«Είστε ο τελευταίος που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ για το πώς θα ασκεί τον ρόλο της αντιπολίτευσης», ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό.
Η συμφωνία φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά από αυτή την κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε αρχικά τρία θέματα:
Πάνος Κάμμενος: Προφανώς ταυτίζεστε μαζί του και στην ασχήμια της δημόσιας εικόνας που εκπέμπει είπε και όπως κατήγγειλε ο πρωθυπουργός ταυτίζεται μαζί του. Τόνισε πως η συστηματική παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο τη δικαιοσύνης αποτελεί θεσμική εκτροπή.
Σας είχε ενημερώσει ο Π. Καμμένος για την επαφή του με τον ισοβίτη; ρώτησε τον πρωθυπουργό. Εχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, τόνισε.
Η πίεση στη δικαιοσύνη. Γίνεται δημόσια, με πρωταγωνιστή τον Π. Πολάκη. Είναι θεσμικά χυδαίος. Είναι πολιτική σας απόφαση να καλύψετε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είπε. Οι αναρτήσεις του είναι τόσο γραφικές που θα μπορούσαν να αποδοθούν στον καύσωνα, αλλά οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρές. «Οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα».
Η φοροδιαφυγή. Μας κάνατε επιθέσεις και λέγατε ότι θα φέρνατε την κάθαρση και θα εισπράττατε 3 δισ. σε έξι μήνες, αλλά εισπράξατε κάτω από 100 εκατ. ευρώ σε 30 μήνες. Από τη λίστα Μπόργιανς έχετε εισπράξει μόλις 147 χιλιάδες ευρώ. Είστε ουραγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Θα λογοδοτήσετε για τις παραπάνω συμπεριφορές, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν περάσει στα σχόλιά του για τη συμφωνία του Eurogroup.
Η συμφωνία
Η κυβέρνηση σπεύδει να πανηγυρίσει εκεί που δεν υπάρχουν νίκες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θύμισε ότι και μετά το τέλος της α’ αξιολόγησης πανηγύριζε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε θέσει στόχο να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος και να μπει η χώρα στο QE. Ως τέταρτο βήμα ήταν η οικονομία να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017 και το πέμπτο βήμα ήταν να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το ύψος των πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018, στο 2,5% το 2019.
«Δικοί σας οι στόχοι, δική σας η αποτυχία», τόνισε. Δεκαέξι μήνες καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ενώ πάρθηκαν μέτρα 5,1 δισ. ευρώ.
Για το χρέος δεν εξασφαλίστηκε καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση. Επαναλήφθηκαν οι δεσμεύσεις του 2012 και υπάρχουν ψιλά γράμματα που προκαλούν ανησυχία: οι ρυθμίσεις τελούν υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ενώ η επέκταση των λήξεων αφορά μόνο τα χρήματα του β’ προγράμματος. Τέλος, δεν υπάρχει συζήτηση για μείωση επιτοκίων αλλά μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τόκων.
Αναφορικά με τη ρήτρα ανάπτυξης, είπε ότι αυτό διαβάζεται και ανάποδα: αν έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, τότε τα μέτρα στο χρέος θα μειώνονται. Ετσι η ρήτρα ανάπτυξης δεν θα πηγαίνει στη χώρα.
Η χώρα εγκλωβίστηκε σε στόχους για μεγάλα πλεονάσματα. Τι πήρατε σε αντάλλαγμα; Μια δόση 8,5 δισ. ευρώ, όλη σχεδόν για την κάλυψη δανείων. Η αποτυχία της κυβέρνησης ήταν καθολική. Διαβάστηκε λάθος η πολιτική συγκυρία, γιατί ήταν βέβαιο ότι πριν τις γερμανικές εκλογές δεν θα γινόταν τίποτα για το χρέος.
«Μετά το 2015, θα πάρετε και πάλι το βραβείο της καλύτερης διαπραγμάτευσης, τόσο το 2016 όσο και το 2017», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η σύγκριση
Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα τέλη του 2014 η χώρα είχε πρωτογενή πλεονάσματα μειώνοντας τους φόρους και ήταν σε ανάκαμψη. Το χρέος τότε το ΔΝΤ το θεωρούσε βιώσιμο και η χώρα είχε ισχυρό τραπεζικό σύστημα, ενώ είχε βγει δύο φορές στις αγορές με επιτυχία και είχε εξασφαλιστεί προληπτική γραμμή στήριξης.
Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι προβλέψεις τότε για την πορεία του ΑΕΠ έδειχναν ανάπτυξη και η απώλεια από την αλλαγή κυβέρνησης φτάνει τα 29 δισ. ευρώ.
Η χώρα πηγαίνει καλύτερα μόνο με την έννοια ότι απέφυγε την καταστροφή, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση προεξοφλεί ως θρίαμβο μια μικρή έξοδο στις αγορές. Ξεχνά τι έλεγε το 2014, όταν η χώρα βγήκε στις αγορές, ότι «θα είναι μια στημένη θεατρική έξοδος, μια στημένη δημοπρασία».
«Μακάρι να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Εμείς καλούμε τους επενδυτές ακόμα και σήμερα να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε όπως εσείς».
Ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα με εμμονές και υπουργούς συκοφάντες, τόνισε.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, γιατί τώρα οι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν έχουν κίνδυνο με την επόμενη κυβέρνηση και άρα τους συμφέρει να επενδύσουν.
Τόνισε ότι η ΝΔ θέλει να αλλάξει το μίγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και περικοπές δαπανών και νοικοκύρεμα, αλλά και με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να παραιτηθεί καθώς «το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει».