«Το ΑΠΘ πιστό στη δημοκρατική του παράδοση και τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, τιμά σήμερα έναν εξέχοντα Ευρωπαίο φιλέλληνα», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, προσφωνώντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, εκφράζοντας παραλλήλως ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την παρουσία του στην εκδήλωση.
«Σήμερα, η Νομική Σχολή, και μαζί της ολόκληρο το Αριστοτέλειο, σάς τιμούν για όσα κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Σας τιμούν για όσα κάνατε και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα συνεχίσετε να κάνετε για την πατρίδα μας την Ελλάδα», είπε κ.Μήτκας, ο οποίος στάθηκε στη συμβολική -για την ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική των ελληνικών Πανεπιστημίων- σημασία της αναγόρευσης του κ. Γιούνκερ:
«Στο πρόσωπό σας σήμερα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τιμά και την Ευρώπη. Στα 37 χρόνια που η χώρα μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και το Πανεπιστήμιό μας, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Περισσότερο από καθετί ελληνικό, τα Πανεπιστήμιά μας είναι αυτά που βιώνουν την Ευρώπη, που συμπορεύονται με την Ευρώπη, που επηρεάζονται και επωφελούνται περισσότερο από την Ευρώπη, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην ιδέα της Ευρώπης», ανέφερε, τονίζοντας ότι «το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξή του και το μέλλον του εκτός του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας».
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν διανοείται να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο διαφορετικό από αυτό στο οποίο λειτουργεί και αριστεύει εδώ και σαράντα χρόνια. Για μας, φυσικός χώρος είναι η Ευρώπη. Κύριε πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μήτκας, απευθυνόμενος στον κ.Γιούνκερ.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ παρατήρησε ότι «αν η οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης φαντάζει εφικτή, η ομογενοποίηση της εκπαίδευσης δεν είναι καθόλου εύκολη, αλλά ούτε και επιθυμητή», καθώς «η Ευρώπη διακρίθηκε και μεγαλούργησε, ακριβώς εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της και στο πεδίο της εκπαίδευσης».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί η ευρωπαϊκή πολιτική στην Παιδεία να εξαντλείται στην αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων σπουδών και στην κινητικότητα ανθρώπων και έργων, χρειάζεται σύγκλιση των κριτηρίων ποιότητας στην εκπαίδευση, χρειάζεται δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ευρώπη». «Η Επιτροπή σας καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, οι οποίες πρέπει να ενταθούν με τη σύμφωνη γνώμη, βεβαίως, των κρατών μελών», πρόσθεσε.
Ο κ. Μήτκας επισήμανε πως «η Ελλάδα διακρίνεται για τους καλά εκπαιδευμένους επιστήμονές της, που σήμερα μαστίζονται από την ανεργία, με αποτέλεσμα να αναζητούν ευκαιρίες εκτός Ελλάδας» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του κ.Γιούνκερ προκειμένου η Ελλάδα να βρει ξανά το δρόμο της ανάπτυξης.
«Θεωρούμε ότι το αναπτυξιακό σας σχέδιο για την Ευρώπη, κύριε πρόεδρε, το γνωστό σε όλους μας Juncker Plan, θα συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας μας για έξοδο από την κρίση και θα δράσει ως ανάχωμα στο brain drain», σημείωσε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Μήτκας είπε: «Συνηθίζω να προτρέπω τους νέους επίτιμους διδάκτορες να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν το Αριστοτέλειο. Από εσάς, τον πολυάσχολο και πολυπράγμονα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώ ‘εν εις αντάλλαγμα’: Να θυμάστε ότι, στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της ποιοτικής ανώτατης εκπαίδευσης τίθεται σε αμφισβήτηση στην Ελλάδα. Και αυτό συνιστά αδικία για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές, οι οποίες δικαιούνται την ίδια, αν όχι καλύτερη, μόρφωση που απόλαυσαν τα μεγαλύτερά τους αδέλφια. Σας ζητώ λοιπόν να το θυμάστε και να πάρετε πρωτοβουλίες για την άρση αυτής της αδικίας».
«Σας τιμούμε σήμερα διότι αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό σας τον ηγέτη που ενσαρκώνει τις ιδέες και τις αξίες της σύγχρονης Ενωμένης Ευρώπης, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας όλοι εμείς οι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες».
Με τα λόγια αυτά η αναπληρώτρια Πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, Δέσποινα Κλαβανίδου απηύθυνε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον έπαινο τιμωμένου (laudacio), κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
«Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, ανάμεσα στη στασιμότητα, την παρακμή ή την πορεία προς την ανάπτυξη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παραμένει αταλάντευτος υπερασπιστής του άρρηκτου δεσμού που πρέπει να συνδέει τα κράτη μέλη μέσα στο ευρωπαϊκό σύνολο και άοκνος οραματιστής μιας Ευρώπης με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, δημοκρατία, ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία», επισήμανε η κυρία Κλαβανίδου, πριν αρχίσει να σκιαγραφεί τις πτυχές της προσωπικότητας του κ. Γιούνκερ.
