Δύο μέρες πριν από τη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας οι ενδείξεις είναι και πάλι δυσοίωνες για το αποτέλεσμα της.
Παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ότι το προσχέδιο Αϊντε θα είναι έτοιμο εγκαίρως η Λευκωσία αναφέρει πως δεν εκφράζουν θέσεις των πλευρών οι ιδέες και απόψεις που περιέχονται στο έγγραφο του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Εϊντε, και διαμήνυσε ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά το έγγραφο αυτό δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συμφωνημένο κοινό έγγραφο.
Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι το έγγραφο αυτό δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση. «Ως έχει το προσχέδιο που μας έχει κοινοποιηθεί δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Ο λόγος για τον οποίο συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση της 4ης Ιουνίου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να υπάρχει ένα κοινό έγγραφο, που ήταν επιθυμία και του ΓΓ, ήταν για να πραγματοποιηθεί προεργασία για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα από τα συμπεράσματα των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν. Το προσχέδιο του κ Έιντε δεν δίνει αυτό το βήμα που επιθυμούσαμε όλοι. Το προσχέδιο που μας δόθηκε δεν αντικατοπτρίζει τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά και την Ελλάδα, τις θέσεις των μερών στη συζήτηση του εν λόγω κεφαλαίου».
Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση να θεωρηθεί ως συμφωνημένο κοινό έγγραφο. Άρα, από τη στιγμή που έστω κι ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο, τότε δεν μπορεί να αποτελέσει βάση ή οδηγό για συζήτηση. Από τη στιγμή που αναφέρονται για πρώτη φορά και με τον τρόπο που αναφέρονται πρόκειται για ιδέες και απόψεις από τον κ. Έιντε, ο οποίος δεν έχει ούτε και είχε τέτοια αρμοδιότητα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι προσχέδιο Έιντε, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση ή οδηγό για συζήτηση του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Πρόσθετα και κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε την ταύτιση των ενστάσεων που διατυπώνονται από Ελλάδα και Κύπρο και την κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο περιεχόμενο του εγγράφου.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, είπε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ ΄Ειντε προσβλέπει να καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη την Τετάρτη το πρωί ενώ ερωτηθείς για το έγγραφο, ο κ. Σιντίκ είπε ότι «όλα θα είναι έτοιμα. Η διάσκεψη θα αρχίσει όπως είναι προγραμματισμένη».
Παράλληλα είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρόκειται να σχολιάσουν τις εικασίες για τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να μην μεταβαίνει στην Ελβετία την Παρασκευή και τις συνομιλίες να αποτυγχάνουν πριν ακόμη ξεκινήσουν, ο κ. Σιντίκ είπε ότι «δεν θα κάνουμε σχόλια πάνω σε εικασίες που δεν στηρίζονται σε οποιαδήποτε ενημέρωση. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε».
Ο κ. ‘Ειντε αναμένεται να δώσει διάσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη την Τρίτη το πρωί. Οι συνομιλίες θα αρχίσουν την Τετάρτη στο Κραν Μοντανά.
Εξάλλου ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκές μιλώντας σε Τουρκοκύπριους στο Λονδίνο υποστήριξε πως ο ΟΗΕ διοργανώνει συνομιλίες στο Λονδίνο με το ζόρι.
Όπως είπε «υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξέρετε. Δεν αρμόζει στους Τουρκοκύπριους αυτή η απομόνωση. Είναι άδικες ποινές που εφαρμόζονται και θα πρέπει να τις απελευθερωθούν άμεσα». Για να συμβεί αυτό, πρόσθεσε, οι πολιτικοί στην Κύπρο, πρωτίστως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο διαπραγματευτής και η «κυβέρνηση», κάνουν ότι περνά από το χέρι τους. «Και εμείς ως Τουρκία κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να συμβάλλουμε σε αυτό το θέμα».
Αύριο το πρωί αναχωρεί ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για το Crans Montana, της Ελβετίας, για τη διάσκεψη που αρχίζει τη Τετάρτη.
Ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας αναφέρει ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Επίσης θα τον συνοδεύουν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Κύπρος Χρυσοστομίδης, Πόλυς Πολυβίου, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζος Τσιελεπής, Μάριος Ηλιάδης, Κωνσταντίνος Κόμπος, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Νικόλας Κυριάκου, καθώς και τεχνοκράτες.
Στο Crans Montana μεταβαίνουν, επίσης, αύριο, κατόπιν πρόσκλησης του Κύπριου Προέδρου τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, και οι αρχηγοί των κομμάτων, Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Πόλυς Παλλήκαρος και Γιώργος Περδίκης.
Επίσης σήμερα λίγο μετά τις 4 το απόγευμα αναχωρεί από τα κατεχόμενα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί μαζί με τον διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, ενώ αύριο θα αναχωρήσουν για την Ελβετία και τα υπόλοιπα μέλη της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας.