Τα πυρά της κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξαπέλυσε η προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου επισημαίνοντας πως «συνεχίζεται μια κατάσταση, η οποία δεν ωφελεί ούτε την Δικαιοσύνη ούτε το Κράτος Δικαίου ούτε την Δημοκρατία. Οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να είναι αντικείμενο σχολιασμού και κριτικής, με επιχειρήματα όμως επιστημονικά και όχι με απαξιωτικό τρόπο για τους δικαστές. Με τρόπο ευπρεπή».
Η προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρόσθεσε, μιλώντας στον Alpha 989, πως «δεν είναι η πρώτη φορά και επί των ημερών μου γινόταν σχολιασμός και μάλιστα από πρόσωπα που εκφράζουν δήθεν το ενδιαφέρον τους και την ανησυχία τους για δήθεν παρεμβάσεις της κυβέρνησης».
Αναφερόμενη στην αντίδραση την Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είπε πως «δεν δικαιολογείται, με ακραία φρασεολογία και προς το ύφος και προς το περιεχόμενο. Ασφαλώς η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρεται στους δικαστές όπως η κυβέρνηση της Πολωνίας. Όχι μόνο δεν προστατεύουν το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά δίνουν την εντύπωση ότι εμπλέκονται δικαστές σε κομματικά παιχνίδια. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε μεγάλο κύρος και με όλα αυτά συνεχώς κλονίζεται η αξιοπιστία της. Δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα, την στάση αυτή δεν την συμμερίζεται η πλειοψηφία των δικαστών».
«Εκτιμώ ότι θεώρησαν πως με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν ένα εκ των μελών τους (μετά το δημοσίευμα εφημερίδας). Δεν θα πρέπει να επιλέγουν αυτόν τον τρόπο άμυνας, είναι λάθος. Θα πρέπει ο ίδιος (ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) να ζητήσει να γίνει δικαστική έρευνα και να διαλευκανθεί η υπόθεση», πρόσθεσε.
Για την παρέμβαση του Πρόεδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου είπε πως «ο δικαστής ακόμη και όταν αισθάνεται ότι θίγεται από την κριτική με τρόπο απαξιωτικό, δεν ξέρω αν θα πρέπει σε τόσο υψηλούς τόνους να αντιδρά. Ήταν ασυνήθης ο τρόπος, ο Πρόεδρος του ΣτΕ είναι η πρώτη φορά που καλεί και δίνει συνέντευξη με την τήβεννό του».
Η Βασιλική Θάνου είπε ότι «ο δικαστής κρίνει με βάση τον νόμο και τα στοιχεία της δικογραφίας, δεν πρέπει να κρίνει όμως απομονωμένος από την κοινωνία, πρέπει να μετρά και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των αποφάσεών του (αναφερόμενη στην απόφαση του Α.Π.)».
Για το θέμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου είπε πως «είναι υπό μελέτη το ζήτημα. Υπάρχει διάχυτος συνταγματικός έλεγχος. Πρέπει με μεγάλη προσοχή να γίνει όποια αλλαγή στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος».
Για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης σχολίασε ότι «αυτή είναι η μεγάλη της παθογένεια. Υπάρχει μεγάλος αριθμός υποθέσεων. Ορισμένες από τις μεγάλες υποθέσεις καθυστέρησαν ηθελημένα και αυτό ελέγχεται πειθαρχικά από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης γιατί είναι υπερβολικός ο χρόνος αυτός».