Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές διατηρούν την αβεβαιότητα και οδηγούν σε απώλεια αξιοπιστίας και συμμαχιών, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης συμμερίζεται αυτή την άποψη, υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν υπουργοί που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκδοση ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι ήταν επιτυχής και ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε ευθέως στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, έστω και χωρίς να τον κατονομάσει, για την πολιτική της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης, ενώ προειδοποίησε ότι «το κατενάτσιο των υπουργών κοστίζει», φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους υπουργούς είτε γιατί δεν προωθούν νωρίτερα τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, είτε γιατί προωθούν νομοσχέδια που εκνευρίζουν τους θεσμούς. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν μεταξύ άλλων οι Πάνος Σκουρλέτης και Ανδρέας Ξανθός με τα νομοσχέδια για τους ΟΤΑ και την Υγεία αντιστοίχως.
Επίσης, απορρίπτει το αίτημα του ΔΝΤ για επίσπευση των «στρες τεστ» στις ελληνικές τράπεζες και δηλώνει αισιόδοξος πως δεν θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει «αριστερή» διαχείριση πελατειακού κράτους, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «Αριστερά και πελατειακό κράτος είναι έννοιες ασυμβίβαστες, τόσο με τις σημερινές μας εμπειρίες όσο και με τις ιστορικές εμπειρίες της Αριστεράς, γιατί όπου επιχειρήθηκε δημιούργησε κρατικές δομές ανίκανες, ιδιοτελείς, αποξενωμένες οι οποίες ιδιοποιούνταν τους δημόσιους πόρους». Με αυτές τις εμπειρίες, προσθέτει, «οι δικές μας προσπάθειες είναι να δημιουργήσουμε σαφείς κανόνες, διαφάνεια, αλλά την ίδια στιγμή και να ενθαρρύνουμε τους δημόσιους λειτουργούς ώστε χωρίς φόβο, χωρίς ανασφάλεια προκειμένου να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».
«Δεν το ξέρω» απαντά ο κ. Τσακαλώτος όταν ερωτάται για το εάν το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και σημειώνει.
«Νομίζω ότι από το Eurogroup του Ιουνίου έγιναν βήματα σύγκλισης ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους, αλλά λογικό είναι το ΔΝΤ να συνεχίζει να πιέζει για ακόμη περισσότερη αποσαφήνιση σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη ρήτρα ανάπτυξης. Έχω πει πολλές φορές ότι μπορούμε να δουλέψουμε με το ΔΝΤ μέσα και με το ΔΝΤ έξω. Αυτό που δεν γίνεται είναι να συνεχίσει να γίνεται επ’ αόριστον με ένα πόδι μέσα και ένα πόδι έξω. Και άρα οφείλει έως τα Χριστούγεννα να πάρει τις τελικές αποφάσεις του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Real.gr