Συγκλονίστηκε χθες η Βενεζουέλα από τις αιματηρές διαδηλώσεις ανήμερα των εκλογών για τη σύσταση μίας Συντακτικής Συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας ενώ στο 41,5% μετρήθηκε το ποσοστό συμμετοχής, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.
Στις κάλπες προσήλθαν περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αναγνώρισαν την εκλογική διαδικασία και κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Διαδηλωτές κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, φορώντας μάσκες και κουκούλες, έστησαν οδοφράγματα και συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, με τις αρχές να κάνουν λόγο για 10 νεκρούς στη διάρκεια των συγκρούσεων.
Μία βόμβα εξερράγη στην πρωτεύουσα Καράκας και τραυμάτισε επτά αστυνομικούς.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται ένας νεαρός γραμματέας του κόμματος Acción Democrática, το οποίο ανήκει στην αντιπολίτευση, έπεσε νεκρός από πυρά κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.
Οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν, ακόμη, ότι ένας φιλοκυβερνητικός υποψήφιος βρέθηκε νεκρός τη νύχτα στο σπίτι του. Ο 39χρονος δικηγόρος φέρει πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.
Επίσης, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι ακόμη πέντε ατόμων, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές, μεταξύ αυτών δύο έφηβοι 13 και 17 ετών.
Το Καράκας έμοιαζε με έρημη πόλη, με άδειους δρόμους, αλλά και άδεια εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με το Reuters.
Ο 39χρονος δικηγόρος Χοσέ Φέλιξ Πινέντα, που ήταν υποψήφιος στις εκλογές πυροβολήθηκε αρκετές φορές το Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα με υπουργό της Βενεζουέλας.
Ο Ρικάρντο Κάμπος, υπεύθυνος νεολαίας του αντιπολιτευτικού κόμματος Δράση για την Δημοκρατία, πυροβολήθηκε θανάσιμα στην διάρκεια διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης.
#BREAKING: Candidate for the Constitutional Assembly, José Félix Pineda, has been shot and killed #Venezuela pic.twitter.com/1aJyCvdsO6
— Ana Demendoza (@AnaDemendoza_) July 30, 2017
Οι Βενεζουελάνοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, παρά τις βίαιες διαδηλώσεις στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, την απουσία της αντιπολίτευσης που αποφάσισε να απέχει από αυτήν την εκλογική διαδικασία αλλά και τη διεθνή κατακραυγή.
Σε τεταμένο κλίμα, τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να ανοίξουν στις 6 το πρωί, τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου οι ψηφοφόροι να εκλέξουν τα 545 μέλη αυτού του Σώματος που θα διαθέτει υπερεξουσίες. Η διάρκεια της θητείας του νέου Κογκρέσου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.
“Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα” είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε μια συγκέντρωση, το Σάββατο.
Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, ο πρόεδρος πέτυχε τον στόχο του, παρά τις διαδηλώσεις που, εδώ και τέσσερις μήνες, ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Θάνατοι από σφαίρες, λιντσαρίσματα, καμένα κτίρια και οχήματα, πόλεις που σχεδόν παρέλυσαν από τα δακρυγόνα, πετροπόλεμος και βόμβες μολότοφ επιδείνωσαν την κρίση σε μια χώρα πολωμένη και στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.
Αφού απέτυχε να σταματήσει τις εκλογές με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τους αποκλεισμούς, η αντιπολίτευση έχει καλέσει σήμερα τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση απειλεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Λίγο μετά το μεσημέρι τοπική ώρα, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να συγκεντρώνονται στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που έχουν προαναγγείλει και για σήμερα ενάντια στην εκλογική διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες Reuters, που επικαλείται και αναφορές αυτοπτών μαρτύρων ήδη είναι σε εξέλιξη επεισόδια, με πετροπόλεμο και χρήση δακρυγόνων.
Υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις και για τραυματίες αστυνομικούς σε αντικυβερνητική διαδήλωση.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βρέθηκε στο εκλογικό τμήμα στις 6.05 το πρωί (13.05 ώρα Ελλάδας), δηλαδή πέντε λεπτά μετά το άνοιγμα της κάλπης, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα για τη σημασία που αποδίδεται στη δημιουργία της Συντακτικής Συνέλευσης.
Συνοδευόμενος από στενούς του συμβούλους και κρατικά ΜΜΕ ο Μαδούρο δήλωσε «έχουμε υπομείνει στωικά την τρομοκρατία και την εγκληματική βία. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα δώσει ένα χέρι βοήθειας στην πατρίδα μας».
Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στις σημερινές εκλογές, καθώς υποστηρίζει ότι η Συντακτική Συνέλευση θα αντικαταστήσει το εκλεγμένο Κοινοβούλιο (το οποίο ελέγχει η ίδια), και καλεί τους υποστηρικτές της σε μαζική αποχή. Είχαν προηγηθεί πολλές ημέρες απεργίας, αλλά και διαδηλώσεις.
Η Συντακτική Συνέλευση θα έχει τη δικαιοδοσία να γράψει ξανά το Σύνταγμα της χώρας, αλλά θα είναι και θεσμικά ανώτερη από άλλους θεσμούς, όπως το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση.
Στους τρεις ο αριθμός των νεκρών
Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο τριών ατόμων, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεταξύ των οποίων ενός 39χρονου δικηγόρου, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη Συντακτική Συνέλευση και ενός νεαρού στελέχους του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Δράση για τη Δημοκρατία».
Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες.
Στο Καράκας, την πρωτεύουσα της χώρας, αστυνομικοί τραυματίστηκαν αφού σημειώθηκε έκρηξη κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
And voting begins for Venezuela's Constitutent Assembly. This in downtown Caracas. Some say they've been here since 4 am. pic.twitter.com/k4QbYH3WuD
— Cody Weddle (@coweddle) July 30, 2017
#30Julio Reportan represión en El Paraiso-Caracas. pic.twitter.com/RLZtqKRFH4
— @moniremaxnew (@monicalopezh) July 30, 2017
Τι διακυβεύεται στις εκλογές
Ο Μαδούρο καλεί σε εθνικές εκλογές προκειμένου να εκλεγεί Αναθεωρητική Βουλή και να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας. Συγκεκριμένα, 364 μέλη θα εκλεγούν από τις εκλογικές περιφέρειες, ενώ τα υπόλοιπα 181 μέλη θα εκλεγούν από μέλη επτά κοινωνικών ομάδων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι, οι αυτόχθονες, οι επιχειρηματίες, οι αγρότες και οι φοιτητές.
Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές, που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν ίσως να είναι αποκλειστικά υποστηρικτές της κυβέρνησης και άρα η συμμετοχή αναμένεται να είναι πολύ χαμηλή.
Το τρέχον Σύνταγμα γράφτηκε το 1999 από τη συντακτική Βουλή του πολιτικού πατέρα του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες. Ο Τσάβες είχε διασφαλίσει ότι θα είχε με το μέρος του τη στήριξη του λαού, καλώντας προηγουμένως σε δημοψήφισμα. Αυτή τη φορά, όμως, ο Μαδούρο έδωσε εντολή για τροποποίηση του Συντάγματος με προεδρικό διάταγμα.
Στις 16 Ιουλίου, ένα άτυπο δημοψήφισμα από την αντιπολίτευση ενάντια στην πρωτοβουλία του Μαδούρο προσέλκυσε πάνω από επτά εκατομμύρια ανθρώπους -σε σύνολο 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
Εν μέσω κλιμακούμενης πίεσης, ο Μαδούρο δεσμεύτηκε τον προηγούμενο μήνα ότι θα καλέσει τους πολίτες να ξαναψηφίσουν στο τέλος της διαδικασίας για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το νέο Σύνταγμα.
Αλλά ούτε ο Μαδούρο ούτε το Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας προσδιόρισαν πόσο χρόνο θα πάρει αυτή η διαδικασία ή τι θα συμβεί με την υπάρχουσα νομοθετική εξουσία κατά την τροποποίηση -η νομοθετική εξουσία αυτή τη στιγμή ελέγχεται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Οι επικριτές του Μαδούρο προειδοποίησαν ότι η Αναθεωρητική Βουλή είναι μια απόπειρα να παρακαμφθεί η υπάρχουσα Βουλή, φέρνοντας στα πράγματα ένα Κογκρέσο σε στυλ Κούβας, το οποίο θα εξυπηρετεί στο να επικυρώνονται τα εκτελεστικά διατάγματα.
Η ατζέντα θα τεθεί έπειτα από τη συζήτηση των μελών της αναθεωρητικής βουλής. Ωστόσο ο πρόεδρος Μαδούρο έχει προτείνει κάποια θέματα προς εξέταση. Μεταξύ αυτών το δικαίωμα και η ανάγκη της Βενεζουέλας για ειρήνη, βελτιώσεις στην οικονομία της χώρας, συνταγματική αναγνώριση των κυβερνητικών κοινωνικών προγραμμάτων.
Military shoot against civilians who protest Maduro's Constitutional Assembly in Maracaibo #30Julio –@PanAmPost_espic.twitter.com/5z0DWLhkaP
— Ana Demendoza (@AnaDemendoza_) July 30, 2017
Πηγή: real.gr ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Thepressproject.gr