Όπως μετέδωσε ο έμπειρος ανταποκριτής Μιχάλης Ιγνατίου που παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται ότι επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, μετά το αρχικό αδιέξοδο λόγω της εμμονής του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην αδιαλλαξία.
Όπως μεταδίδει το thehuffingtonpost.gr με πληροφορίες από την Deutsche Welle και τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, στόχος, να προετοιμάσουν γραπτώς τις προτάσεις τους για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, οπότε η επανέναρξη αύριο της διαπραγμάτευσης να γίνει πάνω σε πιο συγκεκριμένη βάση.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι ανέλαβαν την ευθύνη να ετοιμάσουν από δύο έγγραφα με τις απόψεις τους για το πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών σε μιαν επανενωμένη Κύπρο, καθώς και για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης.
Ανάλογη προσπάθεια θα καταβληθεί και στα άλλα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο του διακοινοτικού διαλόγου, αλλά με περιθώριο να τεθούν προφορικά κάποιες απόψεις λαμβανομένου υπόψη ότι εκεί η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει.
Παρά το γεγονός ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς αποκλείεται το ενδεχόμενο πακετοποίησης των θεμάτων που συζητούνται στα δύο τραπέζια εντούτοις αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί γιατί οι τοποθετήσεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών αλλά και κινήσεις που είχαν γίνει παρασκηνιακά το προηγούμενο διάστημα κυρίως από τους Βρετανούς φαίνεται να ωθούν τα πράγματα προς εκείνη την κατεύθυνση. Μια εξέλιξη που προφανώς δεν θα ευνοεί τη δική μας πλευράς, η οποία προσήλθε στο Κραν Μοντάνα προκειμένου να πάρει στο θέμα της ασφάλειας και από την έως τώρα διαδικασία δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αυτός το στόχος.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους εάν τη Δευτέρα, κάποια από τις πλευρές δεν επιστρέψει με έγγραφο τότε σημαίνει ότι υπάρχει εμπλοκή στην όλη διαδικασία. Όσον αφορά την ελληνοκυπριακή και την ελλαδική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμες να καταθέσουν τις προτάσεις τους και παράλληλα να δώσουν απαντήσεις στις θέσεις των Τούρκων σε σχέση με κάποιες πτυχές του κεφαλαίου της ασφάλειας.
Τη Δευτέρα αναμένεται να διαφανούν και οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς και εάν έχει τη διάθεση αυτά που υποστηρίζει όλο το προηγούμενο διάστημα να τα καταθέσει και γραπτώς. Δεν αποκλείεται πάντως κίνηση να ρίξει το βάρος στο «τραπέζι 2» προκειμένου για να πετύχει πακετοποίηση. Μια εξέλιξη που ανησυχεί την πολιτική ηγεσία που βρίσκεται μαζί με τον ΠτΔ στο Κραν Μοντάνα, γιατί εκτιμάται πως η ε/κ πλευρά ήρθε στην Ελβετία για να λάβει από την τουρκική πλευρά και στο τέλος θα πάρει η Τουρκία δίνοντας μόνο αόριστες υποθέσεις.
Νέα Διάσκεψη το Σεπτέμβριο;
Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται από αύριο στη δεύτερη βδομάδα αποδεικνύει ότι στόχος όλων είναι να προκύψει συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά. Κι αυτό θα είναι, είτε η τελική λύση του Κυπριακού, είτε μια στρατηγική συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια του προβλήματος προκειμένου σε ένα επόμενο στάδιο να ρυθμιστούν οριστικά και όλες οι εκκρεμότητες. Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι η τελική συμφωνία να κλείσει σε μια νέα διάσκεψη στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, παραμονές της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Πάντως, στην περίπτωση που τις επόμενες μέρες υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις, δεν αποκλείεται στο Κραν Μοντανά να μεταβούν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο των G20 του Αμβούργου για να παραμείνει στην Ελβετία.
Καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την παρουσία του στο Κραν Μοντανά την Παρασκευή. Ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να επιστρέψει στο ελβετικό θέρετρο εντός της εβδομάδας για να ηγηθεί της προσπάθειας αυτή η διάσκεψη για το Κυπριακό να οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θα φέρνει τη λύση του Κυπριακού σε απόσταση αναπνοής.
Η καταλυτική παρέμβαση Γκουτέρες
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού αποκάλυψε τι μύχιες σκέψεις του για εμπλοκή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Κυπριακό, καθώς θεωρεί πως μόνο με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και του Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα μπορούσε να ληφθούν οι οδυνηρές αποφάσεις για τον απαιτούμενο πικρό συμβιβασμό που απαιτείται για να οδηγηθεί το Κυπριακό σε λύση.
Τις σκέψεις του κ. Γκουτέρες γνωρίζουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Νταβούτογλου. Είναι φανερό ότι ο τελευταίος δεν δύναται να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις, καθώς φοβάται ότι θα χρεωθεί τυχόν υποχωρήσεις στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, και στην Αθήνα και στην Άγκυρα θεωρούν ότι είναι πρόωρη η ανάμειξη των πρωθυπουργών των δύο χωρών, καθώς οι διαφορές είναι μεγάλες και σε μερικές περιπτώσεις αξεπέραστες.
Η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί την αποχώρηση των κατοχικών της στρατευμάτων, την κατάργηση τωνεγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες την παραμονή των ξένων στρατευμάτων και την διατήρηση των δικαιωμάτων επέμβαση που προκάλεσαν την κυπριακή τραγωδία. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τη συνέχιση των εγγυήσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει αναχρονιστικές, και δεν αρμόζουν για μία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: mignatiou.com