Σε πλήρη και αιφνίδια ανατροπή των ισορροπιών στο μιντιακό τοπίο οδηγεί η απόφαση που έλαβε ομοφώνως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σχετικά με την τιμή εκκίνησης στον επικείμενο νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση επτά τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας γενικού ενημερωτικού περιεχομένου.
Η Ανεξάρτητη Αρχή -η οποία συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με διακομματική σύνθεση κατόπιν συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων και την «σφραγίδα» της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής- αποφάσισε η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών να γίνει με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ ανά άδεια για χρονικό διάστημα 10ετίας.
Η απόφαση του ΕΣΡ δικαιώνει καταφανώς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ Νίκο Παππά.
Πρώτον, γιατί στην απόφαση περιγράφεται με σαφήνεια πως ο αριθμός των προς παραχώρηση τηλεοπτικών αδειών δεν πρέπει να είναι (και δεν θα είναι) απεριόριστος, γεγονός που καταρρίπτει πλήρως τα επιχειρήματα της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) αλλά και τις συνακόλουθες κατά καιρούς επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Δεύτερον, επειδή εκ των πραγμάτων το τίμημα θα ξεπεράσει αθροιστικά τα 245 εκατ. ευρώ, άρα θα είναι μεγαλύτερο από το ήδη υψηλό τίμημα που είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση με τον πρώτο διαγωνισμό μέσω της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο οποίος ακυρώθηκε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Και τρίτον, διότι το ΕΣΡ δεν υπέκυψε τελικά στην έντονη έμμεση πολιτική πίεση της αντιπολίτευσης για νέα αναβολή του διαγωνισμού αλλά και στην παρέμβαση των ίδιων των καναλαρχών που μόλις πριν μερικές ημέρες πέρασαν το κατώφλι των γραφείων της Αρχής απαιτώντας την ματαίωση του διαγωνισμού.
Οι τελευταίοι εστίασαν στην τιμή εκκίνησης, που σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα έπρεπε για το σύνολο των επτά αδειών να είναι χαμηλότερη των 250 εκατ. ευρώ (δηλαδή κατώτατη τιμή κάθε άδειας στα 35 εκατ. ευρώ).
Η ΕΙΤΗΣΕΕ θεωρεί πως το ποσό δεν υφίσταται και πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός του με νέα έρευνα. Με την απόφαση του, ωστόσο, το ΕΣΡ, και μετά από τεκμηρίωση της θέσης του, οδηγήθηκε στην πλήρη αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης και έθεσε αυτό ακριβώς το ποσό ως τιμή εκκίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελική θέση του ΕΣΡ προκάλεσε θετική έκπληξη ακόμα και στην κυβέρνηση που δεν ανέμενε μία τόσο «καθαρή» απόφαση.
Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών δήλωναν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια διαγωνιστική διαδικασία με προκήρυξη παρόμοια με της προηγούμενης, ενώ παράλληλα αντιδρούν σφοδρά στο νομοσχέδιο σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης του διαφημιστικού χρόνου -το χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό, γιατί παρεμβαίνει στην ελευθερία των συναλλαγών και των συμβάσεων και έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η ουσία της απόφασης του ΕΣΡ
Αλλά και επ΄ αυτού το ΕΣΡ γνωμοδότησε πως στο νέο διαγωνισμό θα κινηθεί στην «πεπατημένη» του πρώτου διαγωνισμού, αναγνωρίζοντας και ως προς αυτό ότι «καλώς έπραξε» το αρμόδιο υπουργείο πέρυσι το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή και το πρακτικό της συνεδρίασης:
1. Ορίστηκε ομόφωνα, ως τιμή εκκίνησης το ποσό των 35 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις 7 άδειες παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.
2. Λήφθηκε σοβαρά υπόψη –για την ανωτέρω απόφαση- η περυσινή διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών και τα αποτελέσματά της.
3. Συνυπολογίσθηκε ότι οι χορηγούμενες άδειες παρέχουν δικαίωμα χρήσης ενός δημόσιου πόρου, του φάσματος, ο οποίος –κατά τη σημερινή τεχνολογία- δεν είναι απεριόριστος.
Μετά και τη νέα απόφαση του ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης, και τη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ο δρόμος για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού με βάση τις διατάξεις του νόμου Παππά, είναι πλέον ανοικτός και μένει πρακτικά να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και η ημερομηνία διεξαγωγής του, κάτι που πιθανότατα θα προσδιοριστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αλλαγή τοπίου
Η απόφαση του ΕΣΡ προκαλεί εκ των πραγμάτων μιντιακές αλλά και πολιτικές εξελίξεις.
Η μεν αντιπολίτευση και κυρίως η Ν.Δ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού και μάλιστα άμεσα, ιδιαίτερα όταν πρόεδρος της είναι ο πρώην δικαστικός Δ. Κουτρουμάνος, πρόσωπο ενγωσμένου κύρους τον οποίο, μάλιστα, πρότεινε το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής η Πειραιώς δεν είχε επισήμως τοποθετηθεί σχετικά με την εξέλιξη, στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρατούσε, όμως, προβληματισμός καθώς η απόφαση του ΕΣΡ ισοδυναμεί με «θεσμική ήττα» για τη Ν.Δ. Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, πως «άναψαν τα τηλέφωνα» μεταξύ συνεργατών του κ. Μητσοτάκη και των γραφείων των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουτρουμάνος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα τη δημοπρασία καθώς θεωρεί πως περαιτέρω καθυστέρηση και εμπλοκή σε αντιπαράθεση με τους καναλάρχες πλήττει το κύρος και της Αρχής και του ιδίου.
Στα κανάλια η απόφαση προκάλεσε πραγματικό σοκ καθώς οι ιδιοκτήτες τους θεωρούσαν πως οι πρόσφατες αγωγές κατά του Δημοσίου (για διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας του περυσινού ακυρωθέντος διαγωνισμού) και η απειλή νέων προσφυγών στο ΣτΕ είχαν δημιουργήσει ένα «ασφαλές» γι αυτούς περιβάλλον.
Και αναζητούν νέους νομικούς τρόπους να αμφισβητήσουν, αυτή τη φορά όχι την κυβέρνηση αλλά το ίδιο το ΕΣΡ και την απόφασή του, κάτι, ωστόσο, που θα αποκαλύψει πως πραγματική τους πρόθεση είναι να συνεχίσουν να κατέχουν δημόσιες τηλεοπτικές συχνότητες χωρίς να πληρώνουν. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, διακινούσαν πρόσφατα πως το ΕΣΡ είναι «φιλικό» προς αυτούς και πως θα μπορούσαν εύκολα να αναβάλλουν τον διαγωνισμό, ενώ συζητούσαν ακόμα και για την ομαδική απόσυρσή τους από τον διαγωνισμό ώστε να τον καταστήσουν άγονο.
Κάτι τέτοιο, όμως, τώρα είναι πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο καθώς υπάρχουν νέοι «παίκτες», όπως οι Ιβάν Σαββίδης και Δημήτρης Μελισανίδης -πιθανώς και άλλοι- που είναι βέβαιο πως θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
Πηγή: Νέα Σελίδα