Υπό το φως των νέων δεδομένων που σηματοδοτεί η απόσυρση του εγγράφου ‘Αιντε για τα θέματα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της έντονης δυσφορίας Αθήνας και Λευκωσίας, αρχίζει, σήμερα στις 10:00 το πρωί (11:00 ώρα Ελλάδος), η δεύτερη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.
Όπως μεταδίδει από τη διάσκεψη το mignatiou.com, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρουσιασε συγκεκριμενη προταση για καταργηση της συνθηκης εγγυησεων και των παρεμβατικων δικαιωματων και περιεγραψε πως στη θεση τους θα υπαρξει ενας μηχανισμος παρακολουθησης της λυσης. Η πρόταση του έκανε αίσθηση, καθώς ο κ. Κοτζιάς φαίνεται να έφτασε στην Ελβετία απόλυτα ενημερωμένος και οργανωμένος για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ενστάσεις.
Ο μηχανισμος αυτος, είπε, θα πρεπει διαπιστωνει υλοποιηση οσων συμφωνιων υπαρχουν. Για κρίση στις διαπραγματεύσεις κάνει λόγο το ΙΗΑ, διαψεύδει Χριστοδουλίδης Κρίση στις διαπραγματεύσεις προκάλεσε η Ε/κ πλευρά υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο IHA ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διαψεύδει και εκφράζει λύπη που κάποιοι επιλέγουν τέτοιες πρακτικές για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες και ενδεχομένως να πλήξουν τις συνομιλίες. “Εμείς θα παραμείνουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού”, ανέφερε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πάντως το τουρκικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι η Ε/κ πλευρά ζήτησε αλλαγή της προόδου κάτι που προκάλεσε κρίση.
ΤΟ ΙΗΑ υποστηρίζει ότι η Ε/κ και ελληνική πλευρά δεν ήθελαν να περάσουν στα άλλα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων. Προσθέτει ότι η Ε/κ πλευρά αντί να γίνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις θέλει να γίνοει μια συνάντηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος να περάσουν στα άλλα κεφάλαια. Από την πλευρά της, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε προηγουμένως ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να λύσουν την κρίση.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΕ: Καμία έκπληξη ή αιφνιδιασμός υπήρξε στην πρωινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα και η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα. Σύμφωνα με πηγές, οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν στην πρωινή σύνοδο, ήταν, ως αναμένετο, γενικές τοποθετήσεις από όλους. Δεν υπήρξε, σημείωσαν οι πηγές, καμία έκπληξη ή αιφνιδιασμός. Παράλληλα, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι το απόγευμα θα συζητηθεί η ουσία του θέματος εγγυήσεων και ασφάλειας με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και ιδεών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει την ευρύτερη διαπραγματευτική ομάδα και στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και Διαπραγματευτής Ανδρεάς Μαυρογιάννης, θα ενημερώσουν τους αρχηγούς κομμάτων που βρίσκονταν στο Κραν Μοντάνα.
Διακοπή το μεσημέρι
Από την αρχική πρωινή συνάντηση της Διάσκεψης που διεξήχθη σε καλό κλίμα συγκρατούνται τα εξής σημεία από παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος μίλησε τελευταίος.
Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τα ΗΕ για προσπάθειες επίλυσης προβλήματος. Μίλησε για την ιστορία που δεν πρέπει να εγκλωβίσει ως φυλακή συμμετέχοντες αλλά να λειτουργήσει ως σχολείο.
Το κύριο ζήτημα, τόνισε, είναι να απαντηθεί το ερώτημα «τι κράτος θέλουμε» , τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα που είναι αποικιοκρατικά κατάλοιπα, τη στιγμή που όλα αυτά τα εγγυητικά καθεστώτα έχουν καταρρεύσει παγκοσμίως.
Πρόσθεσε ότι στους Τουρκοκύπριους πρέπει αποδοθούν τα περισσότερα δυνατά δικαιώματα και στους ΕΚ να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε την ελληνική πρόταση για κατάργηση Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων και πως στη θέση τους θα αναπτυχθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνιών.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ποιος θα συμμετάσχει σε αυτό το σχήμα, τονίζοντας το οξύμωρο συμμετοχής στο μηχανισμό αυτό παρακολούθησης χωρών που μέχρι σήμερα ήταν εγγυήτριες δυνάμεις. Ο κριτής, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να είναι και κρινόμενος.
Τι συνέβη από το πρωί
Χωρίς το προβληματικό κείμενο-οδηγό στο τραπέζι, η συζήτηση θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο “Ασφάλεια και Εγγυήσεις” από το σημείο όπου σταμάτησε στη Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο, πριν η Τουρκία αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Καθοριστικής σημασίας λοιπόν αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης, η οποία θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και μία πρώτη σημαντική εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος και πως θα εξελιχθεί η εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, μολονότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ο σχεδιασμός για τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι για έως τις 7 Ιουλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί ή εάν όλα τελειώσουν νωρίτερα.
