Τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, μετά από την τριμερή σύνοδο κορυφής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
“Εμείς με τον Αλέξη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι φίλοι μας από τη Σερβία να πάνε και να λάβουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει” υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
“Εμείς δεν θέλουμε να μας πούνε ακριβώς το έτος, αλλά η νέα γενιά και ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ποια είναι η προοπτική για να μπορούν να κάνουν τα μέγιστα μετά οι πολιτικοί. Να κάνουν ό,τι περνάει απ’ αυτούς ώστε να εξασφαλίσουν για τους λαούς τους αυτή την ευημερία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ.
Χαρακτήρισε τεράστια τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτών που δεν είναι και υπογράμμισε την ανάγκη “να υπάρχει η προοπτική, να υπάρχει η ελπίδα στον κόσμο για να μην εγκαταλείπουν την περιοχή”.
Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι “οι τρεις λαοί μαζί (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία) δεν είμαστε τρεις φορές πιο δυνατοί, είμαστε δέκα φορές πιο δυνατοί” καθώς “δημιουργούμε τέτοιες προοπτικές οικονομικές ούτως ώστε και οι άλλοι συνάδελφοι από τα δυτικά Βαλκάνια θα έχουν το ενδιαφέρον και όφελος να αναπτυχθούν όλα αυτά”.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, “τώρα που αποχωρεί η Μεγάλη Βρετανία έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να την αντικαταστήσουμε με το πιο όμορφο κομμάτι της Ευρώπης (ενν. Δυτικά Βαλκάνια)”.
Περίπου 20 χρόνια μετά τις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, “όλα είναι πιο ήσυχα”, είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.
“Υπάρχουν οι φιλοδοξίες άλλων χωρών να έχουν επιρροή. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να μας αγαπούν αλλά όχι και να έχουν άμεση επιρροή στα πολιτικά συστήματα εδώ στα Βαλκάνια. Είναι κάτι το οποίο εμένα προσωπικά με στεναχωρεί”.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, έρχεται λίγο πιο αισιόδοξος από την Τεργέστη “όταν η καγκελάριος της Γερμανίας, της Αυστρίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι πλάι πλάι και αναλαμβάνουν δέσμευση για τα δυτικά Βαλκάνια, για τον άξονα βορρά-νότου και τον άξονα 8 για τη Βουλγαρία”.
“Όταν έρχονται χρήματα κανείς μετά δεν θέλει να διαλύσει τα έργα υποδομής. Αυτό σημαίνει σταθερότητα” σημείωσε και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των έργων υποδομής στη διασύνδεση των χωρών της περιοχής.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία προς Βελιγράδι αλλά και Χαλκιδική λέγοντας πως οφείλεται στις καλύτερες διασυνδέσεις.
“Ανοίξαμε περισσότερες συνοριακές διαβάσεις, ο κόσμος κινείται, υπάρχει ανταλλαγή τουριστών” σημείωσε.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοδοξία, όπως είπε, των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Σερβίας για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής διασύνδεσης και των οδικών αξόνων που συνδέουν τις τρεις χώρες, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα και της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ (το πρώτο εξάμηνο του 2018) τη “στρατηγική του Δούναβη”.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ για την εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση.
“Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη που παράσχουν και οι δύο στη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Αναμένουμε ακόμη πιο ισχυρή στήριξη την επόμενη περίοδο και είμαστε έτοιμοι μαζί με την Ελλάδα και τη Σερβία να συμμετάσχουμε σε διαφορετικά έργα, κάποια που είναι προς το οικονομικό συμφέρον και των τριών χωρών, αλλά και έργα πολιτικού ενδιαφέροντος για τις χώρες μας”.
“Ταυτόχρονα συζητήσαμε για πολλά έργα υποδομής για τη διασύνδεση των πολιτών μας, για τη διασύνδεση των επιχειρηματιών μας για το πως με ποιον τρόπο από κοινού και σε διαφορετικούς τομείς θα επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.
“Για να περιγράψω με μία πρόταση τον χαρακτήρα αυτής της συνάντησης με τον καλύτερο τρόπο είναι ότι “μαζί Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις φορές, αλλά δεκαπλάσια πιο ισχυρές απ΄ ότι όταν εκπροσωπούνται μεμονωμένα”, είπε.
“Γι αυτό οι συνεδριάσεις μας, γι αυτό οι τριμερείς συναντήσεις μας έχουν μεγάλη σημασία και κάποιοι άλλοι που εξακολουθούν να έχουν συγκεκριμένα άλυτα προβλήματα, ας πούμε εντός της ομάδας του Βίσεγκραντ ( Visegrad) είναι ασύγκριτα πιο ισχυροί όταν είναι μαζί απ’ ότι όταν μιλούν μεμονωμένα.
Νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το μοντέλο στο μέλλον πολύ πιο συχνά και σε διαφορετικά ζητήματα να τοποθετούμαστε και μόνοι μας και από κοινού και έτσι να έχουμε ασύγκριτα καλύτερα αποτελέσματα για τις τρεις χώρες μας” επισήμανε.
“Είμαστε έτοιμοι σε όλα τα ζητήματα , σε εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις να ενεργούμε από κοινού και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, τα ευρωπαϊκά πρότυπα” επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.