Ενώ η καγελάριος κάνεις διακοπές, καθησυχασμένη και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Σουλτς δίνει τη δύσκολη μάχη του σταυρού σε όποιο πεδίο μπορεί. Τους χωρίζουν 17 ποσοστιαίες μονάδες.
Είναι σε διακοπές, αλλά η τύχη της γυρίζει. Κάπως έτσι μπορεί κανείς να περιγράψει κανείς την κατάσταση για την Άγκελα Μέρκελ λιγότερο από δύο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Η καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα βρίσκεται ante portas, αλλά η καγκελάριος δροσίζεται σε υψόμετρο 1.900 μέτρων σε ένα απομονωμένο χωριουδάκι κάπου στο νότιο Τιρόλο.
Την ίδια ώρα, ο βασικός της αντίπαλος, ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει την παγιωμένη όπως φαίνεται μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο κόμμα του και την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap, για λογαριασμό του πρωινού μαγκαζίνου του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, το κόμμα της Μέρκελ συγκεντρώνει το καλύτερο ποσοστό των τελευταίων δύο χρόνων, από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η προσφυγική κρίση ήταν στο απόγειό της. Εάν μεθαύριο γίνονταν εκλογές, το 40% θα ψήφιζε τη Χριστιανική Ένωση. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μάριτν Σουλτς δήλωσε ότι θα ψήφιζε το 23% των ερωτηθέντων. Πρόκειται για μια διαφορά 17 ποσοστιαίων μονάδων που είναι αδύνατο να καλύψει ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις επόμενες 58 ημέρες.
Σε δεύτερη θέση έρχεται το υπερσυντηρητικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD με 9%, ενώ τα κόμματα των Φιλελευθέρων και η Αριστερά χάνουν από μια ποσοστιαία μονάδα, αγγίζοντας το 8%. Οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί επίσης στο 8%. Η δημοσκόπηση έγινε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη σε ένα δείγμα 1004 ανθρώπων.
Γιατί λοιπόν να μην κάνει διακοπές η Μέρκελ, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή σαν να ήταν ένα συνηθισμένο καλοκαίρι; Η καγκελάριος έχει τις συνήθειές της που δεν τις αλλάζει. Και οι διακοπές ξεκινούν απαρέγκλιτα από το φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, όπου είναι θαμώνας εδώ και χρόνια. Φέτος συνοδευόμενη από το σύζυγό της παρακολούθησε τους «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» του Βάγκνερ μαζί με άλλες προσωπικότητες, όπως ο βασιλιάς της Σουηδίας με τη σύζυγό του. Και από προχθές βρίσκεται στα ψηλά βουνά του νότιου Τιρόλου. Όπως γράφει, η πάντα καλά ενημερωμένη για τέτοια θέματα εφημερίδα Bild, η Μέρκελ με το σύζυγό της απολαμβάνει στο χωριό Ζούλντεν των 400 κατοίκων, την ηρεμία της φύσης, το φρέσκο αέρα των βουνών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις ανεπιθύμητες συναντήσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχος του χωριού Χάρτβιχ Τσένετ, πάντα κατά την Bild, «μπορεί βέβαια η Μέρκελ να συναντήσει κάποιους περιπατητές, ειδάλλως δεν υπάρχουν άλλες επαφές».
Αλλά και η επιλογή του ξενοδοχείου είναι η ίδια όπως τα προηγούμενα χρόνια. Στο ίδιο ηλιόλουστο μπαλκόνι με θέα τα βουνά, παίρνει το πρωινό της και στην ίδια πισίνα κολυμπά. Στο ίδιο δωμάτιο, από ένα πρόχειρο γραφείο, τηλεφωνεί στον επικεφαλής της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος την αντικαθιστά στο Βερολίνο. Γιατί, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται πάντα εν υπηρεσία, ακόμη κι όταν κάνει διακοπές. Προχθές, για παράδειγμα, τηλεφωνήθηκε με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι για το προσφυγικό, τις προάλλες είχε τηλεφωνική διάσκεψη με τους πρόεδρους της Γαλλίας και Ουκρανίας για το Ουκρανικό. Τηλεφώνημα από τη Μέρκελ φαίνεται να δέχθηκε χθες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ώρα μάλιστα που βρίσκονταν σε συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβένο πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.
Ο Σουλτς και το προσφυγικό
Την ίδια ώρα ο Μάρτιν Σουλτς βρίσκονταν στην Ιταλία για τις ανάγκες της προσφυγικής κρίσης αλλά και του προεκλογικού αγώνα. Παρατηρητές αμφισβητούν εάν από τη χθεσινή επίσκεψη στη Ρώμη και στη συνέχεια σε προσφυγικό καταυλισμό στην Κατάνια ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών αποκόμισε νέα στοιχεία για το πρόβλημα. Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε επισκεφθεί ακόμη και τη Λαμπεντούζα, πολύ πριν άλλοι πολιτικοί αναγνωρίσουν τη βαρύτητα του προβλήματος. Αλλά ο Σουλτς χρειάζεται εικόνες και μηνύματα για τον προεκλογικό αγώνα. Ήδη η συνάντησή του με τον ιταλό πρωθυπουργό θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως επιτυχία, μια που ο Σουλτς δεν είναι (ακόμη) καγκελάριος.
Αλλά πολύ θα ήθελε να γίνει. Γι αυτό και η επίσκεψή του στην Ιταλία διήρκησε μόνο λίγες ώρες. Σε λίγο ξεκινά η καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα. Θα πρέπει να δώσει τη δύσκολη μάχη του σταυρού από την μια ως την άλλη άκρη της Γερμανίας. Τελευταία επανέφερε στο προσκήνιο το προσφυγικό και με αυτό ως όχημα θέλει να πορευτεί στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, αλλά θεωρείται απίθανο να ξαναφέρει τον ίδιο ενθουσιασμό που προκάλεσε η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.
Πηγή: DW