Με τα νέα δεδομένα, ήδη έως αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε σειρά διμερών συναντήσεων. Αμέσως μετά την άφιξή τους στο ελβετικό θέρετρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχαν συνάντηση για την οριστικοποίηση της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου.
Ο κ. Κοτζιάς είχε, επίσης, και μία ενδιαφέρουσα και ζωντανή συνάντηση με τον κ. Άιντε όπου συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα της Διάσκεψης, ενώ έπειτα από το δείπνο που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.
Φωτό του Σπ. Σιδέρη από το mignatiou.com
Kατά την προσέλευσή του, ερωτηθείς εάν θα μείνει έως το τέλος της, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, είπε: «Μ’αρέσει το μέρος και θα μείνω».
Τόσο στο χθεσινό δείπνο, όσο και σήμερα στην έναρξη της Διάσκεψης, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι θα παραμείνει στη Διάσκεψη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη Διάσκεψη για το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας. Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητά και στην πρόσκληση που έχει λάβει Ελλάδα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επίσης είπε ότι θα μείνει στη Διάσκεψη έως τις 7 Ιουλίου, ενώ επέμεινε στις γνωστές θέσεις της Τουρκίας (προσέρχεται χωρίς προϋποθέσεις, τα θέματα είναι αλληλένδετα και ότι τίποτα δεν θα έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα). Η τουρκική θέση, όπως είναι γνωστό, έχει να κάνει με “παζάρι” εφ’ όλης της ύλης. Δηλαδή, σε όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού (ασφάλεια-εγγυήσεις, εδαφικό, διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομικό, ευρωπαϊκό κεκτημένο), και όχι μόνον στο θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων. Ωστόσο, η εμπλοκή Ελλάδας – Τουρκίας – Βρετανίας, ως εγγυητριών δυνάμεων, αφορά αποκλειστικά και μόνον το θέμα ασφάλεια-εγγυήσεις, ενώ όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια είναι αποκλειστικά αντικείμενα των δικοινοτικών συνομιλιών.
ΟΗΕ απέσυρε έγγραφο του Άιντε μετά την απόδειξη της μονομέρειας του. Οι διαπραγματεύσεις για λυση Κυπριακού θα αρχίσουν σε λίγες ώρες
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) June 27, 2017
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συνάντηση Κοτζιά – Είντε έγινε ως προς διαδικαστικά διάσκεψης.
Ακόμα έγιναν οι εξής συναντήσεις:
– συντονιστική συνάντηση Κοτζιά / Αναστασιάδη. Συνεννόηση για κοινή στρατηγική
– διμερής συνάντηση Κοτζιά / Τζόνσον. Τζόνσον εξέφρασε βούληση Μ. Βρετανίας διαδραματίσει γεφυρωτικό ρόλο. Κοτζιάς έκανε σαφείς και κατανοητές στους Βρετανούς τις ελληνικές θέσεις για την κατάργηση των εγγυήσεων.
Στο χθεσινό δείπνο Έιντε παρότρυνε συμμετέχοντες εργασθούν για λύση.
Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για τη Διάσκεψη για το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας. Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητά και στην πρόσκληση που έχει λάβει Ελλάδα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο Μεβσούτ Τσαβούσογλου επέμεινε σε θέσεις Τουρκίας ότι (προσέρχεται χωρίς προϋποθέσεις, θέματα είναι αλληλένδετα και ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν όλα δεν έχουν συμφωνηθεί) δηλώνοντας ότι θα παραμείνει έως τις 7 Iουλίου.
#CransMontana: The #ConferenceOnCyprus has begun @UNGeneva @UN_CYPRUS / Έναρξη Διάσκεψης για το Κυπριακό pic.twitter.com/oZIiUvtE0p
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 28, 2017
Now: FM @NikosKotzias meets w/ UK Foreign Secretary @BorisJohnson / Συνάντηση με B. Johnson #ConferenceonCyprus pic.twitter.com/XKVZB3wgQU
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 27, 2017
FM @NikosKotzias attending working dinner at #ConferenceonCyprus / Δείπνο εργασίας στη Διάσκεψη για το Κυπριακό pic.twitter.com/X4uiuvtifH
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 27, 2017
Now: FM @NikosKotzias meets w/the President of the Republic of #Cyprus @AnastasiadesCY /Συνάντηση με Πρόεδρο Αναστασιάδη #ConferenceonCyprus pic.twitter.com/0CbO2ZlSVR
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 27, 2017
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