Του Σωτήρη Ευσταθίου
Με στόχο να προκαλέσουν ισχυρό ρήγμα στην κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η ΝΔ προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης εξεταστικής επιτροπής, αν και γνωρίζουν την τύχη που θα έχει από την στιγμή που την απορρίψει δύο φορές ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής.
Στο Μοσχάτο από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν οι ομιλίες του Πάνου Κάμμενου με τον ισοβίτη για την υπόθεση του Noor 1 πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από συσκέψεις προκειμένου να αποφασιστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στον υπουργό Άμυνας.
Η πρώτη εισήγηση που έπεσε στο τραπέζι ήταν να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Πάνου Καμμένου. Στην ΝΔ γνωρίζουν πως ο υπουργός Άμυνας δεν έχει ιδιαίτερες συμπάθειες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ήξεραν όμως πως μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα συσπείρωνε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς κανένας βουλευτής δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να ρίξει ουσιαστικά την κυβέρνηση. Επίσης με την καταψήφιση της πρότασης τότε θα σταματούσε οποιαδήποτε συζήτηση για το επίμαχο ζήτημα ενώ στόχος της ΝΔ ήταν να το συντηρήσει προκείμενου να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φθορά.
Την πρόταση αυτή την υιοθέτησε απόλυτα η Σαμαρική πτέρυγα και ο Αδωνις Γεωργιάδης, άλλωστε είναι γνωστές οι εχθρικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των ΑΝΕΛ και του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η διαρροή για το ενδεχόμενο να κατατεθεί μομφή εναντίον του Πάνου Καμμένου έγινε λίγη ώρα μετά την συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Την επόμενη ακριβώς ημέρα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε ραδιοφωνική συνέντευξη είχε αφήσει ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ διεύρυνε και το “κατηγορητήριο” απέναντι στον Πάνο Καμμένο τον οποίο κατέκρινε επειδή κάθετε στην θέση του συγκυβερνήτη στα μαχητικά ελικόπτερα.
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας λίγο πριν δηλαδή την προ ημερησία συζήτηση στην βουλή πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη στο Μοσχάτο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε αυτή την υπόθεση, έβαλε στο τραπέζι τα θετικά και τα αρνητικά μιας ενδεχόμενης πρότασης μομφής και αποφάσισε τελικά να ακολουθήσει διαφορετική ρότα, εκείνη δηλαδή που θα συντηρούσε περισσότερο το ζήτημα στην επικαιρότητα και δεν την άλλη από την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο φέρνουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της καθώς δεν πρόκειται για μια επιθετική κίνηση όπως είναι η πρόταση μομφής αλλά μια διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός τι ακριβώς συνέβη.
Στην περίπτωση που απορριφθεί τότε – λένε στο Μοσχάτο – πως η κυβέρνηση θα είναι εκτεθειμένη και θα κατηγορηθεί για συγκάλυψη. Παράλληλα αποφασίστηκε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση – όπως και έγινε – προς τον υπουργό Άμυνας προκειμένου οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη να συζητηθούν εκ νέου στην βουλή και το ζήτημα να μην φύγει από την πολιτική επικαιρότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του κυβερνητικού εταίρου επιχειρεί να βάλει στο ίδιο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα και γι΄ αυτό τον λόγο εμμένουν διαρκώς στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις κινήσεις που έκανε ο Πάνος Καμμένος με στόχο να θεωρηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνυπεύθυνος. Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως έχει εγκαταληφθεί η ιδέα για πρόταση μομφής, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην επίμαχη υπόθεση.