάλη μήνυμα στη Μόσχα από ασφαλή δίαυλο ότι κάθε απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα ήταν απαράδεκτη.
Όμως, ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ δίστασε να προχωρήσει σε αντίποινα πριν από τις κάλπες, με τον φόβο ότι η Ρωσία δεν θα εξαπολύσει επιθέσεις την ημέρα των εκλογών κι επιπλέον διότι φοβόταν ότι κάθε ενέργεια θα ερμηνευτεί πολιτικά από τους Ρεπουμπλικάνους.
Τελικά, ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την 29η Δεκεμβρίου την επιβολή κυρώσεων: την απέλαση 35 κατασκόπων, το κλείσιμο δύο διπλωματικών κατοικιών της Ρωσίας στις ΗΠΑ και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.
Μυστικά, ο πρώην πρόεδρος διέταξε επίσης να διεξαχθεί μια κοινή επιχείρηση της CIA, της NSA και της διοίκησης του κυβερνοχώρου των ΗΠΑ: την εμφύτευση σε ρωσικές υποδομές κακόβουλου λογισμικού σε «ύπνωση» που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί σε περίπτωση κλιμάκωσης.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η εντολή του Ομπάμα ανεστάλη από τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.