Περίπου 2,5 ώρες διήρκησε η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, ετέθησαν διάφορα ζητήματα και φυσικά δεν έλειψε και αυτό της Συρίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να υπάρξει εκεχειρία από την ερχόμενη Κυριακή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ Ρεξ Τίλερσον οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το μέλλον της Συρίας και υπήρξαν σημεία στα οποία μοιράζονται κοινές απόψεις, αν και είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πως θα φτάσουν στο επιθυμητό σημείο.
Ωστόσο, αναφέρει το BBC πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωση πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους και ο Τίλερσον, λέγοντας πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη συμφωνία και σημείωσε πως αυτή θα μπορούσε να είναι προάγγελος και για περαιτέρω συνεργασία στη Συρία.
«Αυτή είναι η πρώτη μας ένδειξη ότι ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να δουλέψουν από κοινού στη Συρία» είπε ο Τίλερσον.
Ο κ. Λαβρόφ από την πλευρά του είπε πως οι δύο υπερδυνάμεις «υποσχέθηκαν να διασφαλίσουν ότι όλες οι ομάδες θα συμμορφωθούν στην απόφαση για την κατάπαυση του πυρός και θα παράσχουν την ανθρωπιστική βοήθεια». Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ιορδανία, θα διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλείας γύρω από την περιοχή που έχει οριστεί ότι θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός.
Λεπτομέρειες για την εκεχειρία
Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την 9η Ιουλίου, από τις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδας).
«Σήμερα, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, Ρώσοι, Αμερικανοί και Ιορδανοί (…) συμφώνησαν ένα μνημόνιο για τη δημιουργία μιας ζώνης αποκλιμάκωσης» στις περιοχές της Ντεράα, της Κουνέιτρα και της Σουέιντα, είπε ο Λαβρόφ. «Σε αυτήν τη ζώνη θα εφαρμοστεί εκεχειρία από το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον από την πλευρά του είπε ότι μολονότι χαιρετίζει τη συμφωνία αυτή, θα ήθελε να δει περισσότερα απτά αποτελέσματα επί του πεδίου. «Η πρόσφατη ιστορία του συριακού εμφύλιου πολέμου είναι γεμάτη με εκεχειρίες και θα ήταν καλό… μία ημέρα να έχουμε μια εκεχειρία», είπε από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. «Καμία από αυτές δεν ήταν πραγματική εκεχειρία, παραβιάζονταν συστηματικά, από το καθεστώς και από τη ρωσική δράση. Για αυτό… καλωσορίζουμε οποιαδήποτε εκεχειρία αλλά ας δούμε τα αποτελέσματα επί του πεδίου», κατέληξε.
Η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν
Στην αρχή της συνάντησής τους, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «τιμή του» να συναντά, για πρώτη φορά, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι αναμένει να συμβούν θετικά πράγματα στις σχέσεις των δύο χωρών τους.
«Ο Πούτιν κι εγώ έχουμε συζητήσει διάφορα πράγματα και νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, καθισμένος δίπλα στον Ρώσο ηγέτη τον οποίο συνάντησε σήμερα, Παρασκευή, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας. «Είχαμε κάποιες πολύ, πολύ καλές συνομιλίες. Θα μιλήσουμε τώρα και προφανώς αυτό θα συνεχιστεί. Αναμένουμε να συμβούν πολλά πολύ θετικά πράγματα για τη Ρωσία, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για κάθε ενδιαφερόμενο. Και είναι τιμή να βρίσκομαι μαζί σας», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν, μέσω διερμηνέα, σχολίασε ότι μολονότι οι δυο τους έχουν μιλήσει τηλεφωνικά, η τηλεφωνική επικοινωνία δεν αρκεί και χαρακτήρισε σημαντική τη διμερή αυτή συνάντηση.
«Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω (…) αυτή η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτες έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά τέσσερις φορές αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ, τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με το BBC, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Είχαμε πολλά θέματα να κουβεντιάσουμε συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, την Ουκρανία και άλλα προβλήματα, όπως επίσης και κάποια διμερή ζητήματα. Επιστρέψαμε ξανά στην μάχη κατά της τρομοκρατίας και στην κυβερνοασφάλεια»
“Θετική χημεία”
Για «θετική χημεία» μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του, του Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ Ρεξ Τίλερσον μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Αμβούργο.
Σύμφωνα με τον Τίλερσον, οι δύο πρόεδροι «συνδέθηκαν πολύ γρήγορα» και είχαν μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση». Μάλιστα, κανείς από τους δύο δεν ήθελε να σταματήσει τη συζήτηση και κάποια στιγμή παρενέβη η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ, και προσπάθησε να τους πείσει να… ολοκληρώσουν.
Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επόμενες προγραμματισμένες επαφές των δύο ηγετών. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε γιατί τον άφησε να περιμένει για το δικό τους τετ-α-τετ που ακολούθησε.
Για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» στη συνάντηση έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Ρωσική ανάμειξη και αμερικάνικες εκλογές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομολογό του εκφράζοντάς του τις ανησυχίες του αμερικανικού λαού για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
«Είχαν μια έντονη και μακρά συνομιλία για το θέμα» είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη λήξη της συνάντησης αυτής, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, εκτιμώντας ότι οι ρωσικές παρεμβάσεις συνιστούν ένα «σημαντικό εμπόδιο» στη σχέση των δύο χωρών.
«Ο πρόεδρος (Τραμπ) πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε μια τέτοια ανάμιξη, όπως νομίζω ότι έχει κάνει και στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι η Ουάσνγκτον ζητά να λάβει τη δέσμευση της Μόσχας ότι δεν θα παρεμβαίνει στις αμερικανικές υποθέσεις. Υπογράμμισε όμως ότι οι δύο πρόεδροι επικεντρώθηκαν στο πώς θα προχωρήσουν προς τα εμπρός.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα ότι η Μόσχα δεν αποπειράθηκε να επέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και ο Τραμπ το δέχθηκε, δήλωσε και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είπε ότι άκουσε τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν πως δεν είναι αλήθεια και ότι οι ρωσικές αρχές δεν αναμίχθηκαν στις εκλογές», ανέφερε ο Λαβρόφ μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι στο Αμβούργο.
Ο Τραμπ «είπε πως δέχεται αυτή τη διαβεβαίωση. Αυτό είναι όλο», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Κορεατική χερσόνησος
Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και το ζήτημα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Αμβούργο στο περιθώριο της G20, δήλωσε ο Τίλερσον και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τη Μόσχα να κάνει περισσότερα για να καμφθούν οι προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά όπλα.
«Οι Ρώσοι το βλέπουν λίγο διαφορετικά από εμάς, επομένως πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και θα τους ζητήσουμε να κάνουν περισσότερα. Η Ρωσία έχει οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γερμανία.
Πηγή: Thehuffingtonpost.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, BBC