Η έγκαιρη πρόγνωση της νόσου του Πάρκινσον και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αποτελούν τους στόχους του καινοτόμου ερευνητικού ευρωπαϊκού έργου i-PROGNOSIS (http://www.i-prognosis.eu/), στο οποίο συμμετέχει η COSMOTE.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια και μη αναστρέψιμη ασθένεια, από τις συνηθέστερες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, που προσβάλλει περίπου το 1% των ατόμων άνω των 60 ετών και το 2-4% άνω των 75 ετών, με αυξητικές τάσεις λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Πέρα από τον κοινό τρόμο και άλλα κινητικά συμπτώματα, τα οποία περιορίζονται με φάρμακα, οι ασθενείς μπορεί να βιώνουν ποικίλα ακόμα συμπτώματα, όπως διαταραχές στον ύπνο, κατάθλιψη, πόνο, δυσκοιλιότητα, τα οποία συνήθως δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Η διάγνωση της νόσου σήμερα δεν είναι δυνατή με εργαστηριακές εξετάσεις και συχνά τα πρώιμα συμπτώματα δεν αξιολογούνται κλινικά, με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση (https://www.youtube.com/watch?v=ZzDNRDypz1I).
Για τους ερευνητικούς στόχους του έργου i-PROGNOSIS αναπτύχθηκε μια πρωτοποριακή εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά, με στόχο να επιταχύνει τη διάγνωση, δίνοντας ένα επιπλέον όπλο στην ιατρική κοινότητα. Η εφαρμογή, με τη συγκατάθεση του χρήστη, συλλέγει συμπεριφορικά δεδομένα, όπως: τα χαρακτηριστικά της φωνής του, πόσο σταθερά κρατάει τη συσκευή, πόσο γρήγορα γράφει μηνύματα, τις αποστάσεις που καλύπτει καθημερινά, αλλά και εκφράσεις του προσώπου του από selfies. Η χρήση της εφαρμογής δεν απαιτεί από τον χρήστη να κάνει τίποτα διαφορετικό από ό,τι συνήθιζε να κάνει με το κινητό του (κλήσεις, μηνύματα, κλπ.) και διατίθεται δωρεάν για κινητά Android μέσω του Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iprognosis.gdatasuite&hl=el
Στο πλαίσιο του έργου, η COSMOTE συμμετέχει στον καθορισμό των τεχνικών απαιτήσεων και προδιαγραφών του συστήματος και τη συνολική αξιολόγησή του, στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εφαρμογής και την παρακολούθηση της διαδικασίας συλλογής συμπεριφορικών δεδομένων, ενώ συμβάλλει και στις ενέργειες διάδοσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου.
Για την ανάπτυξη της εφαρμογής συνεργάστηκαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Καινοτομίας Microsoft, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ερευνητικό Κέντρο Fraunhofer, το Ινστιτούτο Karolinska και η COSMOTE. Το i-PROGNOSIS συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, μέσω του προγράμματος Horizon 2020 και έχει συνολική διάρκεια 48 μήνες (2/2016 – 1/2020).
Ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετέχει συνολικά σε 27 πρωτοποριακά ερευνητικά επιδοτούμενα προγράμματα. Πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα ενώ συμμετέχει συστηματικά σε πρωτοβουλίες που ωφελούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.