Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει διαβεβαιώσει για την αποτελεσματική άμυνα των ΗΠΑ, έναντι της διηπειρωτικής πυραυλικής απειλής από την Βόρεια Κορέα, καθώς η Πιονγιάνγκ κλιμακώνει την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.
Ωστόσο, η τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) που πραγματοποίησε προχθές η Πιονγιάνγκ, με δυνατότητα πλήγματος στην Αλάσκα εγείρει ένα ουσιαστικό ερώτημα: Πόσο ρεαλιστικά ικανές είναι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε ν’ αναχαιτίσουν έναν ή περισσότερους εισερχόμενους πυραύλους στον αμερικανικό εναέριο χώρο;
Στην διάρκεια ενημέρωσης που έγινε στο πεντάγωνο, ο εκπρόσωπος του, πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις δήλωσε: “Εμπιστευόμαστε την ικανότητα άμυνας που έχουμε κατά μιας περιορισμένης απειλής που εξελίσσεται.” Ο Ντέιβις επικαλέστηκε την επιτυχή δοκιμαστική εξομοίωση κατάρριψης ενός διηπειρωτικού πυραύλου, που έγινε τον Μάιο, από αντιπυραυλικό σύστημα στο αμερικανικό έδαφος.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα ιχνηλάτησης στόχων του συστήματος που δοκιμάστηκε, δεν ήταν τέλειο. “Είναι κάτι στο οποίο δεν έχουμε ξεκάθαρα αποτελέσματα. Έχουμε όμως την δυνατότητα να καταρρίψουμε περισσότερους από έναν στόχους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβις.
Σε εσωτερικό υπηρεσιακό σημείωμα το όποιο αναλύθηκε από το Reuters, διαπιστώνεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αναβαθμίσει την αξιολόγηση της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, μετά την δοκιμαστική κατάρριψη του Μαΐου.
Από την άλλη μεριά, παρά την δαπάνη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οργάνωση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας πολλαπλών επιπέδων, οι ΗΠΑ ίσως να μην έχουν κατορθώσει να προστατεύσουν αποτελεσματικά το σύνολο του εναέριου χώρου τους, από μία πυραυλική επίθεση βαλλιστικού τύπου, από την Βόρεια Κορέα.
Οι ειδικοί στην πυραυλική άμυνα επισημαίνουν ότι τα αμερικανικά συστήματα αντιβαλλιστικής προστασίας μπορούν να καταρρίψουν έναν πύραυλο ή έναν μικρό αριθμό πυραύλων που εισέρχονται στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Με την πρόοδο που σημειώνει η Βόρεια Κορέα στην πυραυλική τεχνολογία, αλλά και στην αναβάθμιση των συστημάτων της, η αντιπυραυλική ασπίδα που έχουν οργανώσει οι ΗΠΑ, μπορεί να ξεπεραστεί τεχνολογικά εκτός κι αν εξακολουθήσει να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
“Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, Οι ΗΠΑ θα πρέπει ν’ αυξήσουν την σημερινή ικανότητα καταρρίψεων των αντιπυραυλικών συστημάτων που έχουμε αναπτύξει, ακολουθώντας επιθετική τακτική για μεγαλύτερη, αλλά και ταχύτερη ανάπτυξή τους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρίκι Έλισον, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Military Defense Advocacy Alliance.
Τα αρχεία δοκιμών της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας (U.S. Missile Defense Agency -MDA) που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, τις δοκιμές, αλλά και για την επιχειρησιακή οργάνωση κι αξιοποίηση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, δείχνουν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Τα υποσυστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της MDA έχουν πολλαπλά επίπεδα αντίδρασης με τη χρήση ειδικών αισθητήρων στο διάστημα, στην θάλασσα, αλλά και σε χερσαίες βάσεις, διαμορφώνοντας μία ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας για διαφορετικές περιοχές και αμυντικές περιφέρειες στις ΗΠΑ.
Ένα υποσύστημα που εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο αντιπυραυλικής άμυνας (Ground-based Midcourse Defense system (GMD) είχε επιτυχία στην περιοχή του 55%. Το δεύτερο υποσύστημα (Aegis system) το οποίο έχει αναπτυχθεί εντός πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και σε χερσαίες βάσεις, είχε επιτυχία 83%, σύμφωνα με την MDA.
Το τρίτο υποσύστημα (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) είχε ποσοστό επιτυχίας 100% σε μία σειρά από 13 δοκιμαστικές βολές-εκτοξεύσεις πυραύλων, που πραγματοποιήθηκαν από το 2006.
Η εταιρία Lockheed Martin Corp είναι ο βασικός κατασκευαστής των υποσυστημάτων THAAD και Aegis, ενώ η Boeing Co, είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη του GMD.
Από την εποχή της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν στην δεκαετία του ’80, η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαθέσει οικονομικά κεφάλαια άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αναπτύξει και να εγκαταστήσει μία σειρά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, αξιοποιώντας από τις δυνατότητες παρακολούθησης των δορυφόρων, μέχρι την δημιουργία πλωτών βάσεων αντιπυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Κογκρέσου.
Η χρηματοδότηση της MDA την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα έφτασε κατά στα 8,12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2018.
Τον προηγούμενο μήνα ο (τότε) διευθυντής της MDA υποναύαρχος Τζέιμς Σίρινγκ είχε δηλώσει σε επιτροπή του Κογκρέσου, ότι ανησυχούσε ιδιαίτερα από τα βήματα που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη του πυραυλικού της οπλοστασίου, κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Ο Τζον Σίλινγκ ειδικός σε θέμα πυραυλικής άμυνας, που συμμετέχει στην ομάδα παρακολούθησης των εξελίξεων στο πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας (project 38 North) δήλωσε ότι ρυθμός προόδου του Βορειοκορεατικού πυραυλικού προγράμματος, είναι ταχύτερος, από αυτόν που αρχικά αναμένονταν. “Ωστόσο, είναι πιθανόν ν’ απαιτηθούν ένα ή δύο χρόνια περαιτέρω ανάπτυξης της τεχνολογίας, μέχρι ένας πύραυλος προερχόμενος από την Βόρεια Κορέα να μπορεί να πλήξει στόχους στρατηγικής σημασίας στις ΗΠΑ, εάν ληφθεί υπόψη και η εκτόξευσή του, υπό πολεμικές συνθήκες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίλινγκ.
Ο Μάικλ Έλεμαν ειδικός στην πυραυλική άμυνα από το ινστιτούτο International Institute for Strategic Studies, δήλωσε ότι παρά το γεγονός πως η Βόρεια Κορέα απέχει αρκετά βήματα από την κατασκευή ενός αξιόπιστου διηπειρωτικού πυραύλου, “δεν υπάρχουν σίγουρα εγγυήσεις” ότι οι ΗΠΑ μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά τον εναέριο χώρο και την επικράτεια τους.
Στην πυραυλική άμυνα, “ακόμη κι αν ένα σύστημα έχει ποσοστό επιτυχίας 100%, δεν υπάρχουν εγγυήσεις,” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Έλεμαν.