«Με την απονομή του τίτλου του διδάκτορα honoris causa στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τιμάται ένας πολιτικός με βαθιά προσήλωση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ένας σταθερός υποστηρικτής του διαλόγου, ένας υπέρμαχος της κοινωνικής Ευρώπης και ένας διαχρονικός φίλος της Ελλάδας», εξήγησε η αντιπρύτανης.
Χαρακτηρίζοντας τον κ. Γιούνκερ ως έναν παθιασμένο Ευρωπαίο η κυρία Κλαβανίδου υπογράμμισε ότι «υπενθυμίζει συνεχώς ότι η Ευρώπη δεν είναι κάτι προφανές, αλλά ότι θα πρέπει να παραμείνει μια συνειδητή επιλογή, ένας στόχος».
Πρόσθεσε δε ότι «χαρακτηριστική της βαθιά ριζωμένης πίστης του ότι οι νέοι αποτελούν το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης είναι και η έμπρακτη υποστήριξή του στο πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών ERASMUS».
Επισημαίνοντας τη βαθιά προσήλωσή του κ. Γιούνκερ στην Ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης η κυρία Κλαβανίδου παρατήρησε ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ θεωρεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει συνεχώς να επιδιώκει την αναζήτηση του κοινού συμφέροντος και όχι την ανάδειξη των συγκρούσεων των εθνικών συμφερόντων, όσο δικαιολογημένα και αν φαίνονται αυτά ενταγμένα σε μία μεμονωμένη και εθνική προοπτική».
Αναφερόμενη στον κ. Γιούνκερ ως «υπέρμαχο της κοινωνικής Ευρώπης» τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως τον πολιτικό της κοινωνικής Ευρώπης».
«Η οικοδόμηση μιας δικαιότερης Ευρώπης και η ενίσχυση της κοινωνικής της διάστασης αποτελούν βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία του», ανέφερε και διευκρίνισε: «Όταν το 2014 ξεκίνησε η θητεία αυτής της Επιτροπής, κανένας δεν υπολόγιζε ότι από τους πρώτους μήνες θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Brexit, την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, την τρομοκρατία και την άνοδο του λαϊκισμού. Μια “πολυκρίση” που ήρθε να προστεθεί στην ήδη απαιτητική ημερήσια διάταξη της υλοποίησης των δέκα στρατηγικών πολιτικών προτεραιοτήτων που είχε αναγγείλει ο πρόεδρος Γιούνκερ ως βάση του προγράμματός του το καλοκαίρι του 2014 . Απέναντι σε αυτήν την “πολυκρίση”, η Επιτροπή Γιούνκερ αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που στοιχημάτιζαν στην αρχή του τέλους για την Ευρώπη».
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του τιμωμένου, η κυρία Κλαβανίδου αναφέρθηκε στη σχέση του κ. Γιούνκερ με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν διαχρονικό φίλο της χώρας.
«Ο πρόεδρος Γιούνκερ επιμένει αταλάντευτα ότι η αμφισβήτηση της θέσης της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ μόνο ηττημένους θα έχει και για τις δυο πλευρές», είπε και υπογράμμισε: «Εδώ στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη συγκινησιακά φορτισμένη φράση του ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα. Δεν παραλείπει άλλωστε να δηλώνει με υπερηφάνεια ότι ο ελληνικός λαός είναι στην καρδιά του».
Στην προσφώνηση του τιμωμένου που πραγματοποίησε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, καθηγητής Γιώργος Δέλλιος ανέφερε: « Όταν πριν από έναν χρόνο, κύριε πρόεδρε, δώσατε συνέντευξη σε έναν 19χρονο , απαντώντας στην ερώτησή του, για το πώς οραματίζεστε την Ευρώπη μετά από 50 χρόνια του είπατε ότι δε θα θέλατε μία μορφή ευρωπαϊκών ηνωμένων Πολιτειών. Ότι δεν σας ελκύει ένα μάγμα γενικής ενσωμάτωσης. Αντιθέτως του είπατε ότι θα επιθυμούσατε τη διατήρηση της πολύπτυχης ιδιαιτερότητας των ευρωπαϊκών οντοτήτων, τη διατήρηση των εθνικών και τοπικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών και την επικέντρωση στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού, του κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης. Εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε να διαφυλάττουμε τον διαπολιτισμό και να αναγνωρίζουμε το κοινό, είπατε. Δεν βλέπω σε αυτό κάποια διαφορά από την ευρύτητα πνεύματος που οραματιζόταν για τη δικιά του Ευρώπη ο ρήτορας Ισοκράτης».