Μόνο με άδεια, μόνο με ταξί και μόνο αφού έχουν υπογράψει τριετή συμβόλαια με τους οδηγούς θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβρη εταιρείες όπως η Uber.
Σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφιστεί εντός διμήνου, βάζει τέλος στο σημερινό καθεστώς λειτουργίας εταιρειών πως η Uber, που ανταγωνίζονται τα ταξί με χρήση τεχνολογικών εφαρμογών και με ιδιώτες οδηγούς.
Σημεία του σχεδίου νόμου παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.) Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τόσο κατά της Uber, όσο και της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας που θεωρεί πως τη στηρίζει. Ο κ. Λυμπερόπουλος μίλησε για μια ακόμα φορά για «διαπλοκή» και για «τεράστια φοροδιαφυγή» μέσω της λειτουργίας εταιρειών όπως η Uber.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί υποστήριξε πως ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με πρόσφατη εισήγησή του, κλείνει «τα παράθυρα» στη λειτουργία της Uber. Κατά τον γενικό εισαγγελέα, η πλατφόρμα Uber δεν διέπεται από την αρχή της ελεύθερης παροχής ψηφιακών υπηρεσιών (της Κοινωνίας της Πληροφορίας), αλλά η δραστηριότητά της εμπίπτει στις δεσμεύσεις τομέα των μεταφορών, όπου η κατοχή αδείας μεταφοράς είναι υποχρεωτική. Σήμερα η εταιρεία παρέχει και στην Ελλάδα υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών χωρίς τις σχετικές άδειες, χωρίς πιστοποιημένους οδηγούς και χωρίς να εκδίδει άμεσα παραστατικά.
Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών μπορούν να παρέχουν μόνο αδειοδοτημένες εταιρείες και μόνο με δημοσίας χρήσεως αυτοκίνητα (δηλαδή μόνο με ταξί). Μάλιστα οι εταιρείες πρέπει να έχουν συγκεκριμένους οδηγούς, με τους οποίους έχουν υπογράψει τριετή συμβόλαια.
Εν τω μεταξύ, εταιρεία μεταφορών και όχι παροχής ψηφιακών υπηρεσιών είναι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Uber, η αμφιλεγόμενη εταιρεία εφαρμογής διασύνδεσης των οδηγών ιδιωτικών οχημάτων με επιβάτες. Σύμφωνα με τη σχετική προκαταρκτική απόφαση, η Uber οφείλει να ακολουθεί τις αυστηρές διατάξεις που διέπουν τον κλάδο των μεταφορών και ισχύουν για όσες εταιρείες παρέχουν τις συναφείς υπηρεσίες. Επιπλέον, το Δικαστήριο αναφέρει ότι η Uber, αντιθέτως με τα ίσα ισχυρίζεται η ίδια, δεν αποτελεί εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών. Η τελευταία εξέλιξη συνιστά ένα ακόμα πλήγμα για την αμερικανική εταιρεία με παρουσία σε 70 χώρες, η οποία βρίσκεται πολύ συχνά σε δικαστικές διαμάχες με τις ενώσεις των επαγγελματιών αυτοκινητιστών σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
Πηγή: Euro2day.gr