Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία για φέτος και το επόμενο έτος, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης και της Κίνας.
Στην έκθεσή του με τις αναθεωρημένες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ σημειώνει ότι το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί 3,5% το 2017 και 3,6% το 2018, όπως είχε εκτιμήσει τον Απρίλιο. «Αν και οι κίνδυνοι σχετικά με την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη φαίνονται ισορροπημένοι βραχυπρόθεσμα, παραμένουν καθοδικοί μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, την Κουάλα Λουμπούρ.
Το ΔΝΤ σημείωσε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται τώρα ελαφρά υψηλότερη και αναφέρθηκε σε «στερεή δυναμική». Για το 2017, το Ταμείο αναβάθμισε στο 1,9% την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης από 1,7% τον Απρίλιο. Για το 2018 εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 1,7% έναντι 1,6% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Η αναμενόμενη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υποδηλώνει «ισχυρότερη δυναμική της εγχώριας ζήτησης από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», σύμφωνα με την έκθεση.
Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ – στο 2,1% για το 2017 και το 2018 από 2,3% και 2,5%, αντίστοιχα, πριν από μόλις τρεις μήνες. Το ΔΝΤ αντέστρεψε τις προηγούμενες υποθέσεις του, ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα ενίσχυαν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, κυρίως επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί καθόλου λεπτομέρειες των σχεδίων αυτών.
Ο οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής ερευνών του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία αποτελεί το θέμα μίας σημαντικής ρητορικής προστατευτισμού, όπως η προταθείσα από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα, αλλά η ρητορική αυτή δεν έχει μετουσιωθεί ακόμη σε ανάλογα μέτρα. «Δεν ξέρουμε, τι θα συμβεί στο μέλλον. Οι απειλές αυτές βρίσκονται χαμηλά στη σκέψη μας. Δεν έχουν ενσωματωθεί στη βασική μας πρόβλεψη, επειδή ελπίζουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι», σημείωσε ο Όμπστφελντ στη συνέντευξη τύπου.
Για τη Βρετανία, το Ταμείο «έκοψε» την πρόβλεψή του για φέτος κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας στο 1,7%, αναφέροντας πιο αδύναμη του αναμενόμενου δραστηριότητα στο πρώτο τρίμηνο, ενώ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2018 στο 3,5%. Για την Ιαπωνία αναμένει ελαφρά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης – 1,3% έναντι 1,2% τον Απρίλιο.
Για την Κίνα αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 6,7% φέτος από 6,6%, ενώ προβλέπει ρυθμό 6,4% το 2018 από 6,2% τον Απρίλιο, λόγω των προσδοκιών ότι το Πεκίνο θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις δημόσιες επενδύσεις. Ο Όμπστφελντ αναμένει επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς οι κινεζικές Αρχές φαίνεται να ελέγχουν την ταχεία πιστωτική επέκταση και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.