Μάχη για την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης απόδοσης δίνουν από χθες οι επιτελείς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και οι ξένες επενδυτικές τράπεζες που ανέλαβαν σύμβουλοι στην δοκιμαστική έξοδο του ελληνικού δημοσίου για απευθείας δανεισμό από τις αγορές.
Το κλίμα, από την πλευρά των επενδυτών, όσον αφορά την ζήτηση ήταν θετικό και το βιβλίο προσφορών θα κλείσει εντός της ημέρας, όπως αναφέρει το Euro2day.gr.
Η έκδοση του 5ετους ομολόγου θα πραγματοποιηθεί κατά 2 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν το 2019 και σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την άντληση νέου χρήματος από 1 έως 2 δισ. ευρώ, ανάλογα την ζήτηση και το ύψος των προσφορών.
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την έξοδο στις αγορές – Στα €1,5 εκατ. η προμήθεια
Βαρόμετρο, όμως, για τη διαμόρφωση του ετήσιου κουπονιού της έκδοσης αποτελούν, σύμφωνα με πηγές, οι προσφορές των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο κομμάτι της έκδοσης το οποίο αφορά το νέο χρήμα.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να κλείσει με απόδοση 4,70%- 4,75% και ετήσιο κουπόνι στην περιοχή του 4,60%.
Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετους ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί το ετήσιο κουπόνι στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.
«Η ζήτηση και το μπιντάρισμα που θα προσφέρουν οι επενδυτές σε αυτό το κομμάτι της έκδοσης θα κρίνει που θα κάτσει η μπίλια για το ετήσιο κουπόνι», επισήμαναν στο Euro2day.gr οι ίδιες πηγές.
Μαξίμου: Γιατί η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – Πού ποντάρει
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, χθες, αναφέρονταν τα εξής:
«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:
1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.
2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.
Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:
• Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.
• Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.
• Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.
Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:
α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.
γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.
δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.
ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017».
Ο γερμανικός και γαλλικός Τύπος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές:
«Επιστροφή του προβληματικού παιδιού: Η Ελλάδα θέλει να αντλήσει και πάλι χρήματα από διεθνείς επενδυτές. Πρόκειται για μια δοκιμή για το εάν η Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μπορεί να σταθεί και πάλι μόνη της στα πόδια της».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και οι δυο δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην πρώτη ευκαιρία για έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου. Όχι, όμως, χωρίς λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εφιστούσαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα.
Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μια δοκιμή. Θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και εάν η αξία των νέων αξιόγραφων αυξάνεται. Τι θα συμβεί, όμως, εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, εάν αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις;
Μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Στο τέλος όμως ίσως είναι για καλό εάν ο Τσίπρας στηριχθεί και από την ετυμηγορία των αγορών».
Συνεχής κάλυψη από διεθνή ΜΜΕ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές – Τι γράφει ο ξένος Τύπος
Σε σχέση με το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Περίπου ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές. Έπειτα από μια διακοπή τριών ετών, η ταλαιπωρημένη χώρα θέλει να εκδώσει και πάλι ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Αθήνα.
Για τον λόγο αυτό επιφόρτισε έξι τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται διεθνώς, Deutsche Bank, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs και HSBC.
Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια δανεισμού της χώρας από το 2014, όταν η Ελλάδα άντλησε χρήματα δυο φορές από τις αγορές πριν αντιμετωπίσει και πάλι οικονομικά προβλήματα».
«Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει την Τρίτη στις αγορές» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.
Το τηλεγράφημα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναπαράγεται από πολλά γαλλικά ΜΜΕ, όπως τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων L’ Express και Les Echos, το France Inter, τη La Tribune.
«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την Τρίτη, με την πρώτη έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εδώ και τρία χρόνια, την πρώτη, επίσης, της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των αγορών σε μια χώρα που πιθανόν τελικά αναρρώνει» ξεκινά η ανταπόκριση του AFP.
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται η ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι προχωρά στην έκδοση πενταετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,75%.
Το AFP επισημαίνει επιπλέον ότι η εβδομάδα αυτή είναι εκείνη με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό γύρω από αυτό το θέμα και κατόπιν αναφέρεται σε όσους τάσσονται υπέρ, «ιδίως το Eurogroup» και την απόφαση της 15ης Ιουνίου.
«Είναι επίσης η σωστή στιγμή» σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως σημειώνεται.
Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο περιγράφει τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας που φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
«Την Παρασκευή η διπλή ανακοίνωση της αναβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης SP Global Ratings –έπειτα από μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s στα τέλη Ιουνίου– και της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που επιζητούσε έντονα η ΕΕ, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τη διακοπή των αγορών, τον Αύγουστο».
Πηγή: Real.gr