Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, διαβεβαίωσε τις χώρες της Βαλτικής ότι θα έχουν τη στήριξη της χώρας του, αν αντιμετωπίσουν επίθεση από τη Ρωσία, λέγοντάς τους ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σταθερά το δόγμα του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας.
Τα σχόλια του Πενς προς τους προέδρους της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, πριν από τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν μπροστά στο κατώφλι τους, είχαν ξεκάθαρα στόχο να καθησυχάσουν μετά την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, από την Ουκρανία και την αρχική χλιαρή υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς το ΝΑΤΟ.
Στη διάρκεια επίσκεψής του τον Μάιο στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τραμπ είχε δυσαρεστήσει τους συμμάχους καθώς δεν είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένα κρίσιμης σημασίας άρθρο του καταστατικού χάρτη της συμμαχίας και είχε αντίθετα επιπλήξει μερικά μέλη επειδή δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.
Έκτοτε ο Τραμπ έχει δηλώσει πως υποστηρίζει το Άρθρο 5 του χάρτη του ΝΑΤΟ, που προβλέπει πως κάθε μέλος της συμμαχίας υπερασπίζεται οποιοδήποτε άλλο δεχθεί επίθεση.
«Ένα ισχυρό και ενωμένο ΝΑΤΟ είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητο απ’ ό,τι ήταν σε οποιαδήποτε στιγμή μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού πριν από ένα τέταρτο του αιώνα και καμιά μεγαλύτερη απειλή δεν υποβόσκει για τις χώρες της Βαλτικής από το φάσμα της επίθεσης από την απρόβλεπτη γείτονά σας προς ανατολάς», δήλωσε ο Πενς σε συνέντευξη Τύπου με τους προέδρους των τριών χωρών της Βαλτικής.
«Υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά το Άρθρο 5 για αμοιβαία άμυνα. Μια επίθεση εναντίον ενός από εμάς είναι επίθεση εναντίον όλων μας».
Η Ρωσία προγραμματίζει να πραγματοποιήσει τον ερχόμενο μήνα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με τη σύμμαχό της Λευκορωσία. Ο κορυφαίος αμερικανός στρατηγός στην Ευρώπη δήλωσε αυτόν τον μήνα πως τα πολεμικά γυμνάσια Zapad μπορεί να αποτελέσουν έναν «Δούρειο Ίππο» για να αφεθεί στη Λευκορωσία στρατιωτικός εξοπλισμός.
«Ο ίδιος προειδοποίησε πως η Ρωσία συνεχίζει «να επιδιώκει να χαράξει εκ νέου διεθνή σύνορα δια της ισχύος, να υπονομεύσει δημοκρατίες κυρίαρχων εθνών και να διαιρέσει τα ελεύθερα έθνη της Ευρώπης, στρέφοντας το ένα εναντίον του άλλου».
Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε στο λιθουανικό ραδιόφωνο πως οι αποστολές εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ μπορεί να διπλασιασθούν στη διάρκεια των ρωσο-λιθουανικών γυμνασίων Zapad.
Ο Πενς πρόκειται να επισκεφθεί και το Μαυροβούνιο, το νεώτερο μέλος της συμμαχίας, και να πραγματοποιήσει σταθμό στη Γεωργία, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και το 2008 είχε διεξαγάγει έναν σύντομο πόλεμο με τη Ρωσία.