Όλο και πιο ύποπτη γίνεται η υπόθεση του τουρκικού πλοίου ACT που χθες αναστάτωσε το Αιγαίο, όταν ο καπετάνιος του, αρνήθηκε να σταματήσει τον πλου του για να γίνει νηοψία από το Ελληνικό Λιμενικό, που είχε πληροφορία από τη DEA, για μεταφορά ναρκωτικών.
Όπως αποκαλύπτεται ο καπετάνιος ήταν μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο Mavi Marmara,το οποίο είχε προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, με αποτέλεσμα να επέμβουν Ισραηλινοί κομάντος και να υπάρξουν νεκροί Τούρκοι.
Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ θα πληρώσει στις οικογένειες των θυμάτων 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.
Σύμφωνα με το militaire.gr, ο Χαλού Σαμί Καλκαβάν που είναι καπετάνιος του ACT, ήταν στη λίστα επιβατών του Mavi Marmara, στο οποίο καπετάνιος ήταν ο αδελφός του! Προφανώς δεν είναι …τυχαίοι ναυτικοί!
Από χθες η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει το γεγονός του ACT ως …θερμό επεισόδιο. Κάτι που δεν μπορεί να σταθεί ούτε ως ανέκδοτο βεβαίως. Το μόνο που δεν μας έχουν πει από την Άγκυρα είναι τι τελικά μετέφερε το πλοίο.
Για οργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας η οποία όμως δεν έτυχε της υποστηρίξεως των ΗΠΑ κάνει λόγο ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο ανοιχτά της Ρόδου με το τουρκικό εμπορικό πλοίο.
Οι λόγοι, όπως είπε, είναι τρεις. Ο πρώτος αφορά την κυπριακή ΑΟΖ: «στις 13 Ιουλίου αρχίζει επισήμως η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, στην ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε ο καθηγητής, ο δεύτερος λόγος είναι το κυπριακό όπου, σύμφωνα με τον κ. Μάζη: «η Γενεύη δεν τους βγαίνει καλά. Έχουν στριμωχτεί πολύ άσχημα και βλέπουν ότι ο βρετανικός παράγων προσπαθεί αφενός να διατηρήσει τα συμφέροντα τα δικά του, αφετέρου να δείξει ότι αποστασιοποιείται και δεν παίρνει θέση, δηλώνει ότι το καθεστώς των εγγυήσεων, δεν αποτελεί καθεστώς για μία χώρα του 21ου αιώνα».
Τρίτος λόγος είναι το Συριακό «εις το οποίο οι Τούρκοι σχεδιάζουν μεγάλη επίθεση σε επαρχία γιατί θέλουν να αναχαιτίσουν την κουρδική εδαφική ένωση στην περιοχή της Βόρειας Συρίας στα συροτουρκικά σύνορα και αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν θα είναι αποδεκτό από την αμερικανική διοίκηση που έχει δηλώσει ευθέως και εμφανώς τα αισθήματά της υπέρ της κουρδικής αντιστάσεως», όπως τόνισε ο καθηγητής.
Στο ερώτημα αν θα επιχειρήσουν εκ νέου οι Τούρκοι να προκαλέσουν παρόμοιο επεισόδιο στο Αιγαίο ο κ. Μάζης ήταν κατηγορηματικός: «Εχω την αίσθηση και το λέω με μεγάλη ικανοποίηση, ότι οι ελληνικές Αρχές, το ελληνικό κράτος, η ελληνική ακτοφυλακή απάντησε όπως θα έπρεπε να απαντήσει εδώ και πολύ καιρό. Αυτό εξέπληξε την τουρκική πλευρά η οποία έβγαλε μία τελείως χλιαρή ανακοίνωση».
Και πρόσθεσε: «Αν δεχθούμε ότι οι στρατηγικές παράμετροι παραμένουν σταθερές και θα οξύνονται, πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν, ναι. Αλλά αυτή τη φορά θα προσπαθήσουν να το ξανακάνουν με καλύτερη συνεννόηση. Αν δεν την έχουν την καλύτερη συνεννόηση τότε φοβάμαι ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, αν προσπαθήσουν να το κάνουν».
ΠΗΓΗ: militaire.gr, real.gr