Τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε πολλούς τομείς παρά τις διαφορές τόνισαν μετά από τη διάσκεψη πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου που είχαν στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έμερ Τσελίκ, με την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν.
«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτές τις ανταλλαγές, να ακούμε και να μιλάμε η μία πλευρά στην άλλη απευθείας» τόνισε η Φ. Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι οι τομείς συνεργασίας ποικίλλουν από τη μετανάστευση και την ασφάλεια μέχρι την ενέργεια και το εμπόριο.
Ο Μ. Τσαβούσογλου σημείωσε από την πλευρά του ότι συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής του οδικού χάρτη που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ. Η ΕΕ έχει εκπληρώσει κάποιες από αυτές. Χάρη στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ο αριθμός των μεταναστών στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί κατά 99%» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορές, αλλά ο διάλογος για την εύρεση λύσεων συνεχίζεται» δήλωσε από την πλευρά του ο Εμέρ Τσελίκ, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται να βελτιωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24, όχι να κλείσουν, όπως είπε και αν υπάρξει πρόοδος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Αναφορικά με το Κυπριακό και τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ανέφερε πως η τουρκική στάση ήταν εποικοδομητική και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει να μπλοκάρει πέντε κεφάλαια «μονομερώς» και για «πολιτικούς λόγους».
Επέκρινε δε, τις χώρες της ΕΕ για το γεγονός ότι όταν υπάρχει μια διαφορά της Τουρκίας με ένα κράτος-μέλος της ΕΕ γίνεται χρήση μηχανισμών της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας.
Επίσης, κατηγόρησε την ΕΕ -και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεκριμένα- ότι παρουσίασε σύμβολα και φωτογραφίες ανθρώπων που σκότωσαν Τούρκους πολίτες σε έκθεση στις Βρυξέλλες.
«Όπως αντιμετωπίζεται το ισλαμικό κράτος, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται το PKK και η ΦΕΤΟ» τόνισε.
Από την πλευρά της, η Φ. Μογκερίνι σχολίασε ότι δεν είναι μόνο το Κυπριακό που επηρεάζει το άνοιγμα των κεφαλαίων.
«Το Κυπριακό δυστυχώς δεν λύθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία στις οποίες παρευρέθηκα. Υπάρχει μεγάλη απόσταση, αλλά ελπίζουμε στο μέλλον» είπε, ενώ ο Γ. Χαν επισήμανε ότι τα ενταξιακά κεφάλαια χρειάζονται ομόφωνες αποφάσεις, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ δεν τερμάτισε τη διαδικασία και έχει κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη για σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, ιδίως της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας του λόγου και της λειτουργίας της δικαιοσύνης.
Ο ίδιος τόνισε ότι κάθε μελλοντική συζήτηση με την Άγκυρα βασίζεται στην τήρηση των παραπάνω αρχών.
Από την πλευρά του, ο Μ. Τσαβούσογλου απάντησε ότι «κανένας νόμος» που ψήφισε το τουρκικό Κοινοβούλιο δεν απείλησε το κράτος δικαίου στην Τουρκία και ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία», σημειώνοντας ωστόσο πως το τουρκικό κράτος έχει να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες.