Η ανάλυση του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg για τα ελληνικά ομόλογα εστιάζεται στην «δίψα» των αγορών για υψηλές αποδόσεις οι οποίος υπερκεράζουν την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, η οποία πάντως όπως επισημαίνουν αναλυτές εδώ και έχα χρόνο εκπέμπει αισιοδοξία.
«Αν οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν τα ομόλογα αιώνα της Αργεντινής, τότε δεν θα είναι δύσκολο να βρει η Ελλάδα αγοραστές για τα ομόλογά της» αναφέρει ο επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Danske Bank, προσθέτοντας ότι μπορεί κάποιοι επενδυτές ακόμη να ανησυχούν για το χρέος της Ελλάδας αλλά η ζήτηση για αποδόσεις είναι ισχυρότερη από την ανησυχία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, όλα δείχνουν πως οι επενδυτές που διψούν για αποδόσεις θα καλοδεχθούν τους νέους ελληνικούς τίτλους, παρότι η χώρα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Στο δημοσίευμά του το Bloomberg επικαλείται δηλώσεις του διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, Mark Dowding, ο οποίος αναφέρει πως «είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο περίπου.
Εχουμε επίσης σχηματίσει την άποψη ότι οι πιστωτές θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα. Αισθάνομαι σχετικά σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές στο δεύτερο μισό του έτους».
Η αλλαγή στο κλίμα για την Ελλάδα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις ομολόγων της χώρας είναι οι χαμηλότερες από πριν από την κρίση, παρά το ότι το χρέος παραμένει σε junk.
Επίσης, ενισχυτικό της επενδυτικής εμπιστοσύνης είναι ότι το Eurogroup αποφάσισε να αποταμιεύσει τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ανέβαλε μέχρι τα μέσα του 2018 μια δεσμευτική απόφαση για το ποια μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Κάτι που επίσης δημιουργεί πιθανή ζήτηση για το ελληνικό χρέος, είναι η αναζήτηση για αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Τη στιγμή που το μεγαλύτερο κομμάτι της ευρωζώνης πληρώνει λιγότερο από 2% για 10ετές χρέος, η ελληνική απόδοση διαμορφώνεται περίπου στο 5,3%.
Το 2014, η Ελλάδα πλήρωσε 4,95% σε πέντε χρόνια. Ο Τσίπρας προσπαθεί να πληρώσει λιγότερα αυτή τη φορά, για να αποδείξει πως οι αγορές εμπιστεύονται περισσότερο την Ελλάδα. Αν δεν υπάρχει ρίσκο, η ιδέα που έχουν οι επενδυτές για την Ελλάδα φαίνεται να έχει αλλάξει.
Όταν το 2012 θεωρούνταν υψηλές οι πιθανότητες η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς χρέους εκτοξεύτηκε στο ρεκόρ του 44,21%. Οι αποδόσεις αυτής της εβδομάδας υποχώρησαν στα χαμηλότερα από το Δεκέμβριο του 2009 και μάλιστα χωρίς περίληψη στο QE ή εγγυήσεις για ελάφρυνση χρέους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στους διαδρόμους της ελληνικής κυβέρνησης, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πότε ακριβώς θα προσφύγουν στις αγορές.
Μία ομάδα θέλει η έξοδος στις αγορές να γίνει στις αρχές Ιουλίου, προτού η επικεφαλής του ΔΝΤ παρουσιάσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Η έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να υποδηλώνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
Από την άλλη πλευρά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο, δίνοντας στην Ελλάδα αρκετό χρόνο ώστε να αξιολογήσει το κλίμα της αγοράς και την ικανότητα να παρουσιάσει τα σχέδια μεταρρύθμισης και οικονομικής ανάπτυξης.
Τέλος, γίνεται αναφορά στις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Λονδίνο με συμμετέχοντες στην αγορά και η επισήμανση ότι η επιχειρηματολογία του έχει ενισχυθεί από την ανακοίνωση του eurogroup του Ιουνίου, που εξάλειψε ένα μέρος της αβεβαιότητα γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τον φόβο πιθανής σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, καθώς και του χρόνου εκταμίευσης των κεφαλαίων της διάσωσης.