Το σχέδιο μετατόπισης της πολιτικής ατζέντας στα θετικά νέα της οικονομίας συνεχίζει να ακολουθεί απαρέγκλιτα η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική ευόδωση του, καθώς όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη βδομάδα θα πατήσει το κουμπί για την περιβόητη έξοδος στις αγορές. Παράλληλα, οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να απαντήσει, κάνοντας ανταρτοπόλεμο σε επιμέρους ζητήματα εκτός οικονομίας, δεν έχουν φέρει έως τώρα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Έτσι λοιπόν, αν πράγματι γίνει επιτυχημένα η πρώτη έκδοση ομολόγων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (και μάλιστα με σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της περιόδου Σαμαρά-Βενιζέλου), τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και να της προσδώσει χαρακτήρα αλλαγής σελίδας για την πορεία της χώρας στα χρόνια των προγραμμάτων στήριξης, αποφεύγοντας όμως υπερβολικά πανηγυρικούς τόνους. Επιπλέον, θα προσπαθήσει να τη χρησιμοποιήσει ως έναυσμα για την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του. Ιδανικό βήμα για μια τέτοια ομιλία θα βρει ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια βδομάδα, στην οποία θα πρέπει να αναμένεται μια αρκετά ενδιαφέρουσα κουβέντα για τη συνέχεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το έδαφος που στρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα
Σε ότι αφορά τη βδομάδα που πέρασε, στα θετικά οικονομικά νέα είχαμε την υπερκάλυψη των στόχων του προϋπολογισμού σε επίπεδο εξαμήνου (περιλαμβανομένης και της υπεραπόδοσης των εσόδων) και την περεταίρω άνοδο του γενικού δείκτη στο χρηματιστήριο. Επίσης, ξεκίνησε από τη Δυτική Μακεδονία και (παρουσία του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών) η σειρά των 13 περιφερειακών συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ακόμη, είχαμε τις διθυραμβικές δηλώσεις Μοσκοβισί για την πορεία της Ελλάδας, επ αφορμή της εξόδου της χώρας μας από τη διαδικασία ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος.
Παράλληλα, η κυβέρνηση κατάφερε να καθαρίσει την ατζέντα της επικαιρότητας από άλλα θέματα που θα μπορούσαν να απομακρύνουν την προσοχή από την αλλαγή κλίματος στην οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής φρόντισε να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους συνδικαλιστικούς φορείς της δικαιοσύνης. Με παρέμβαση, δε, του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή επικυρώθηκε ότι υπάρχει απόλυτη συναίνεση από όλα τα κόμματα για το κυπριακό και εξασφαλίστηκε εθνική γραμμή έναντι των απειλών της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν ανοιχτά την μεγαλονήσου.
Από την άλλη μεριά, όλες οι προσπάθειες της ΝΔ να δημιουργήσει αντιπερισπασμό από την κλιμάκωση της προετοιμασίας εξόδου στις αγορές, μοιάζουν να πέφτουν στο κενό. Το θέμα Καμένου φαίνεται να έσβησε και η επιχειρηματολογία αντικυβερνητικών μέσων για «ρουσφετολογικό» νομοσχέδιο Σκουρλέτη δείχνει να μην ακολουθείται ούτε από την Κομισιόν, αλλά ούτε καν από την επίσημη ΝΔ. Επίσης, στο θέμα της απόφασης του ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών (7), η κυβέρνηση καταγράφει επικοινωνιακά κέρδη μετά και την οργισμένη αντίδραση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, οι οποίοι έκαναν σφοδρή κριτική στο ΕΣΡ ζητώντας 12 άδειες.
Πηγή: neaselida.news