Ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ώρες έχει σειρά τηλεφωνικών επαφών με στόχο να ξεμπλοκάρει η Διάσκεψη για το Κυπριακό. Οι συνομιλίες φέρεται να έχουν “βαλτώσει” μετά την επίδειξη αδιαλλαξίας και την προκλητικότητα της τουρκικής πλευρά.
Όπως μεταδίδει το neaselida.news ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη μιλήσει με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συνομιλήσει επίσης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και άλλους ηγέτες, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προβάλει η Άγκυρα.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους.
Η σημερινή είναι μία ημέρα έντονων διεργασιών και διαβουλεύσεων εν όψει της αυριανής παρουσίας του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Διάσκεψη. Ήδη υπάρχει συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών θεμάτων, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος επέστρεψε και πάλι για να λάβει τη θέση του ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη.
Στον απόηχο της επιβεβαίωσης για την άφιξη του γγ των ΗΕ, αύριο, κινείται από το πρωί σήμερα η 8η μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και 3η μέρα της σκληρής διαπραγμάτευσης για το κρίσιμο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Οι προγραμματισμένες πρωινές συνεδριάσεις των δύο τραπεζιών αναβλήθηκαν – κατόπιν αιτήματος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην οποία συμφώνησε και η τουρκοκυπριακή- και μετατέθηκαν για το βράδυ, το μεν τραπέζι 2 για τις εσωτερικές πτυχές στις 18.00 (19.00 μ.μ ώρα Ελλάδας) το δε τραπέζι 1 για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια στις 19.30 (20.30).
Ενδεικτικές του «αδιεξόδου» στις συνομιλίες που διεξάγονται στις ομάδες εργασίες είναι οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών.
«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» τόνισε, σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αργά το βράδυ της Τρίτης.
Ερωτηθείς τι άλλαξε και επιστρέφει στην Ελβετία ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται».
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σημαντική χαρακτήρισε την επιστροφή του γ.γ. του ΟΗΕ και την παρουσία του στη Διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι την τελευταία φορά που ήρθε συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την διαπραγμάτευση.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι αυτή είναι η τελευταία Διάσκεψη για το Κυπριακό και έκανε λόγο για αργή πρόοδο.
Δέκα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο κατέθεσε η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από τον χώρο της Διάσκεψης για το Κυπριακό το βράδυ της Τρίτης, «σήμερα κάναμε μια συζήτηση γύρω από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων, αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει».
Τα ερωτήματα, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά.
Ο κ. Κοτζιάς κατήγγειλε ότι «κάποιοι κάνουν γύρω – γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε».
«Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει», πρόσθεσε.