Άλλα έξι προαπαιτούμενα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
1. Το πρώτο αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου η οποία επεκτάθηκε στους πέντε μήνες. Ο εφαρμοστικός νόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση περιείχε ένα πλαίσιο λειτουργίας αλλά εκκρεμεί ακόμη μια απόφαση πριν το μέτρο πάρει σάρκα και οστά.
2. Το δεύτερο αφορά τα 800 εκατ. ευρώ από τα 7,7 δισ. της δόσης που θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες. Με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγαλύτερη ανάλυση στο «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 6,5 δισ. Οι δανειστές ζητούν να μάθουν όχι μόνο τα στοιχεία που δημοσιεύονται από το ΓΛΚ (οφειλές γενικής Κυβέρνησης , βεβαιωμένες οφειλές φόρων ) αλλά θέλουν να ξέρουν και τα “κρυφά”. Πόσα χρωστάει το δημόσιο για καθυστερούμενες συντάξεις και πόσες αιτήσεις επιστροφής φόρων λιμνάζουν στις Δ.Ο.Υ όλης της χώρας. Επίσης θέλουν να ξέρουν τις οφειλές με κριτήριο τον χρόνο καθυστέρησης, την αιτία της μη πληρωμής και τον προγραμματισμό για το άμεσο μέλλον .
3. Μια ακόμη εκκρεμότητα από την πλευρά του ΔΝΤ είναι η νομική γνώμη που να επιβεβαιώνει ότι η περικοπή των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 είναι σύμφωνη με το ελληνικό Σύνταγμα . Η εκκρεμότητα αυτή υπάρχει από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Μαΐου .
4. Το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού που διατρέχει περισσότερο από το μισό υπουργικό συμβούλιο και ένα μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η υποχρέωση βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δύο μήνες.
5. Η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αφού μόνο οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα σε νομοσχέδιο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης δεν αρκούν. Οι θεσμοί θέλουν να δουν την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα να λειτουργεί.
6. Ακόμη, παρότι δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο το θέμα της απεργίας των εργαζομένων της καθαριότητας και η τροπολογία για μονιμοποιήσεις που ετοιμάζει το υπουργείο εσωτερικών έχει θορυβήσει τους δανειστές. Ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πως θα μειωθούν οι συμβασιούχοι από τις 73.000 στις 52.000 όπως προβλέπει το μνημόνιο, πώς ακριβώς θα γίνουν οι μονιμοποιήσεις, πόσες θα είναι, πόσο θα κοστίσουν και αν συμβαδίζουν με τον κανόνα των πέντε αποχωρήσεων ανά μία πρόσληψη που προβλέπεται.
Ως γνωστό αυτή την φορά το ΔΣ του ESM που θα εγκρίνει τη δόση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών και όχι τεχνοκρατών. Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να εξηγήσει την ολοκλήρωσή τους και στο Eurogroup αλλά και στο ΔΣ του ESM.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr